fbpx

Hoe werken Infraroodpanelen?

Denk je erover om infraroodpanelen aan te schaffen?

Een goede en duurzame keuze! Omdat de werking van dit verwarmingsmechanisme niet bij iedereen bekend is, wordt met dit artikel ingegaan op de technische aspecten van deze manier van verwarmen en van de voordelen die deze vorm van verwarming biedt.

Werking van Infraroodpanelen Infraroodpanelen werken door middel van infrarood straling. Deze straling komt tot stand doordat er stroom door een paneel met een bepaalde structuur (veelal ontwikkeld met materialen afkomstig uit de ruimtevaartechnologie) wordt gevoerd, wat vervolgens omgezet wordt in straling.

Deze straling wordt echter ook door andere verwarmingssystemen uitgestraald, het verschil is alleen dat de straling bij de infraroodverwarming hoger ligt. De hogere straling komt voort uit het ontwerp van de panelen, want infraroodverwarming is tamelijk ‘vlak’ ontworpen. Dit betekent dat het verwarmingselement relatief weinig oppervlakte heeft wat in aanraking komt met de lucht, anders dan bijvoorbeeld bij een radiator het geval is.

Radiatoren hebben namelijk juist extra oppervlakte (de ribbels aan de buitenkant, en ‘vakjes’ van binnen) die speciaal ontworpen zijn om met de lucht in aanraking te komen en die zo te verwarmen. Hierdoor ontstaat er luchtcirculatie op het moment dat je een radiator aanzet: de verwarmde lucht stijgt op naar boven, en aan de onderkant wordt weer nieuwe koude lucht aangetrokken.

Een infraroodpaneel werkt anders, want dat heeft geen lucht nodig om te kunnen verwarmen. Zo verandert de straling van de panelen in warmte op het moment dat het in aanraking komt met mensen en objecten. Deze warmte wordt vervolgens geleidelijk afgegeven door de objecten die ermee in aanraking zijn gekomen.

passende infraroodverwarming print foto schilderij

Voordelen van Infraroodpanelen

Infraroodpanelen bieden veel voordelen boven andere verwarmingssystemen. Lees hier alle voor- en nadelen van Infraroodverwarming.  Met de keuze voor infraroodpanelen hoef je bijvoorbeeld je vloer niet eerst open te laten breken om ze te laten plaatsen, zoals bij vloerverwarming wel het geval is. Je nieuwe parket of vloerbedekking kan dus mooi blijven zitten.

Daarnaast geven de panelen meer warmte af dan andere verwarmingssystemen, omdat de temperatuur van de panelen veel hoger ligt. Ter vergelijking: de gemiddelde radiator wordt ongeveer 60 tot 80 graden en vloerverwarming zal doorgaans niet warmer worden dan 45 graden.

De infraroodverwarming daarentegen, bereikt maar liefst een temperatuur van maximaal 100 tot 110 graden, en dat voel je. De warmte van infrarood ook een stuk ‘egaler’. Ga maar na: zoals gezegd werkt een reguliere radiator middels circulatie en stijgt warme lucht op. Dat zorgt er dus voor dat het boven in de ruimte warmer is dan net boven de grond. Hier heb je met verwarming middels infrarood geen last van, de straling wordt immers geleidelijk afgegeven door de mensen en objecten die ermee in aanraking zijn gekomen.

Je ervaart dus geen temperatuurverschil in je woonkamer, want de straling is continu. Een ander voordeel is dat infraroodverwarming geluidloos is. Bovendien heb je ook minder last van zwevende stofdeeltjes, aangezien de lucht niet gecirculeerd wordt en gewoon stil blijft staan. Ook blijft de luchtvochtigheid behouden, omdat de objecten in de ruimte verwarmd worden en niet de lucht zelf. Tot slot is infraroodverwarming ook voordelig voor je portemonnee. Je kunt bijvoorbeeld zonder veel energieverlies een ruimte ventileren, want de infraroodstraling wordt vastgehouden (als het ware opgeslagen) door de omgeving.

warmteshop infraroodverwarming 800 -42

Daarbij komt dat de panelen eenvoudig te plaatsen zijn en daarna geen onderhoud meer nodig hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een cv-ketel. Je bent dus voor jaren gesteld! Hoe werken Infraroodpanelen? Infraroodpanelen werken door middel van infrarood straling. Deze straling komt tot stand doordat er stroom door een ir paneel wordt gevoerd, waarbij de energie wordt omgezet in warme infrarood straling.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!