fbpx

10 Tips zuinig verwarmen

10 Tips hoe zuinig verwarmen met elektriciteit

Met de stijgende gas- en energieprijzen is zuinig verwarmen belangrijk. Hiermee kan je namelijk eenvoudig geld besparen op de jaarlijkse energierekening. Warmteshop geeft je 10 tips hoe je zuinig verwarmen met elektriciteit kan. Energiezuinig verwarmen start namelijk met je huis verwarmen zonder gas. Dit betekent dus energiezuinig elektrisch verwarmen met infrarood verwarming. Zuinig verwarmen met elektriciteit doe je natuurlijk met groene energie. Nog voordeliger is de opgewekte energie van de zonpanelen op je dak te gebruiken. Zuinig verwarmen, schoon verwarmen en CO2 neutraal. We geven je 10 tips hoe je zuinig verwarmen kan met infrarood verwarming. 

10 Tips hoe zuinig verwarmen met elektriciteit

1. Hoe zuinig je huis verwarmen?

De eerste tip die we je geven hoe zuinig je huis verwarmen is de manier van verwarmen. Zonder gas huis verwarmen levert je al een flinke besparing op, aangezien de gasprijs zeer hoog is vanwege de oorlog en de schaarste van gas. Daarnaast is aardgas milieuvervuilend. Het is dan ook niet voor niets dat we in het Klimaatakkoord hebben afgesproken dat we in 2050 allemaal zonder gas verwarmen moeten. De oplossing voor gasloos huis verwarmen is middels schone energie. Stap daarom nu over op elektrisch verwarmen via stralingswarmte. Infrarood verwarming is een directe manier van huis verwarmen. Niet de lucht wordt verwarmd, maar direct de objecten binnen het stralingsgebied.  

2. Zuinig elektrisch verwarmen met infrarood verwarming

Zuinig elektrisch verwarmen doe je met lange golf infrarood straling. Infrarood verwarming is de manier voor zuinig verwarmen. De A-kwaliteit infrarood panelen van Warmteshop zetten maar liefst 93% van de energie om in warmte. Er gaat maar weinig energie verloren in het verwarmingsproces. Door de goede isolatie aan de achterkant van de warmtepanelen wordt alle warmte vrijgelaten aan de voorkant. Hierdoor kan je zuinig elektrisch verwarmen. Daarnaast kan je infrarood verwarming gebruiken als hoofd- of bijverwarming bij het huidige systeem. 

Zoals genoemd bij tip 1 zuinig verwarmen, is infrarood verwarming een directe manier van verwarmen. Wanden, muren, meubels en mensen worden direct verwarmd. Deze objecten houden de warmte lang vast, plus ze weerkaatsen de warme stralen opnieuw de ruimte in. Hierbij komt geen luchtcirculatie aan de pas. Mocht je een minder goed geïsoleerde woning hebben, dan kan je zelfs met infrarood verwarming zuinig verwarmen. Bij een convectie kachel ontsnapt de warme lucht naar buiten. Bij IR verwarming heb je hier dus geen hinder van.

3. Verwarming 1 graad lager levert 6% op

Zet je verwarming 1 graad lager en dat levert je al een energiebesparing van 6% op. Dit geldt voor alle verwarming systemen, maar bij infrarood verwarming kan je nog meer besparen bij verwarming lager zetten. Dit komt doordat de gevoelstemperatuur bij stralingswarmte anders is. Deze ligt namelijk zo’n 2 graden hoger. Mocht je de kachel normaal op 21 graden hebben staan, dan stel je het warmtepaneel 2 graden lager in, dus op 19 graden Celsius. Als je dan de verwarming 1 graad later zet, staat deze dus op 18 graden. Dit levert je 3 graden energiebesparing op, dus in totaal 18%! Daarom kan je al heel eenvoudig zuinig verwarmen met infraroodstraling, door verwarming lager zetten.

