fbpx

Hoe huis verwarmen zonder gas

Huis verwarmen zonder gas, wat zijn de opties?

Om de klimaatdoelstellingen te halen is huis verwarmen zonder gas nodig. De vraag is dan, hoe kan je goedkoop verwarmen zonder gas? Er zijn verschillende manieren voor huis verwarmen zonder gas. Warmtepomp, infrarood verwarming en stadsverwarming zijn enkele voorbeelden.

Wat is de noodzaak van je huis verwarmen zonder gas? Dat komt omdat fossiele brandstoffen schaars en duur zijn. En bovendien zeer destructief voor het milieu zijn.

Je huis verwarmen met schone, hernieuwbare energie is een uitstekende beslissing. Het is zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee. Er zijn momenteel talloze woningen die zonder gas verwarmen. Maar hoe kun je goed een woning gasvrij verwarmen? Wat zijn enkele goede oplossingen voor duurzaam verwarmen zonder gas die ook thermisch comfortabel zijn?

huis verwarmen zonder gas

Hoe je huis verwarmen zonder gas? Kies elektrische verwarming

Elektrische verwarming is een alternatief voor aardgasverwarming. Wat zijn de opties voor hoe je huis verwarmen zonder gas? En dus met hulp van elektriciteit?

Als we het hebben over gasloze verwarming, dan bedoelen we een elektrische verwarming die het liefst op groene stroom werk. Dit omvat verschillende soorten kachels. Zoals een elektrische verwarming met convectiewarmte, een infrarood kachel met stralingswarmte en een warmtepomp die ook convectie afgeeft.

We zoeken naar een verwarming zonder gas die zowel duurzaam als betaalbaar is. De elektrische convectiekachel kan het beste gebruikt worden als back-up en niet als primaire verwarming. Deze apparaten verwarmen de lucht; je bent echter uren bezig en maakt aanzienlijke kosten voordat je de hele ruimte met warmte hebt gevuld. Daardoor is het gebruik van een elektrische convectiekachel uit den boze. Die is alleen geschikt om extra warmte toe te voegen aan een kleine ruimte.

De warmtepomp en infrarood verwarming zijn nog steeds beschikbaar voor goedkope elektrische verwarming. Beide zijn levensvatbare vervangers van de oude gasgestookte cv-ketel. Bovendien sluit het een het ander niet uit. We hebben deze verwarmingssystemen uitvergroot voor betaalbare aardgasvrije verwarming op elektriciteit.

Hoe verwarmen zonder gas?

Er zijn twee methoden voor goedkoop verwarmen zonder gas. De eerste is de verwarmingsprocedure waarbij je keuze hebt uit convectie- of stralingswarmte. Directe elektrische stralingsverwarming wordt infrarood verwarming genoemd. Dat wil zeggen, dat he tniet water-gevoerd is. Deze verwarming gebruikt infraroodstraling om het huis te verwarmen zonder gas. Warmte afgifte systemen zoals radiatoren, convectoren en vloerverwarming beïnvloeden vooral de luchttemperatuur in een ruimte.

Stralingsverwarming daarentegen beïnvloedt in de eerste plaats de stralingstemperatuur. Een lagere luchttemperatuur kan worden gecompenseerd met een hogere stralingstemperatuur om het comfort te behouden en omgekeerd. De gemiddelde lucht- en stralingstemperatuur bepalen samen het warmtecomfort.

Omdat convectie luchtdeeltjes verwarmt en infraroodstraling vaste objecten, bieden infrarood panelen een goed comfort bij een lagere kamertemperatuur. Wat weer scheelt in in de stookkosten.

Onder andere deze theorie ligt ten grondslag aan de energiebesparende voordelen van infraroodverwarming. Niet alleen is dit goedkoper in gebruik, maar er is ook geen luchtcirculatie. Daardoor zijn er geen fijne stofdeeltjes in de lucht. Heel comfortabel voor mensen die astma hebben of allergisch zijn voor stof.

hoe verwarmen zonder gas

Alternatieven voor gasverwarming: infrarood paneel en warmtepomp

Zoals eerder genoemd zijn infrarood paneel en warmtepomp een alternatief voor huis verwarmen zonder gas. Het installeren van zonnepanelen op het dak is voor beide systemen bijzonder aantrekkelijk. Ten eerste kan de opgewekte zonne-energie onmiddellijk worden gebruikt voor aardgasvrije verwarming. Ten tweede wordt deze energie op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Dit ontwerp is milieuvriendelijk en voldoet aan de bouwvoorschriften voor huis verwarmen zonder gas.

Infrarood kachel voor aardgasvrij verwarmen

infrarood kachel

Infrarood kachel is een perfecte en economische keuze voor gasvrij verwarmen. Warmteshop biedt infrarood kachels in verschillende wattages, afmetingen en uitvoeringen. Deze infrarood panelen zijn samengesteld uit hoogwaardige materialen en daardoor zuinig in gebruik. Ze kunnen tot 93% van de energie omzetten in stralingswarmte, wat een zeer hoog rendement is.

Als stralingsverwarming wordt infrarood kachel geclassificeerd als elektrische verwarming. Dit betekent dat niet de lucht wordt verhit, maar direct de objecten. Denk aan de meubels, de vloer, de muren en mensen. Omdat de warmte langdurig in de objecten is opgeslagen, zul je weinig warmteverlies ervaren als je huis niet voldoende geïsoleerd is. Je kunt ook een raam openzetten voor ventilatie zonder de temperatuur aanzienlijk te verlagen. Daarnaast wordt de lucht niet verplaats, waardoor je een schoon binnenklimaat creëert.

