EXCELLENTE KWALITEIT

Warmteshop

Marktleider BELGIË

Infrarood verwarmingen

Infrarood verwarming goedkoper dan warmtepomp

Infrarood verwarming is goedkoper dan warmtepomp

Voor het verwarmen van een eengezinswoning is een infrarood verwarming goedkoper dan een warmtepomp. Dit meldt Welnu infrarood verwarming naar aanleiding van een Duits wetenschappelijk onderzoek, Forschungsprojekt “IR-Bau”.

De hamvraag die gesteld werd voor het onderzoek is of een low-tech infrarood verwarmingssysteem een alternatief is voor de warmtepomp. Na 30 maanden research hebben de wetenschappers deze vraag beantwoord met een volmondige Ja. 

Vergelijking van drie situaties

Het Duitse onderzoek duurde 2,5 jaar en vond plaats in opdracht van het Duitse Ministerie Bouw en Binnenlandse Zaken, de organisatie Zukunftbau en het Bondsinstituut für Bau-, Stadt- und Raumförschung. 

De onderzoekers hebben een warmtepomp systeem voor vloerverwarming vergeleken met een infrarood verwarmingssysteem. Om een goed vergelijk te kunnen maken voor beide verwarmingssystemen zijn drie situaties gebruikt:
– Een praktijksituatie: een appartementsgebouw van 1.360 m2 en 4 verdiepingen.
– Laboratorium situatie.
– Simulatiemodellen.

Foto met kunst infrarood paneel slaapkamer warmteshop

Infrarood is veel goedkoper in de aanschaf

De eerste conclusie uit het onderzoek is dat een infrarood verwarmingssysteem vele malen goedkoper is in de aanschaf dan een warmtepomp systeem. Omdat een infrarood verwarming meer energie verbruikt dan een warmtepomp, kozen de onderzoekers ervoor om de financiële ruimte te gebruiken om zonnepanelen te kopen. 

De combinatie van infrarood panelen met zonnepanelen verbruikt in de winterperiode minder energie dan een warmtepomp. Daarnaast leveren de zonnepanelen buiten het stookseizoen veel elektriciteit op, waarmee de woning voorzien kan worden van groene stroom. Eventuele overcapaciteit van gewonnen zonne-energie kan terug geleverd worden aan het net. 

Gerekend over 50 jaar is hiermee een infrarood verwarming met zonnepanelen beduidend goedkoper dan een warmtepomp. Zowel in aanschaf als in verbruik. 

Betere temperatuur regeling bij infrarood verwarming 

Uit het onderzoek blijkt dat infrarood panelen een ruimte snel verwarmen. In combinatie met een goede thermostaat regeling speelt infrarood verwarming optimaal in op de warmtebehoefte. Het verbruik van warmte is 15% lager dan bij een intelligent gestuurde elektrische vloerverwarming. Het verschil is nog groter bij een warmtepomp. 

Lagere overdrachtsverliezen

Bij ruimtes die worden verwarmd met infraroodstraling is het overdrachtsverlies 50% lager dan bij een warm water vloerverwarming. Dit komt omdat infrarood verwarming niet de lucht verwarmd, maar de vaste objecten die de warmte lang vasthouden. Daardoor heb je bij infrarood verwarming minder warmte verlies via de bouwconstructie.  

Halletje met infrarood verwarming warmteshop

Warmtecomfort bij lagere kamer temperatuur

Uit het onderzoek komt naar voren dat infrarood verwarming bij een lagere kamer temperatuur hetzelfde warmtecomfort geeft. Het verschil bedraagt gemiddeld 0,6 graden. De behaaglijkheid is hetzelfde, maar het warmteverlies door ventilatie is kleiner. De bewoners van de praktijk locatie hebben aangegeven dat zij de warmte van de infrarood verwarming aangenaam vinden en het systeem eenvoudig te bedienen is.  

Grote verschillen tussen soort infrarood paneel

Volgens het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de soorten infrarood panelen. Het stralingsrendement varieert tussen de 40 en 70%. Er is voor infrarood verwarming geen standaardisatie of keurmerk voor het bepalen van het rendement van een infrarood paneel. Het ophangen van een infraroodpaneel aan het plafond levert het hoogste rendement op, aldus het Duitse onderzoek.  

Conclusie infrarood verwarming versus warmtepomp

De conclusie uit het onderzoek is dat een infrarood verwarming een zeer goed low-tech alternatief is voor een warmtepomp. Infrarood verwarming is zeer geschikt voor het verwarmen van een eengezinswoning alsmede voor kantoorpanden. 

Infrarood verwarming heeft een korte opwarmtijd, waardoor je in de nacht en in het weekend de temperatuur van het infrarood systeem kan verlagen. Daardoor bespaar je direct op de energie kosten.

De onderzoekers geven aan dat het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie, kan worden bevorderd. Bij een infrarood verwarmingssysteem zijn er geen hoge investeringskosten, die je wel hebt bij een warmtepomp. De onderhoudskosten zijn bij infrarood verwarming nihil, terwijl een warmtepomp wel jaarlijkse kosten heeft. 

