fbpx

Verschil tussen infrarood korte en lange golf

Wat is het verschil tussen infrarood korte golf of lange golf?  

We leggen je het verschil tussen infrarood korte golf of lange golf verwarming uit. Zie je namelijk ook de bomen door het bos niet meer? Hoor je allerhande verhalen over infrarood verwarming die meestal tegenstrijdig en verwarrend zijn? Meestal komt dit door de 2 verschillende werelden van de korte en de lange golf infrarood verwarming. 

Elke golf lengte heeft zijn voordelen en nadelen. Daarom is het belangrijk om te weten waar je het best welke golf lengte gebruikt. Korte golf is een zeer direct frequentie welke een onmiddellijke warmte geeft, meestal binnen de seconde en vooral geschikt is als terrasverwarming of industriële verwarming.

Korte golf infrarood verwarming wordt veel toegepast in gebouwen die niet goed geïsoleerd zijn. Industriële panden zijn dit vaak niet en bovendien gaan hier vaak deuren open en dicht, zoals een magazijn of een auto garage. Daar is een korte golf infrarood verwarming zeer geschikt, omdat deze namelijk niet gevoelig is voor wind of tocht. 

Daarentegen wordt een lange golf heater wordt meer gebruikt als woning verwarming en heeft meer tijd nodig om de ruimte op te warmen. De opwarmtijd van de infrarood lampen ligt tussen de 5 en 10 minuten, afhankelijk van het vermogen. Lange golf infrarood panelen worden toegepast in woningbouw en utilitaire gebouwen. Denk hierbij aan ziekenhuizen, kantoren en schoolgebouwen. 

Lange golf heater is gevoeliger voor wind en tocht, vandaar dat deze kachel toegepast wordt in binnenruimtes. Het verwarmt daarentegen een grote oppervlak, de warmte verspreiding is breder. Bovendien zijn de infrarood panelen in veel verschillende designs verkrijgbaar. Voor iedere ruimte is er een geschikt warmtepaneel. Voor de keuken, woonkamer, slaapkamer, hal en niet te vergeten de badkamer. 

Infrarood korte golf of lange golf verwarming maken beiden gebruik van infrarood stralen, alleen dan van een verschillende frequentie. Infraroodstraling kan je niet zien, omdat deze buiten het lichtspectrum van onze ogen vallen. Verwar infrarood niet met schadelijk UV-licht, dat zich aan de andere kant van het lichtspectrum bevindt. Infrarood is 100% veilig en verwarmt je woning of bedrijf heerlijk op. 

IR stralen worden omgezet in warmte, zodat ze weerkaatsen tegen ene object of oppervlak. De bekendste bron van infrarood stralen is overigens de zon. De zon straalt lange en korte golf infrarood stralen uit. Deze is vergelijkbaar als een infrarood kachel, alleen dan zonder de schadelijke uv-straling. Bij IR verwarming kan je kiezen tussen een kachel met korte, lange of middengolf straling infrarood. We leggen je het verschil uit. 

spectrum infrarood

Wat kies je een infrarood lange of korte golf verwarming?

Wat is het verschil tussen korte en lange golf infrarood verwarming?

Je bent op zoek naar een verwarming, maar wat kies je een infrarood lange of korte golf verwarming? Wat is het verschil tussen een korte en lange golf infrarood verwarming? Het verschil is het spectrum van de warmtegolf straling. Er bestaan drie verschillende infrarood stralen: 

IR-C: De lange golf infrarood C-stralen liggen in het bereik boven 3000 nm. Lange golf infrarood C-straling is bijzonder geschikt voor het verwarmen van woningen en utilitaire gebouwen, zoals ziekenhuizen, scholen en kantoren.

IR-B: Middengolf infrarood B-straling B (1400 – 3000 nm) wordt daarentegen vaak gebruikt voor krachtige radiatoren in de industriële sector of als verwarming voor half afgesloten ruimtes. De stralen dringen dieper door in de huid tot 2 mm. 