warmteshop infraroodverwarming thermostaat voor iedereen 

4. Gebruik slimme thermostaat verwarming

Infrarood panelen zijn nog zuiniger via een slimme thermostaat. Een elektrische verwarming met thermostaat leert van je gedrag. Daarnaast werkt een slimme thermostaat verwarming via wifi en kan je de panelen afzonderlijk van elkaar (op afstand) bedienen. Met de digitale thermostaat bespaar je veel geld op de verwarmingskosten. Ben je even weg, ga je slapen, gebruik je maar één specifieke ruimte of ben je bijna thuis? Stel van tevoren de slimme wifi thermostaat in of gebruik de app op je smartphone. Als je bijvoorbeeld vergeten bent om de badkamer verwarming uit te zetten toen je het huis verliet om je naar jouw werk te haasten? Geen probleem, de slimme thermostaat weet dat je om 7.30 uur je huis verlaat en schakelt het paneel uit. Ook kan je het via de app regelen, mocht je er onderweg aan denken. Met een thermostaat staat de verwarming nooit onnodig aan. Dit draagt daardoor bij aan zuinig verwarmen. 

5. Energiezuinig verwarmen met aanwezigheid sensoren

Energiezuinig verwarmen is eenvoudig te realiseren met aanwezigheid sensoren. Verbind de sensoren met de warmtepanelen in de kamer. Zodra jij de ruimte betreedt, gaat het infrarood paneel. Als je de kamer weer verlaat en er binnen 5 tot 15 minuten geen beweging is in de ruimte, schakelt het paneel zichzelf weer uit. Plaats ook sensoren op de ramen. Een raamsensor detecteert of het raam open of gesloten is. Mocht er ineens een flinke temperatuur daling geconstateerd worden, doordat het raam open staat, dan schakelt het paneel zichzelf uit. Het is overbodig om de verwarming aan te hebben, terwijl het raam openstaat. Zo eenvoudig kan je energiezuinig verwarmen met infrarood verwarming sensoren. 

6. Korte opwarmtijd van 5 minuten

Een infrarood verwarming heeft een korte opwarmtijd van 5 tot 12 minuten. Afhankelijk van het vermogen en afmeting van het warmtepaneel. Daardoor is het verstandig om alleen de ruimtes te verwarmen waar dit gewenst is. Onnodige kamers verwarmen waar je niet aanwezig bent, is verspilde energie. De logeerkamer hoef je bijvoorbeeld alleen zuinig te verwarmen als je gasten te logeren hebt. Wil je de verwarming aanzetten in de werkkamer omdat je thuiswerkt, dan is de ruimte snel warm. Bedien de panelen eenvoudig met je wifi thermostaat. 

7. Besparen door wattage verwarming berekenen

Laat het wattage verwarming berekenen door een infrarood expert van Warmteshop. Dit is belangrijk zodat je iedere ruimte ook zuinig verwarmen kan. Een infrarood verwarming waarbij het vermogen te laag is voor de ruimte, blijft constant branden wat resulteert in een verhoogde energie rekening. Een kamer verwarmen met een verwarmingspaneel met een te hoog vermogen is overbodig. Laat daarom altijd het benodigde wattage verwarming berekenen. Warmteshop kan een warmte berekening voor je uitvoeren, wij komen gratis bij je langs.

8. Kwaliteit infrarood verwarming belangrijk

De kwaliteit infrarood verwarming is belangrijk, zodat je optimaal profiteert van de energie die wordt omgezet in warmte. Bij Warmteshop verkopen we enkel hoge kwaliteit infrarood verwarming. Om te bepalen of een infrarood paneel van goede kwaliteit is zijn er een aantal keurmerken waar je op kan letten. Ten eerste zijn Europese geproduceerde panelen de beste, zoals Duitse infrarood verwarming. Deze hebben het Duitse keurmerk TÜV, wat staat voor veilig, efficiënt en zuinig verwarmen. Daarnaast is het RoHS certificaat die aangeeft dat het vrij is van schadelijke stoffen. EMV geeft aan dat het paneel geen sterke elektromagnetische velden uitstraalt. 

Het Geprüfte Sicherheit (GS) keurmerk geeft je als koper de zekerheid dat de infraroodverwarming is getest op veiligheid. Daarnaast zijn ze vrij van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. VDE-keurmerk test elektrische apparatuur op verbruik, levensduur, veiligheid en garantie. Daarnaast waarborgt het de veiligheid van het product op elektrische, mechanische, thermische, giftige, radiologische en andere gevaren. Infraroodpanelen die een VDE keurmerk hebben, zijn van zeer hoge kwaliteit. Zoals de Welltherm infrarood verwarming. 

