fbpx

Hoe vermogen radiator berekenen?

Vermogen radiator berekenen: ontdek de juiste capaciteit

Wil jij weten hoe je het vermogen radiator berekenen kunt? We leggen je precies uit hoe je dit doet. Zo zorg je ervoor dat je het juiste wattage verwarming kiest voor de te verwarmen ruimte. Waardoor je ook weer bespaart op de energiekosten. Kom erachter hoe je het vermogen radiator berekenen kunt, ook geven we een rekenvoorbeeld voor wattage verwarming berekenen.

Waarom is het belangrijk om het vermogen radiator te berekenen?

Voordat we ingaan op hoe je het vermogen radiator berekenen kunt, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit van belang is. Het vermogen van een radiator bepaalt namelijk hoeveel warmte deze kan afgeven. Een te hoog vermogen zorgt voor onnodig energieverbruik, terwijl een te laag vermogen niet voldoende warmte biedt, waardoor de ruimte niet de gewenste temperatuur bereikt. 

convector verwarming vermogen radiator berekenen

In 4 stappen wattage berekenen radiator 

Voor wattage berekenen radiator volg onderstaande 4 stappen.

  1. Bepaal de inhoud van de ruimte: Meet de lengte, breedte en hoogte van de kamer en vermenigvuldig deze met elkaar. Dit geeft je het aantal kubieke meters (m³) van de ruimte.
  2. Bereken het benodigde vermogen per m³: Dit is afhankelijk van de isolatie van je woning en de gewenste temperatuur. Over het algemeen geldt: goed geïsoleerd = 50 Watt/m³, matig geïsoleerd = 60 Watt/m³ en slecht geïsoleerd = 70 Watt/m³. Waarbij de warmtebehoefte in de badkamer hoger ligt, tussen de 65 en 100 Watt/m³. 
  3. Vermenigvuldig de inhoud van de ruimte met het benodigde vermogen per m³: Dit geeft je het totale benodigde vermogen in Watt.
  4. Verdeel het totale vermogen over de radiatoren: Als je meerdere radiatoren in de ruimte wilt plaatsen, verdeel dan het totale vermogen evenredig over het aantal radiatoren.

Voorbeeld berekening wattage berekenen radiator

Stel, je hebt een gemiddeld geïsoleerde woonkamer van 6 x 4 x 2,5 meter. De inhoud is dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m³. Voor een matig geïsoleerde ruimte heb je 60 Watt/m³ nodig. Het totale vermogen is dus 60 m³ x 60 Watt/m³ = 3600 Watt. Als je twee radiatoren wilt plaatsen, heeft elke radiator een vermogen van 3600 Watt / 2 = 1.800 Watt.

vermogen badkamer verwarming berekenen

Infrarood verwarming: zuinig en efficiënt

Naast traditionele radiatoren die de lucht verwarmen kun je ook terecht voor de zuinige infrarood verwarming. Deze zijn erg zuinig, omdat ze de warmte direct op de objecten en personen in de ruimte richten. Net als bij reguliere radiatoren is het belangrijk om het vermogen infrarood verwarming te berekenen. Een te hoog vermogen zorgt voor verspilling van energie, terwijl een te laag vermogen resulteert in een warmtepaneel dat constant aanstaat om de ruimte op temperatuur te houden.

Voor het vermogen infrarood verwarming berekenen zijn een aantal factoren belangrijk om rekening mee te houden, zoals de soort ruimte, de positie, grootte van de ruimte, aantal ramen, ligging van de woning en de persoonlijke warmtebehoefte. 

Grofweg kan je onderstaande vermogens aanhouden voor de desbetreffende ruimte; 

  • Klein infrarood paneel, zoals 300 of 400 watt, is geschikt voor kleinere ruimtes van 3 tot 4 m². Voor badkamers en toiletten bevelen we altijd een groter model te nemen zoals de 400 tot 600 watt voor 8 m², omdat hier de warmtebehoefte groter is en het warmtepaneel snel de ruimte moet verwarmen. 
  • Infrarood panelen 1000 watt tot 1500 watt, zijn geschikt voor middelgrote ruimtes, zoals een hobby- of slaapkamer van 15 tot 20 m². 
  • De hogere vermogens, zoals 2000 of 3000 watt, zijn geschikt voor grote ruimtes, zoals huiskamer of kantoor van 30 tot 40 m².

Vermogen radiator berekenen: de sleutel tot comfortabel energiezuinig huis

Nu je weet hoe je het vermogen radiator berekenen kunt, ben je in staat om de juiste capaciteit te kiezen voor jouw ruimte. Dit zorgt voor een comfortabel en energiezuinig huis, waar je optimaal kunt genieten van een aangename temperatuur zonder onnodige energiekosten.

Zorg er dus voor dat je het vermogen radiator berekenen altijd goed uitvoert, ongeacht of je kiest voor een traditionele radiator of een infrarood verwarmingssysteem. Zo haal je het meeste uit je verwarming en houd je je energierekening zo laag mogelijk!

Meer informatie over wattage infraroodverwarming berekenen

Wil je meer informatie ontvangen over infraroodverwarming of over vermogen radiator berekenen of verbruik infrarood verwarming? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Of breng een bezoek aan één van onze infrarood verwarming winkel in België. Zoals infrarood verwarming Antwerpen, Hasselt, Veurne of bij andere Warmteshop winkel in de buurt. 

Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infraroodverwarming in en rondom huis. Zoals de aangename terrasverwarmer plafond waardoor je het hele jaar door warm buiten geniet. Of over infraroodverwarming badkamer

Koop nu infrarood verwarming bij Warmteshop.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!