fbpx

Wat is Infrarood Straling en waar komt het vandaan?

Infrarood Straling

Wist je dat er zonder infrarood geen leven op aarde mogelijk was? Infrarood is een onzichtbaar product van de zon. De warmte van de infrarood straling zorgt ervoor dat mensen, maar ook planten en dieren kunnen groeien en op temperatuur blijven.

verwarming infrarood

Wat is infrarood?

Infrarood is een elektromagnetische straling, een zogenaamde warmtestraling. Deze straling komt rechtstreeks van de zon af. Infrarood straling brengt de warmte, die vervolgens onze aarde bereikt en verwarmt, met zich mee. Dat maakt ook dat het minder warm is bij bewolking, dan vindt de infrarood minder goed zijn weg naar onze aardkorst. Alles wat boven nultemperatuur is, dus ook wijzelf, neemt infrarood in zich op. De straling is op zich niet warm, maar verwarmt de objecten om zich heen.

Er bestaan verschillende spectra in de infraroodstralen. Deze worden bepaald door temperatuur en golven. Hoe kleiner de golflengtes, hoe hoger de frequentie en hoe warmer het object. Infraroodstralen kun je meten met een thermografie.
Uitvinder Infrarood

William Herschel ontdekte de infrarood straling. Hij mat het licht dat door een prisma in een spectrum viel. Hij kwam erachter dat de temperatuur in het blauwe spectrum minder hoog was dan de temperatuur in het rode spectrum. Hij mat ook de temperatuur buiten het rode spectrum, die nog hoger lag. Zo kwam hij op het idee dat er temperatuur moest bestaan, dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Infrarood heeft zijn naam te danken aan zijn plek in het spectrum, vlak naast rood.

Infrarood in de natuur

Sommige reptielen kunnen infrarood wel waarnemen. Zo kunnen ze de warmte van hun prooi voelen en meten hoe ver de prooi van hen is verwijderd. Ook de mug en verschillende vissoorten, zoals de goudvis en piranha kunnen infrarood straling waarnemen. Omdat het water vaak troebel is, is dit ideaal voor deze dieren. Infrarood kan beter onder water en vooral in troebel water worden verspreid.

plafondverwarming ervaringen

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een heel energiezuinige manier van verwarmen. Daarom wordt het in steeds meer huizen gebruikt. Maar hoe werkt het eigenlijk? Bij infraroodverwarming wordt de massa verwarmd door buizen. De lucht zelf wordt dus niet verwarmd, zoals wel het geval is bij de traditionele verwarmingssystemen. De verwarmingssystemen op infrarood stralen warmte uit waardoor de objecten in een ruimte geleidelijk aan verwarmen. Deze houden de warmte langer vast, waardoor het 7% energiezuiniger is. Reken dat maar eens om!
Deze manier van verwarmen is goed voor de gezondheid. Een cv-ketel daarentegen warmt de lucht op, waardoor schadelijke stoffen makkelijk kunnen vermeerderen.

Is Infrarood gevaarlijk?

Infraroodstralen zijn niet gevaarlijk. Wanneer je echter wordt blootgesteld aan te hoge straling, bijvoorbeeld als je te lang in de zon loopt, kun je je verbranden. Maar die straling zul je dus nooit in je huis gebruiken, waardoor het een perfecte manier van verwarmen is. Lees hier waarom Infraroodverwarming heel veilig is.
Wat is infrarood straling en waar komt het vandaan? Infrarood straling is een elektromagnetische straling, een warmtestraling. Deze straling komt rechtstreeks van de zon af. Infrarood straling brengt de warmte, die vervolgens de aarde bereikt, met zich mee. 

Nieuwste blogs

WAT VOOR INFRAROOD VERWARMING?

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!