Als laatste kan je nog letten op CE-certificaat, wat verklaart dat de fabrikant zich aan de Europese normen en richtlijnen heeft gehouden tijdens de productie. Let wel, dit is niet hetzelfde als het Chinese CE, wat staat voor China Export, wat niets zegt over de kwaliteit infrarood verwarming. 

9. Isoleren woning draagt bij aan zuinig verwarmen

Heb je een oudere woning? Dan is het verstandig om je huis te isoleren. Isoleren woning draagt namelijk bij aan zuinig verwarmen. Er kan van buitenaf minder kou binnenkomen en de warmte blijft goed binnen. Indien je woning goed geïsoleerd is, betekent dit dat het binnen vaak zo’n 16 graden is. De infraroodverwarming heeft dan maar weinig energie nodig om deze temperatuur te verhogen naar een aangenaam binnenklimaat. Dit draagt bij aan energiezuinig huis verwarmen. Heb je een minder goed geïsoleerde woning, dan is een IR verwarming ook zeer geschikt. Omdat deze niet de lucht verwarmd, maar de objecten. De warmte zal dus niet zo snel naar buiten ontsnappen. 

10. Juiste positie elektrische verwarmingstoestellen

Het bepalen van de juiste positie van de elektrische verwarmingstoestellen is uiterst belangrijk. De elektrische verwarming moet vrij kunnen stralen, zodat het een groot warmtebereik heeft. Installeer daarom de elektrische verwarmingstoestellen aan een vrije muur of aan het plafond. Een plafondverwarming heeft een groot warmtebereik, en is daardoor ideaal voor grote ruimtes. Zoals de woonkamer. Of als je geen ruimte aan de wand hebt is een plafond paneel zeer geschikt. Bijvoorbeeld als badkamer verwarming. Experts van Warmteshop kunnen je advies geven waar je de verwarmingstoestellen het beste kan monteren. Wij komen gratis bij je langs voor een warmte- en positieberekening.

Hoe zuinig elektrisch verwarmen? 

Zuinig elektrisch verwarmen is een combinatie van meerdere factoren. De warme stralen zorgen dat de vaste objecten en buitenmuren opwarmen, waardoor de isolatie ook beter werkt. Dit resulteert al in een temperatuursverhoging van zo’n 3 graden. Droge muren zorgen er bovendien voor dat er geen schimmelvorming ontstaat. Gezonde warmte met infraroodstraling. De energiekosten kan je nog verder verlagen door alleen de kamers te verwarmen waar dit nodig is. Dit regel je eenvoudig met aanwezigheid sensoren. Sluit een slimme thermostaat aan, zodat de kachel nooit meer onnodig aan staat. En zet de verwarming 1 graadje lager wat je al een energiebesparing van 6% oplevert. Bovendien heeft een infrarood verwarming geen onderhoudskosten en de installatie is eenvoudig.

Wil je meer weten over zuinig verwarmen met stralingswarmte? Kom een keer langs bij een infrarood verwarming winkel van Warmteshop. Wij geven je advies hoe energie besparen met een infrarood verwarming als hoofd- of bijverwarming. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online shop. Mocht je nog vragen hebben over goedkoop verwarmen zonder gas, neem dan gerust contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. 

Infrarood verwarming

Warmteshop badkamerInfrarood paneel kopen plafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming verwarmingspaneel
badkamer
Warmteshop slaapkamer Infrarood paneel kopenplafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming verwarmingspaneel
slaapkamer
Warmteshop keuken verwarming plafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming
keuken
Warmteshop garage vInfrarood paneel kopen plafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming verwarmingspaneel
garage
Warmteshop infrarood verwarming woonkamerplafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming
woonkamer
Warmteshop terrasverwarmer terrasverwarming
terras
Warmteshop infrarood spiegel - spiegel met verwarming Infrarood paneel kopen infrarood verwarming warmtepaneel verwarmingspaneel
spiegel
Warmteshop led verwarming spiegel Infrarood paneel kopen bijverwarming
LED
Warmteshop krijtbord icon bijverwarming
krijtbord
Warmteshop icon print poster verwarming
Print
Warmteshop handdoekdroger icon bijverwarming
handdoekdroger
Warmteshop plafondverwarming heater infrarood paneel infrarood verwarming warmtepaneel verwarmingspaneel
plafond
Warmteshop infrarood panelen
panelen
warmteshop thermostaat
thermostaat

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!