fbpx

Goedkoop verwarmen zonder gas

Hoe kan je goedkoop verwarmen zonder gas

Gasvrij verwarmen is noodzakelijk om de klimaat doelstellingen te halen. Maar hoe kan je goedkoop verwarmen zonder gas? Er zijn diverse mogelijkheden voor aardgasvrij verwarmen van je woning. Zoals warmtepomp, infrarood verwarming en stadsverwarming. Waarom moeten we gasvrij verwarmen? Dit komt omdat de fossiele brandstoffen opraken, duur is en daarnaast zeer belastend zijn voor het milieu. 

Je huis verwarmen met schone opgewekte energie is een zeer verstandige keuze. Goed voor het milieu als ook voor je eigen portemonnee. Er zijn reeds heel veel woningen die gasvrij verwarmen, maar hoe kan je goedkoop verwarmen zonder gas? Wat zijn goede opties voor duurzaam verwarmen zonder gas, waarbij het warmte comfort ook hoog is?

Goedkoop verwarmen op elektriciteit

Het alternatief voor een gas verwarming is de elektrische verwarming. Je wilt natuurlijk goedkoop verwarmen op elektriciteit, wat zijn hier de opties voor? 

Als we spreken over gasvrij verwarmen, hebben we het over een elektrische verwarming die op stroom werkt. Hieronder vallen verschillende soorten verwarmingen. Zoals de elektrische verwarming met convectie warmte, de stralingsverwarming met infrarood en de warmtepomp. 

De elektrische convectie kachel is eerder goed als bijverwarming dan als hoofdverwarming. Deze toestellen verwarmen de lucht, voordat je de hele ruimte hebt gevuld met warmte, ben je uren verder en ook veel kosten verder. We zijn op zoek naar een duurzame en goedkoop verwarmen zonder gas. Daarom valt de elektrische convectie kachel af. Deze is alleen geschikt voor een kleine ruimte wat extra warmte te geven. 

Blijft over voor goedkoop verwarmen op elektriciteit de warmtepomp en infrarood verwarming. Deze twee zijn beide een goed alternatief voor de oude CV-ketel die op gas werkt. Bovendien sluit de een de ander niet uit. We leggen deze verwarmingssystemen voor goedkoop gasvrij verwarmen op elektriciteit onder een vergrootglas. 

carbon infrarood verwarming 001 scaled

 

Hoe verwarmen zonder gas?

Er zijn twee mogelijkheden voor goedkoop verwarmen zonder gas. Het gaat dan om de manier van verwarmen. Ofwel luchtverwarming of stralingsverwarming. Met infrarood verwarming wordt directe elektrische stralingsverwarming bedoeld. Dat betekent dat het niet water-gevoerd is en verwarming met infrarood straling geschiedt. Warmte afgifte systemen zoals radiatoren, convectoren en vloerverwarming beïnvloeden vooral de luchttemperatuur in een ruimte. 

Stralingsverwarming daarentegen heeft vooral invloed op de stralingstemperatuur. De warmte comfort beleving wordt bepaald door een combinatie van de gemiddelde luchttemperatuur en de gemiddelde stralingstemperatuur. Voor behoud van comfort is een lagere luchttemperatuur te compenseren met een hogere stralingstemperatuur, als ook omgekeerd. 

Dit kan omdat met convectie de luchtdeeltjes verwarmd worden terwijl met infrarood straling objecten verwarmd worden. Daarmee kunnen infrarood panelen een goed comfort bieden bij lagere kamertemperaturen. De energetische voordelen van infraroodverwarming berusten zich onder andere op dit principe. Dit heeft niet alleen als voordeel dat ze zuinig in verbruik zijn, maar er vindt ook geen luchtcirculatie plaats. Waardoor er geen kleine stofdeeltjes in de lucht zweven. Zeer prettig voor mensen die astma hebben of last hebben van stof allergie. 

Zonder gas verwarmen: infrarood verwarming en warmtepomp

Zoals genoemd leggen we de infrarood verwarming en warmtepomp onder de loep voor zonder gas verwarmen. Waarbij voor beide systemen geldt, dat de aanschaf van zonnepanelen op dak zeer interessant zijn. Ten eerste omdat je dan de opgewekte zonne-energie direct kan gebruiken voor aardgasvrij verwarmen. Ten tweede omdat deze energie schoon is opgewekt. Dit concept is duurzaam en voldoet aan de bouwregelgeving voor woning zonder gas verwarmen. 

Infrarood verwarming voor gasvrij verwarmen

Infrarood verwarming is een zeer goed en goedkoop alternatief voor aardgasvrij verwarmen van je woning. De infrarood panelen zijn in diverse vermogens, formaten en modellen verkrijgbaar bij de Warmteshop. De warmtepanelen die Warmteshop verkoopt zijn gemaakt van A-kwaliteit materialen en zijn daarom goedkoop in verbruik. Deze zetten maar liefst 93% van de energie om in stralingswarmte. 

Infrarood verwarming valt onder de elektrische verwarming als stralingsverwarming. Dit betekent dat niet de lucht wordt verhit, maar direct de objecten. Denk hierbij aan meubels, vloer, wanden en ook jijzelf. De warmte wordt lang vastgehouden in de objecten, waardoor je weinig warmteverlies hebt mocht je woning niet goed geïsoleerd zijn. Je kan ook een raampje open zetten voor ventilatie zonder dat de temperatuur drastisch daalt. Daarnaast wordt de lucht niet verplaats, waardoor je een schoon binnenklimaat creëert. 