IR-A: Kenmerkend voor kortgolvige infrarood A-straling (780 – 1400 nm) is het zeer snel en sterk verwarmen van het verlicht gebied. De stralen penetreren tot 5 mm in de huid. De korte golf infraroodstraling wordt gebruikt in wellness ruimtes, voor sauna’s, als buitenverwarming, voor industriële gebouwen en ook voor medisch gebruik.

Infrarood stralen zijn geen ultraviolette, röntgen of microgolf stralen. Deze stralen hebben een andere frequentie dan infraroodstraling. Infrarood korte golf of lange golf geeft stralingswarmte en is een directe vorm van verwarmen. Het bestaat uit warmtegolven die de omgeving verwarmen. Het warmt niet de lucht op, maar direct de objecten in de ruimte. Denk hierbij aan plafonds, muren, vloer, meubels, maar ook mensen. 

De warme infraroodstralen weerkaatsen overal op, zodat je huis of kantoor op een natuurlijke manier sneller en gemoedelijker warm wordt. Net als de zon wordt de muur of een meubelstuk ook opgewarmd. De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in kamertemperatuur van 2 tot 3 graden. Infrarood verwarming sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme infraroodstraling.

Ben je op zoek naar een verwarming voor je woning, bijvoorbeeld voor de woonkamer of badkamer? Dan kies je voor een infrarood verwarming lange golf. 

Wil je een industriële of buiten ruimte verwarmen? Dan kies je voor een infrarood stralers korte golf, welke niet gevoelig zijn voor luchtbewegingen. 

Visible-spectrum

Infraroodlamp korte golf

Voordelen infrarood stralers korte golf

De infraroodlamp korte golf is zeer geschikt voor toepassingen buiten en in grote of hoge ruimtes die niet goed geïsoleerd zijn, zoals industriële gebouwen. Daarom maken industriële heaters gebruik van korte golf infrarood straling. Het voordeel van infrarood stralers korte golf is dat deze niet gevoelig is voor luchtbeweging. Daardoor zijn ze uitermate geschikt als terrasverwarmer of voor het verwarmen van een loods of opslag goederen ruimte. 

Infraroodstraling werkt volgens het principe van de zon, maar dan zonder de schadelijke uv-straling. Wanneer de warme zonnestralen onze huid raken, warmen we op. De zonnestralen bevatten twee soorten straling, namelijk korte en lange golf lengte. De korte golf infrarood straling gaat door het raam heen, waardoor je het lekker warmt krijgt als je achter het raam in de zon ziet. 

De infraroodlamp korte golf kan je ook voor werkplaats verwarming gebruiken, zowel binnen als buiten. Deze speciale buiten heater is voorzien van een IP65 klasse, wat betekent dat ze stof- en waterdicht zijn. Bovendien zijn infrarood stralers korte golf ook bestand tegen vorst. Je kan ze daardoor het gehele jaar buiten laten hangen. 

Infrarood stralers korte golf zijn ook zeer goed in te zetten voor een zone of werkplaats te verwarmen. Ze kunnen namelijk heel gericht verwarmen. Dit heeft als voordeel dat je alleen de werkplekken in een magazijn of industriehal verwarmt, waardoor je enorm bespaart op de stookkosten. Je hoeft namelijk niet de hele ruimte te voorzien van warmte. 

Vaak zien we nog in een garage of opslagruimte dat er nog gebruik wordt gemaakt van hete luchtblazer welke werken op gas. Deze verwarmen de lucht, waardoor je veel geld kwijt bent aan het stoken. De warmte vliegt namelijk door de kieren naar buiten, laat staan als een magazijndeur opengaat. Bovendien duurt het lang voordat de warmte beneden is. Je bent soms dagen verder voordat het aangenaam warm is. 