Kortom, infrarood verwarming is een goed en goedkoop alternatief voor een warmtepomp, waarbij het warmtecomfort optimaal is. 

Bronvermelding:

Forschungsprojekt “IR-Bau” – Potenzial von Infrarot-Heizsystemen für hocheffiziente Wohngebäude – Aktenzeichen SWD-10.08.18.7-17-11. 

Ik wil een gratis offerte voor infrarood verwarming

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming opties

Oprichter warmteshop Eugene Verbraak

Warmteshop is marktleider in Infrarood verwarmingen. Wij hebben meer dan 30 winkels en showrooms over de ganse Benelux. Je kan online infrarood panelen kopen in onze webshop. Energiezuinige en hoog kwalitatieve verwarmingen voor huis en bedrijfspanden.

Eugene Verbraak
Directeur oprichter

KOOP EEN DUURZAME

INFRAROOD VERWARMING

WARMTESHOP

Elektrische verwarming is met de hedendaagse technologie een stuk zuiniger geworden. Een elektrische verwarming is volledig vrij van CO2 uitstoot. En kan bovendien 100% worden gevoed door groene stroom. Infrarood verwarming op elektriciteit. 

Infrarood verwarming koop je bij de grootste infrarood expert van de Benelux, de Warmteshop. Bij ons ben je verzekert van een energiezuinige en kwalitatieve infrarood verwarming. Infrarood verwarming verwarmt jouw woning zonder CO2 uitstoot. 

Infrarood panelen zijn een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een efficiënte en duurzame verwarming. Infrarood panelen zijn zeer zuinig in verbruik. Ze hebben geen onderhoudskosten en de installatie is eenvoudig. In vele prachtige designs verkrijgbaar. 

Infrarood terrasverwarming met korte golf infrarood straling geeft aangename warmte, is reukloos en duurzaam in verbruik. Met een infrarood terrasverwarming geniet je iedere avond van de gezonde warmte op je terras. Je sluit de dag warm af.

Electrische verwarming is er in vele soorten. De meest energiezuinige electrische verwarming is met infrarood straling. Je hebt bij infrarood verwarming namelijk een minder hoge temperatuur nodig om hetzelfde warmtegevoel te verkrijgen als bij een convectie kachel. 

Directe badkamer verwarming infrarood straling zorgt voor een warme en droge badkamer. Badkamer infrarood verwarming verkrijgbaar als spiegelpaneel, handdoekdroger of plafond paneel. Nooit meer een beslagen spiegel.

Optimaal genieten van een Sunshower in jouw badkamer. De Sunshower levert aan jou gezonde infrarood straling en zonlicht. Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D, spieren ontspannen en het stimuleert de doorbloeding. Goed voor sporters en ouderen.

Bijverwarming infrarood voor de koudere hoeken in het huis. Of ter ondersteuning van het huidige verwarming systeem. Bijverwarming infrarood is binnen enkele minuten warm. Zeer geschikt voor bijverwarming badkamer of bijverwarming woonkamer. 

Plafondverarming met infrarood panelen is de nieuwe manier van verwarmen. Niet de lucht wordt warm, maar direct de objecten en personen. Daarbij gaat geen energie verloren aan het verwarmen van lucht. Plafondverwarming heeft een groot warmtebereik.

Industrie verwarming infrarood zorgt voor directe warmte in loods, bedrijfshal of garage. Industriële panden zijn vaak slecht geïsoleerd en je hebt niet overal warmte nodig. Onze infrarood industrie verwarming is ongevoelig voor tocht en verwarmt gericht een zone. 

Elektrische convectoren verwarmen de kamerlucht. De koude lucht stroomt van onderen naar boven door de elektrische convectoren, waardoor warme lucht ontstaat. Omdat er geen bewegende delen in het toestel zitten, is deze geruisloos. 

Verwarming op elektriciteit is de toekomst. Je bent namelijk niet meer afhankelijk bent van fossiele brandstoffen, zoals aardgas of stookolie. Verwarming op elektriciteit met infrarood levert een hoog rendement op. Daarnaast is infrarood verwarming zeer energiezuinig. 

Directe badkamer verwarming middels infrarood straling zorgt voor een warme en droge badkamer. Verkrijgbaar als spiegelpaneel, handdoekdroger of plafond paneel. Nooit meer een beslagen spiegel, geen last van condensvorming en geen schimmelvorming in de muren.

Energiezuinig verwarmen met infrarood panelen in huis, kantoor of industrieel pand. Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht, maar direct de objecten en mensen. Dit is een andere manier van energiezuinig verwarmen. Regel de temperatuur met de thermostaat.

Infrarood verwarming kopen is een slimme keuze. Infrarood verwarming kopen doe je bij de grootste en goedkoopste infrarood verwarming winkel van de Benelux. Bezoek één van de vele showrooms van de Warmteshop of bezoek onze online winkel.