warmteshop logo

Wat is Infrarood Straling en waar komt het vandaan?

Infrarood Straling

Wist je dat er zonder infrarood geen leven op aarde mogelijk was? Infrarood is een onzichtbaar product van de zon. De warmte van de infrarood straling zorgt ervoor dat mensen, maar ook planten en dieren kunnen groeien en op temperatuur blijven.

verwarming infrarood

Wat is infrarood?

Infrarood is een elektromagnetische straling, een zogenaamde warmtestraling. Deze straling komt rechtstreeks van de zon af. Infrarood straling brengt de warmte, die vervolgens onze aarde bereikt en verwarmt, met zich mee. Dat maakt ook dat het minder warm is bij bewolking, dan vindt de infrarood minder goed zijn weg naar onze aardkorst. Alles wat boven nultemperatuur is, dus ook wijzelf, neemt infrarood in zich op. De straling is op zich niet warm, maar verwarmt de objecten om zich heen.

Er bestaan verschillende spectra in de infraroodstralen. Deze worden bepaald door temperatuur en golven. Hoe kleiner de golflengtes, hoe hoger de frequentie en hoe warmer het object. Infraroodstralen kun je meten met een thermografie.
Uitvinder Infrarood

William Herschel ontdekte de infrarood straling. Hij mat het licht dat door een prisma in een spectrum viel. Hij kwam erachter dat de temperatuur in het blauwe spectrum minder hoog was dan de temperatuur in het rode spectrum. Hij mat ook de temperatuur buiten het rode spectrum, die nog hoger lag. Zo kwam hij op het idee dat er temperatuur moest bestaan, dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Infrarood heeft zijn naam te danken aan zijn plek in het spectrum, vlak naast rood.

Infrarood in de natuur

Sommige reptielen kunnen infrarood wel waarnemen. Zo kunnen ze de warmte van hun prooi voelen en meten hoe ver de prooi van hen is verwijderd. Ook de mug en verschillende vissoorten, zoals de goudvis en piranha kunnen infrarood straling waarnemen. Omdat het water vaak troebel is, is dit ideaal voor deze dieren. Infrarood kan beter onder water en vooral in troebel water worden verspreid.

plafondverwarming ervaringen

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een heel energiezuinige manier van verwarmen. Daarom wordt het in steeds meer huizen gebruikt. Maar hoe werkt het eigenlijk? Bij infraroodverwarming wordt de massa verwarmd door buizen. De lucht zelf wordt dus niet verwarmd, zoals wel het geval is bij de traditionele verwarmingssystemen. De verwarmingssystemen op infrarood stralen warmte uit waardoor de objecten in een ruimte geleidelijk aan verwarmen. Deze houden de warmte langer vast, waardoor het 7% energiezuiniger is. Reken dat maar eens om!
Deze manier van verwarmen is goed voor de gezondheid. Een cv-ketel daarentegen warmt de lucht op, waardoor schadelijke stoffen makkelijk kunnen vermeerderen.

Is Infrarood gevaarlijk?

Infraroodstralen zijn niet gevaarlijk. Wanneer je echter wordt blootgesteld aan te hoge straling, bijvoorbeeld als je te lang in de zon loopt, kun je je verbranden. Maar die straling zul je dus nooit in je huis gebruiken, waardoor het een perfecte manier van verwarmen is. Lees hier waarom Infraroodverwarming heel veilig is.
Wat is infrarood straling en waar komt het vandaan? Infrarood straling is een elektromagnetische straling, een warmtestraling. Deze straling komt rechtstreeks van de zon af. Infrarood straling brengt de warmte, die vervolgens de aarde bereikt, met zich mee. 

Vraag en Antwoord

Wil je meer van de meest gestelde vragen bekijken? FAQ over infrarood verwarmingen

Ja, gezondheid en infrarood verwarming is een goede combinatie. Het is niet voor niets dat infrarood ook in kritieke omgevingen wordt gebruikt, zoals operatiekamers in ziekenhuizen. De lange golf infrarood c-straling heeft een therapeutisch effect op ons lichaam. Ze beschermen o.a. de huid, verhoogt de doorbloeding, stimuleert het metabolisme en versterkt het immuunsysteem.

Ja, infrarood verwarming is veilig voor volwassenen, kinderen en dieren. De infrarood straling is gezond voor ons lichaam. Verbrandingsgevaar is uitgesloten door de extra hitte beveiliging. Mocht het infrarood paneel te warm worden, dan slaat deze automatisch uit. 

Ja, een verwarming kan zeker ongezond zijn. Traditionele verwarmingssystemen verwarmen de lucht in een kamer, waardoor de luchtvochtigheid sterk daalt. Dit leidt tot droge keel, hoesten, hoofdpijn en verminderde weerstand. Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht, maar direct de objecten en mensen. De luchtvochtigheid blijft op perfect niveau, geen luchtcirculatie met rondzwevende stofdeeltjes en bacteriën. Gezonde warmte met infrarood verwarming. 

