fbpx

Infrarood verwarming goedkoper dan warmtepomp

Infrarood verwarming is goedkoper dan warmtepomp

Voor het verwarmen van een eengezinswoning is een infrarood verwarming goedkoper dan een warmtepomp. Dit meldt Welnu infrarood verwarming naar aanleiding van een Duits wetenschappelijk onderzoek, Forschungsprojekt “IR-Bau”.

De hamvraag die gesteld werd voor het onderzoek is of een low-tech infrarood verwarmingssysteem een alternatief is voor de warmtepomp. Na 30 maanden research hebben de wetenschappers deze vraag beantwoord met een volmondige Ja. 

Vergelijking van drie situaties

Het Duitse onderzoek duurde 2,5 jaar en vond plaats in opdracht van het Duitse Ministerie Bouw en Binnenlandse Zaken, de organisatie Zukunftbau en het Bondsinstituut für Bau-, Stadt- und Raumförschung. 

De onderzoekers hebben een warmtepomp systeem voor vloerverwarming vergeleken met een infrarood verwarmingssysteem. Om een goed vergelijk te kunnen maken voor beide verwarmingssystemen zijn drie situaties gebruikt:
– Een praktijksituatie: een appartementsgebouw van 1.360 m2 en 4 verdiepingen.
– Laboratorium situatie.
– Simulatiemodellen.

Foto met kunst infrarood paneel slaapkamer warmteshop

Infrarood is veel goedkoper in de aanschaf

De eerste conclusie uit het onderzoek is dat een infrarood verwarmingssysteem vele malen goedkoper is in de aanschaf dan een warmtepomp systeem. Omdat een infrarood verwarming meer energie verbruikt dan een warmtepomp, kozen de onderzoekers ervoor om de financiële ruimte te gebruiken om zonnepanelen te kopen. 

De combinatie van infrarood panelen met zonnepanelen verbruikt in de winterperiode minder energie dan een warmtepomp. Daarnaast leveren de zonnepanelen buiten het stookseizoen veel elektriciteit op, waarmee de woning voorzien kan worden van groene stroom. Eventuele overcapaciteit van gewonnen zonne-energie kan terug geleverd worden aan het net. 

Gerekend over 50 jaar is hiermee een infrarood verwarming met zonnepanelen beduidend goedkoper dan een warmtepomp. Zowel in aanschaf als in verbruik. 

Betere temperatuur regeling bij infrarood verwarming 

Uit het onderzoek blijkt dat infrarood panelen een ruimte snel verwarmen. In combinatie met een goede thermostaat regeling speelt infrarood verwarming optimaal in op de warmtebehoefte. Het verbruik van warmte is 15% lager dan bij een intelligent gestuurde elektrische vloerverwarming. Het verschil is nog groter bij een warmtepomp. 

Lagere overdrachtsverliezen

Bij ruimtes die worden verwarmd met infraroodstraling is het overdrachtsverlies 50% lager dan bij een warm water vloerverwarming. Dit komt omdat infrarood verwarming niet de lucht verwarmd, maar de vaste objecten die de warmte lang vasthouden. Daardoor heb je bij infrarood verwarming minder warmte verlies via de bouwconstructie.  

Halletje met infrarood verwarming warmteshop

Warmtecomfort bij lagere kamer temperatuur

Uit het onderzoek komt naar voren dat infrarood verwarming bij een lagere kamer temperatuur hetzelfde warmtecomfort geeft. Het verschil bedraagt gemiddeld 0,6 graden. De behaaglijkheid is hetzelfde, maar het warmteverlies door ventilatie is kleiner. De bewoners van de praktijk locatie hebben aangegeven dat zij de warmte van de infrarood verwarming aangenaam vinden en het systeem eenvoudig te bedienen is.  

Grote verschillen tussen soort infrarood paneel

Volgens het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de soorten infrarood panelen. Het stralingsrendement varieert tussen de 40 en 70%. Er is voor infrarood verwarming geen standaardisatie of keurmerk voor het bepalen van het rendement van een infrarood paneel. Het ophangen van een infraroodpaneel aan het plafond levert het hoogste rendement op, aldus het Duitse onderzoek.  

Conclusie infrarood verwarming versus warmtepomp

De conclusie uit het onderzoek is dat een infrarood verwarming een zeer goed low-tech alternatief is voor een warmtepomp. Infrarood verwarming is zeer geschikt voor het verwarmen van een eengezinswoning alsmede voor kantoorpanden. 

Infrarood verwarming heeft een korte opwarmtijd, waardoor je in de nacht en in het weekend de temperatuur van het infrarood systeem kan verlagen. Daardoor bespaar je direct op de energie kosten.

De onderzoekers geven aan dat het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie, kan worden bevorderd. Bij een infrarood verwarmingssysteem zijn er geen hoge investeringskosten, die je wel hebt bij een warmtepomp. De onderhoudskosten zijn bij infrarood verwarming nihil, terwijl een warmtepomp wel jaarlijkse kosten heeft. 

Kortom, infrarood verwarming is een goed en goedkoop alternatief voor een warmtepomp, waarbij het warmtecomfort optimaal is. 

Bronvermelding:

Forschungsprojekt “IR-Bau” – Potenzial von Infrarot-Heizsystemen für hocheffiziente Wohngebäude – Aktenzeichen SWD-10.08.18.7-17-11. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!