Voordelen van aardgasvrij verwarmen met infrarood 

Infrarood verwarming is een belangrijke schakel in nationale klimaatdoelstellingen en reductie van het aardgas verbruik. Bij het goedkoop verwarmen zonder gas leveren de warmtepanelen energetische voordelen op. Zoals een hoog warmtecomfort bij lagere kamer temperaturen en het snel verwarmen van een ruimte. De opwarmtijd is namelijk slecht 5 tot 12 minuten (afhankelijk van het vermogen en grootte). 

De aanschafkosten zijn relatief laag en de onderhoudsbehoefte verwaarloosbaar. De installatie is eenvoudig aan de wand of plafond. Dit maakt infrarood verwarming vanuit een Total Cost of Ownership (aanschaf, beheer en onderhoud over de levensduur) benadering een interessante en duurzame optie voor goedkoop verwarmen zonder gas. 

Voor goedkoop verwarmen zonder gas met infrarood panelen zijn twee zaken belangrijk. De positiebepaling van de warmtepanelen en het juiste vermogen voor de ruimte. 

Deze twee aspecten zijn belangrijk om discomfort en een hoog energieverbruik te voorkomen. Laat daarom door de experts van Warmteshop een genormeerde warmte berekening maken. 

Warmtepomp of infrarood verwarming 3 Warmtepomp heeft onderhoud nodig


Warmtepomp als aardgasvrije verwarming

Een ander alternatief voor aardgasvrije verwarming is de warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte-energie uit de omgeving (lucht, water of bodem), welke vervolgens in de vorm van warmte wordt vrijgegeven in het verwarmingssysteem dat met de warmtepomp is verbonden. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van convectie warmte, dus luchtverwarming. 

Warmtepomp werkt op een laag temperatuur regime. Dit vereist een goed geïsoleerde woning en een warmte afgiftesysteem dat op lage temperatuur werkt. Daarnaast is een warmtepomp een traag systeem. Het kan soms wel 24 uur duren voordat de temperatuur in huis aangenaam is, als je de warmtepomp aanzet. 

Warmtepomp te koud?

De warmtepomp werkt dus met lagere temperaturen dan bij een traditionele gas gestookte CV ketel. Hiervoor zijn traditionele radiatoren niet geschikt. De grote oppervlakten die verwarmd moeten worden, werkt alleen het beste met een warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming. En dus niet met de reguliere radiatoren van de (oude) gas kachel. Vaak hoor je dat mensen de warmtepomp te koud vinden, dat komt dus onder andere door deze reden. 

Ook moet je de thermostaat niet lager zetten als je gaat slapen of de deur uit gaat. Met een traag warmtesysteem moet je de temperatuur constant houden, anders krijg je het nooit warm in de woning. Ook een juiste installatie is van zeer groot belang voor een goede werking van warmtepompen en goedkoop verwarmen zonder gas.

De totale kosten TCO van een warmtepomp is hoog. Je hebt een hoge aanschaf, jaarlijks onderhoud en de installatie kan je niet zelf doen. Bovendien heb je een bijverwarming nodig, anders is de warmtepomp te koud. Kortom goedkoop verwarmen zonder gas heb je bij een warmtepomp een flinke investering aan de voorkant. 

Combinatie infrarood verwarming en warmtepomp

Wat ook een goed alternatief is voor goedkoop verwarmen zonder gas, is de combinatie van infrarood verwarming met warmtepomp. Plaats daarbij zonnepanelen op dak voor duurzame stroom opwekking. Dit concept is duurzaam en voldoet aan de bouwregelgeving. 

Goedkoop verwarmen zonder gas waarbij de warmtepomp met laag temperatuur afgifte de woonkamer verwarmt. En de infraroodpanelen de overige ruimtes zoals badkamer verwarming, slaapkamer, keuken en hobbyruimte. Het grote voordeel hiervan is dat er relatief snel comfort geleverd kan worden in alle ruimtes van de woning. Ook in de woonkamer kan je een infrarood paneel installeren voor extra warmte tijdens de koude wintermaanden. Hoge gasrekening? Stap over op infrarood verwarming. 

Wil je meer weten over goedkoop verwarmen zonder gas? Wij komen gratis bij je langs voor een warmte berekening. Neem gerust contact op met Warmteshop. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen goedkoop verwarmen zonder gas middels stralingsverwarming. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in onze online shop. 

Infrarood verwarming

Warmteshop badkamerInfrarood paneel kopen plafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming verwarmingspaneel
badkamer
Warmteshop slaapkamer Infrarood paneel kopenplafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming verwarmingspaneel
slaapkamer
Warmteshop keuken verwarming plafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming
keuken
Warmteshop garage vInfrarood paneel kopen plafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming verwarmingspaneel
garage
Warmteshop infrarood verwarming woonkamerplafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming
woonkamer
Warmteshop terrasverwarmer terrasverwarming
terras
Warmteshop infrarood spiegel - spiegel met verwarming Infrarood paneel kopen infrarood verwarming warmtepaneel verwarmingspaneel
spiegel
Warmteshop led verwarming spiegel Infrarood paneel kopen bijverwarming
LED
Warmteshop krijtbord icon bijverwarming
krijtbord
Warmteshop icon print poster verwarming
Print
Warmteshop handdoekdroger icon bijverwarming
handdoekdroger
Warmteshop plafondverwarming heater infrarood paneel infrarood verwarming warmtepaneel verwarmingspaneel
plafond
Warmteshop infrarood panelen
panelen
warmteshop thermostaat
thermostaat

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!