Schimmel verdwijnt met een infrarood verwarming omdat de muren drogen. Niet de lucht maar de vloer, muren en personen worden verwarmd. De vloer voelt minder koud en de wanden drogen sneller. Droge muren voorkomen schimmelvorming.

Infrarood verwarming is de toekomst, omdat je niet meer afhankelijk bent van de fossiele brandstoffen. Infrarood is de milieu vriendelijke manier van verwarming op elektriciteit. 

De gasloze verwarmingsoplossing is infrarood verwarming. Verwarm jouw huis, kantoor of industrieel pand met de zuinige en duurzame infrarood panelen. Bij gebruik van groene stroom heb je geen CO2 uitstoot. Spaarzaam en goed voor het milieu.

De meest gezonde manier van verwarmen is met infraroodverwarming. De onschadelijke lange golf infrarood straling heeft een therapeutische werking op ons lichaam. Het is ook niet voor niets dat infrarood al jaren wordt gebruikt in verschillende medische toepassingen. 

Je brengt een bezoek aan een Warmteshop winkel omdat je allereerst deskundig advies krijgt. Ten tweede beantwoorden onze infrarood adviseurs al jouw vragen. En ten derde is een Warmteshop winkel voorzien van een toonzaal waar diverse infrarood panelen al werkend zij uitgestald. Je kan de infrarood verwarming zien en voelen. En als laatste kan een adviseur een warmteberekening voor je maken. 

In een Warmteshop showroom kan je vele verschillende infrarood verwarming modellen zien. De verschillende uitvoeringen van onze infrarood panelen staan al werkend uitgestald in onze Warmteshop showroom. Je kan direct de infrarood warmte zelf ervaren. Bekijk bijvoorbeeld onze foto infrarood verwarming of verwarming met spiegel en verlichting. 

Je kan alle showrooms Warmteshop vinden op de website. Hier staat iedere infrarood verwarming winkel vermeld. Wij hebben ruim 30 showrooms verspreid over de Benelux. 

Een huis met een vide verwarmen regel je met infrarood panelen. Infrarood verwarming kan heel gericht een zone verwarmen. Bij luchtverwarming stijgt de warmte omhoog. In de vide is het warm, maar beneden in de woonkamer blijft het koud. Door je huis met vide te voorzien van infrarood panelen richt je de warmte daar waar de behoefte is. In de vide en de woonkamer. De panelen bedien je apart van elkaar.  

Elektrische verwarming huis is de nieuwe manier van verwarmen door middel van infrarood straling. De infrarood elektrische verwarming huis zijn in vele moderne modellen verkrijgbaar. Zoals spiegelpaneel, krijtbord paneel of badkamer paneel. 

Een infrarood verwarming garage verwarmt direct de objecten en mensen in het stralingsgebied. Het warmt niet de lucht op. Objecten houden de warmte vast en weerkaatsen deze ook weer terug in de ruimte. Als jij je in het bereik bevindt, voel je van alle kanten de intense warmte op je lichaam. 

Infrarood verwarming in de badkamer is zuinig in verbruik en haalt het vocht weg uit de muren. Geen schimmels meer.

Een infrarood verwarming keuken is tegenwoordig zeer populair. Keukens zijn meer dan een plek waar eten wordt gekookt. Het is een plek waar je samenkomt, koffie drinkt en bijpraat met elkaar. Een woonkeuken moet ook lekker warm zijn. Een infrarood paneel is daarvoor uiterst geschikt. Ruimtebesparend en aangenaam warm. 

Infrarood verwarming met led verlichting is een warmte gecombineerd met licht. En dat vanuit één toestel. 

Ja, een infrarood verwarming in een nieuwbouw woning is zeer geschikt als hoofdverwarming. Door de goede isolatie van nieuwbouw huizen heb je maar weinig energie nodig om de binnen temperatuur om een aangenaam niveau te krijgen. Comfortabele warmte en een laag verbruik. 

Ja, een infrarood verwarming voor slaapkamer is zeker nodig. Als je slaapt verlies je veel vocht, wat in het matras en beddengoed trekt. Maar ook in de muren. Vochtige muren zijn ideaal voor schimmels. Met infrarood verwarming heb je geen koude muren, geen vocht en schimmels verdwijnen. Daarnaast geniet je van een uiterst gezonde temperatuur om in te slapen. 

Je kiest voor infraroodverwarming omdat deze energiezuinig is. Een gelijkmatige warmte afgeeft en goed is voor de gezondheid. Daarnaast zijn de infrarood panelen modern en overal toe te passen. 

De voordelen van plafondverwarming met infrarood zijn groot. Ze zijn ruimte besparend, hygiënisch, energiebesparend, esthetische prachtig, eenvoudige installatie en geen onderhoudskosten. Geen luchtcirculatie waardoor de lucht schoon is. 

Zolderverwarming met infrarood is heel goed in staat een zone of koude ruimte in het huis te verwarmen. Nauwelijks opwarmtijd, waardoor je binnen 8 tot 15 minuten geniet van de directe infrarood warmte. 

Nieuwste blogs

WAT VOOR INFRAROOD VERWARMING?