fbpx

De voordelen en nadelen van infrarood verwarming

Schimmel verdwijnt met een infrarood verwarming

Er zijn veel verschillende manieren om een woning te verwarmen. Vandaag de dag wordt in de meeste gebouwen nog steeds gebruik gemaakt van centrale verwarming, waarbij radiatoren de verschillende ruimtes verwarmen. Toch zijn er heel wat interessantere verwarmingssystemen op de markt te vinden. Infrarood verwarming is daar één van. In dit artikel bespreken we de uiteenlopende voordelen van infrarood verwarming.

verwarming op elektriciteit

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming bestaat uit een paneel met elementen die infraroodstraling uitstralen. Wanneer deze stralen een object of een mens raken, wordt dit omgezet in warmte. Hierdoor behoort een infrarood verwarming tot de kachels die stralingswarmte afgeven. Het element is aan de achterzijde goed geïsoleerd, zodat er geen kans op oververhitting is en de warmte zoveel mogelijk aan de voorkant wordt uitgestraald. Dergelijke verwarmingselementen zijn zowel te gebruiken als hoofdverwarming als bijverwarming. Juist omdat ze verschillende afmetingen en stijlen verkrijgbaar zijn, is de functie van bijverwarming ideaal.
De voordelen van infrarood verwarming

Geen last van de nadelen van convectieverwarming

Convectieverwarming kenmerkt zich doordat het de warmte aan de lucht afgeeft. De warmte gaat eerst richting het plafond. Wanneer de lucht is afgekoeld komt het weer naar beneden. Temperatuursverschillen in de ruimte zijn dan het resultaat. Zo is de temperatuur aan het plafond veel hoger dan die aan de vloer. Het gevolg is dat je het vaak niet warm genoeg vindt en de thermostaat hoger zet. Ook zorgt de luchtcirculatie ervoor dat er meer stof en huismijt door de lucht geblazen wordt, wat nefast is voor mensen met allergieën.

Infrarood verwarming zorgt daarentegen voor directe verwarming aan de personen of de objecten in de ruimte, waardoor er minder warmte verloren gaat. Bovendien veroorzaakt infrarood verwarming geen luchtcirculatie, ideaal dus voor mensen met allergieën.

warmteshop infraroodverwarming 800 - 15

Een zuinige elektrische verwarming

Omdat de infraroodstralen zich rechtstreeks richten tot de personen in de ruimte, wordt een minimum aan energieverlies gegenereerd. De warmte gaat immers rechtstreeks naar daar waar het nodig is, wat een belangrijk voordeel is van infrarood verwarming. Hierdoor krijg je snel een warm en comfortabel gevoel, net zoals bij de stralingswarmte van de zon. Bovendien is de infrarood verwarming voorzien van een thermostaat, waardoor er op een efficiënte manier warmte wordt afgegeven.

Eenvoudige installatie

Geen gedoe meer met een rookkanaal of allerlei aansluitingen voor gas. Deze verwarming kan in principe overal opgehangen worden. Het paneel is vaak voorzien van een ophangsysteem, zodat het gemakkelijk te bevestigen is aan wand of plafond. Wel moet je rekening houden, dat er een stroompunt in de buurt moet zijn en het is netter om de stroomkabel netjes uit het zicht weg te werken.

warmteshop infrarood verwarming studeerkamer

Op maat van jouw smaak

Een voordeel van infrarood verwarming is, dat het in verschillende soorten, maten en materialen verkrijgbaar is. Hierdoor is het altijd mogelijk om een strak en modern exemplaar te bemachtigen die aan jouw wensen voldoet en bij je interieur past. Ook zijn er verwarmingen met afstandbediening, waarmee je de panelen individueel kunt bedienen.

Verwarmen met infrarood

De nadelen van infrarood verwarming

Juiste positie

Vooral in grote ruimtes is de positionering van de panelen erg belangrijk om zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Ook het vermogen kan te licht zijn, zodat je meerdere elementen in een grote ruimte moet ophangen.

Elektriciteitsdraden

Wat als nadeel van de infrarood verwarming kan gezien worden, is de elektriciteitsdraad. Vooral bij strakke en moderne exemplaren is een dergelijke draad zeer lelijk en het kan soms moeilijk zijn om ze in de muur weg te werken. Plaats je een nieuwbouw? Dan is het interessant om hiermee tijdens de bouw al rekening te houden.

Verwarm enkel wanneer nodig

Hoe efficiënter je de verwarming gebruikt, des te minder energie je verbruikt. Laat de verwarming niet volop aanstaan in ruimtes waar niemand is, want dit kan best veel energie kosten. Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van de thermostaat en eventuele aanwezigheidssensor. Wij raden dan ook absoluut aan om je infrarood verwarming te koppelen met domotica.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!