Infraroodlamp korte golf is direct warm, geeft instant warmte en is zeer goed in staat een zone te verwarmen. Je bespaart daardoor tot wel 80% op de bedrijfskosten. Je monteert infrarood stralers korte golf aan het plafond of de wand. Daarnaast is er ook een draagbare infrarood verwarming beschikbaar, die je eenvoudig meeneemt waar de warmte gewenst is. 

warmteshop-infraroodverwarming-800-71-1

Voordelen infrarood stralers korte golf: 

 • Instant warmte
 • Zeer goed in staat een zone of werkplaats te verwarmen
 • Hoge temperaturen, waardoor het snel warm is
 • Geen onderhoudskosten en eenvoudige installatie
 • Lage verbruikskosten
 • Aansturing met draadloze schakelaar met ontvanger
 • Niet gevoelig voor wind of tocht

Infrarood verwarming lange golf

Voordelen lange golf infrarood verwarming

Infrarood verwarming lange golf maakt gebruik van de lange golflengte infrarood stralen. Dit heeft als voordeel dat de stralen niet door het raam naar buiten ontsnappen, waardoor je geen warmteverlies hebt. Alle warmte blijft in de kamer waar de lange golf infrarood verwarming aan staat. 

De beste infrarood panelen van bijvoorbeeld de Duitse merken Welltherm, Ecaros of Alkari zetten maar liefst 93% van de energie om in infrarood warmte. De elektrische verwarming is daardoor zeer duurzaam in verbruik. Er gaat maar weinig warmte verloren tijdens het verwarmingsproces. Je bespaart met een infrarood lange golf zo’n 30 tot 50% op de stookkosten ten opzichte van een CV ketel die op gas werkt. 

Je huis verwarmen zonder gas met lange golf infrarood verwarming is daarom niet alleen energiezuinig, maar ook duurzaam. Elektrische verwarming in combinatie met groene stroom stoot geen CO2 uit. Je helpt niet alleen je eigen portemonnee, maar ook het milieu. Je woning zonder gas verwarmen is toch waar we met zijn alleen heen gaan. 

Gasloos verwarmen met infrarood verwarming lange golf is daarom de oplossing. Wil je nog voordeliger je huis verwarmen? Kies dan voor een combinatie van zonnepanelen op dak en lange golf infrarood panelen voor iedere kamer. Je verbruikt gelijk de zonne energie voor de design radiatoren woonkamer, badkamer verwarming en alle andere lange golf infrarood panelen die je in de woning hebt hangen. 

Bovendien is een lange golf heater zeer gezond. Doordat niet de lucht wordt verwarmt, maar direct de meubels en andere objecten is er geen luchtcirculatie. Dit betekent dat er geen stofdeeltjes in de lucht zweven met infrarood panelen. Zeer prettig voor mensen die astmatisch zijn aangelegd of een allergie hebben tegen huisstofmijt. Daarnaast is lange golf infrarood verwarming gezond Het warmt de spieren op, laat het bloed beter doorstromen en biedt pijnverlichting, bijvoorbeeld bij reuma patiënten. 

De lucht droogt ook niet uit met een lange golf heater. De vochtigheidsgraad is met een binnen verwarming perfect in balans. Geen droge huid meer en zeer prettig voor mensen die lenzen dragen. Bovendien warmen de muren op, waardoor het vocht verdwijnt. Dit betekent dat door infrarood verwarming lange golf de isolatie ook beter werkt en schimmels uit de muren verdwijnen. 

Voordelen infrarood verwarming lange golf:

 • Korte opwarmtijd van 5 tot 10 minuten
 • Grote warmteverspreiding
 • Eenvoudig en snelle installatie aan wand of plafond
 • Gezonde warmte, schone lucht, geen luchtcirculatie
 • Vochtigheidsgraad is in balans, geen droge lucht
 • Aansturing via draadloze thermostaat infrarood verwarming
 • Leverbaar in diverse designs voor iedere ruimte

Wil je meer weten over het verschil tussen infrarood korte en lange golf? Kom dan een keer langs in één van de showroom van Warmteshop. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de verschillen en de voordelen van ieder type infrarood verwarming

In onze blogs kan je ook meer informatie terugvinden over bijvoorbeeld het verschil tussen convectie en infrarood verwarming of hoe kan ik infrarood verwarming bestellen. In onze online shop zijn alle infrarood korte en lange golf modellen gepresenteerd.