Huis verwarmen met convectie of stralingswarmte

Hoe werkt convectie?

convectie warmte en kachel

Convectie is een fysiek proces waarbij warmte wordt overgedragen door de beweging van vloeistoffen of gassen. Deze beweging ontstaat doordat warmere deeltjes zich uitbreiden en lichter worden, waardoor ze opstijgen en plaatsmaken voor koelere, zwaardere deeltjes. Dit proces van opstijgen en dalen creëert een circulatie van vloeistof of gas, waardoor warmte door de ruimte wordt verplaatst.

Infrarood stralingswarmte

infrarood verwarming stralingswarmte

Infrarood verwarming daarentegen werkt middels stralingswarmte, waarbij de infrarood stralen de vaste objecten direct verwarmen. Denk hierbij aan meubels, vloeren, muren en ook mensen. Ook weerkaatsen de infraroodstralen op de objecten. Als jij je in het stralingsgebied bevindt, voel je van alle kanten de infraroodwarmte.

Hybride verwarming

Ook kan je kiezen voor een combinatie: stralingswarmte en convectiewarmte uit één kachel, welke we een hybride verwarming noemen. Hoewel convectie- en infraroodverwarming beide effectief zijn voor het verwarmen van een ruimte, hebben ze elk hun voor- en nadelen. Lees het complete artikel Huis verwarmen met convectie, wat is het alternatief

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!