Voordelen van aardgasvrij verwarmen met infrarood paneel

Infrarood paneel speelt een belangrijke rol voor de nationale klimaatdoelstellingen en vermindering van het aardgasgebruik. Bij het aardgasvrij verwarmen leveren de warmtepanelen energetische voordelen op. Bijvoorbeeld groot thermisch comfort bij lagere kamertemperaturen en snelle ruimteverwarming. De opwarmtijd is ongeveer 5 tot 12 minuten (afhankelijk van het vermogen en de grootte).

De installatie aan de muur of het plafond is eenvoudig. De aanschafprijs is goedkoop, en de onderhoudseisen zijn minimaal. Dit maakt infrarood paneel tot een aantrekkelijke en duurzame keuze voor betaalbaar huis verwarmen zonder gas. Waar we hierbij kijken naar de Total Cost of Ownership (aanschaf, beheer en onderhoud gedurende de levensduur).

Twee factoren zijn cruciaal voor goedkoop verwarmen zonder gas met behulp van infrarood warmtepanelen. De plaatsing van de infrarood panelen en het juiste vermogen voor de ruimte. Deze twee factoren zijn cruciaal om discomfort en overmatig energieverbruik te voorkomen. Laat daarom de experts van Warmteshop een genormeerde warmteberekening maken.

Warmtepompen als aardgasvrije verwarming

Warmtepomp

De warmtepomp is een andere optie voor aardgasvrije verwarming. Een warmtepomp absorbeert warmte-energie uit de omgeving (lucht, water of bodem), die als warmte wordt afgegeven aan het gekoppelde verwarmingssysteem van de warmtepomp. Hierbij wordt gebruik gemaakt van convectiewarmte, dus middels het verwarmen van de lucht.

Warmtepompen werken bij lage temperaturen. Dit vereist goed geïsoleerde behuizing en een systeem voor warmteafgifte bij lage temperatuur. Bovendien is een warmtepomp een langzaam systeem. Als je deze kachel aanzet, kan het tot 24 uur duren voordat de temperatuur in je huis een comfortabel niveau heeft bereikt.

Is je warmtepomp te koud?

Warmtepomp werkt bij lagere temperaturen dan een conventionele gasgestookte cv-ketel. Traditionele radiatoren zijn hiervoor niet ideaal. Grote ruimtes die verwarmd moeten worden vereisen een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Daardoor werken de gebruikelijke radiatoren van de (oude) gaskachel niet. Dit is een van de redenen waarom mensen klagen dat de warmtepomp te koud is.

Je moet de temperatuur ook niet lager zetten als je naar bed gaat of het huis verlaat. Met een langzaam verwarmingssysteem moet je een constante temperatuur aanhouden, anders wordt het huis nooit warm. Een goede installatie is ook cruciaal voor warmtepompen om soepel en efficiënt te kunnen werken zonder gas te gebruiken.

Een warmtepomp heeft een hoge Total Cost of Ownership (TCO). Je hebt een flinke aanschafprijs, jaarlijks onderhoud, en je hebt hulp nodig bij de installatie. Bovendien is een back-up verwarming nodig; anders wordt het buitensporig kil voor de warmtepomp. Kortom, goedkope verwarming zonder gas vergt met een warmtepomp een aanzienlijke investering vooraf.

Combi van infrarood verwarming en warmtepomp

Installeer zonnepanelen op het dak om hernieuwbare energie op te wekken. Een slimme oplossing voor goedkoop en duurzaam huis verwarmen zonder gas is een combinatie infrarood verwarming en warmtepomp. Dit concept is zowel duurzaam als conform de bouwvoorschriften.

Warmtepomp met lage temperatuur emissie verwarmt middels de vloerverwarming de woonkamer. Infrarood panelen worden ook gebruikt in andere ruimtes, zoals badkamer verwarming, slaapkamer, keuken en hobbyruimte. Het belangrijkste voordeel is dat snel comfort kan worden geboden in alle delen van het huis. Het installeren van een warmtepaneel in de woonkamer kan ook voor extra warmte zorgen tijdens de strenge winter. Duur gas? Stap over op huis verwarmen zonder gas en met infrarood verwarming.

Wil je meer weten over betaalbare verwarming zonder gas? Wij voeren een gratis warmteberekening voor je uit. Neem gerust contact op met Warmteshop. Wij adviseren je om energie en geld te besparen door stralingsverwarming te gebruiken in plaats van convectieverwarming met gas. Kun je niet langer wachten? Bezoek dan onze online winkel om onze infraroodpanelen te kopen.

infrarood verwarming

Vragen over elektrisch verwarmen?

Elektrisch verwarmen is de toekomst, of beter gezegd is van nu. Het is goedkoper dan gas en in combinatie met groene stroom ook nog eens duurzaam waardoor je geen CO2 uitstoot. Gebruik zonnepanelen op dak eventueel met een batterij voor elektrisch verwarmen van je woning. Slim elektrisch verwarmen van je woning doe je met infraroodstraling.

Wil je meer informatie over huis verwarmen zonder gas? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming, zowel zakelijk als privé. En waar je een infrarood warmtepaneel kan toepassen als bijverwarming. Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelen. Wij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood verwarming in de online shop.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een online winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over huis verwarmen zonder gas kan je ook lezen in ons magazine blog, zoals Wat is een zuinige elektrische verwarming.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!