fbpx

Warmtepomp verwarming te koud?

Is de warmtepomp verwarming in huis te koud? Plaats infrarood paneel erbij

Vind je de warmtepomp verwarming in huis te koud? Plaats als bijverwarming een infrarood paneel ernaast. Infrarood paneel kan als hoofd- of als bijverwarming dienen in woningen en kantoren. Ze zijn zeer zuinig in verbruik, wel te verstaan 93% van de energie wordt omgezet in warmte. En bovendien is een infrarood paneel binnen 5 tot 12 minuten warm.

We leggen uit waarom een warmtepomp verwarming te koud is en hoe infrarood panelen je kunnen helpen warm te blijven. We bespreken ook de voordelen van langgolvige warmtepanelen van Warmteshop.

Warmtepomp

Hoe komt het dat warmtepomp verwarming te koud is?

Ongeveer 40% van de huiseigenaren die een warmtepomp verwarming hebben aangeschaft als duurzaam alternatief voor een gasgestookte cv-ketel zijn ontevreden over de apparatuur. De warmtepomp verwarming is extreem koud, en de energiekosten zijn sinds de installatie niet noemenswaardig gedaald. Erger nog, de rekening is aanzienlijk hoger.

Terwijl de primaire motivatie om voor een warmtepomp verwarming te kiezen is om geld te besparen. Vooral nu de gas- en energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de gascrisis de pan uit rijzen. De tweede reden om voor een warmtepomp verwarming te kiezen is om te voorkomen dat je gas gebruikt om je huis te verwarmen. Waarom vinden particulieren warmtepompen te koud?

#1 Slecht geïsoleerde huizen

Problemen met warmtepompen komen vooral voor in oudere huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn. Isolatie is essentieel voor een warmtepomp verwarming om effectief te kunnen presteren. Dubbele beglazing is in dit geval onvoldoende. Indien je een warmtepomp wilt gebruiken als hoofdverwarming, moet je minstens HR++ of Triple-glas hebben.

#2 Warmtepomp installatie is niet juist

Een warmtepomp is niet alleen te koud in slecht geïsoleerde woningen. Ook nieuwere woningen (gebouwd na 2000) met een goede of zeer goede isolatie houden het huis niet warm genoeg met een warmtepomp verwarming. Tijdens de warmtepomp installatie worden zowel de pomp als het warmteafgiftesysteem vaak niet goed ingesteld. Een installateur moet niet alleen de warmtepomp begrijpen, maar ook het mechanisme dat de warmte afgeeft.

Warmtepomp verwarming of infrarood verwarming

#3 Traditionele radiator is niet geschikt voor warmtepomp

Traditionele radiatoren zijn niet geschikt voor een warmtepomp. Dit komt omdat een warmtepomp met lagere temperaturen werkt dan een traditionele gasgestookte kachel. Traditionele radiatoren zijn hiervoor niet ideaal. De grote ruimtes die verwarmd moeten worden, kunnen het best bediend worden door een warmtepomp verwarming in combinatie met een vloerverwarmingssysteem te gebruiken. In plaats van de huidige radiatoren die al in de woning hangen van de CV-ketel installatie.

Veel mensen die een warmtepomp kopen zijn zich hier niet van bewust, met als gevolg dat de warmtepomp te koud is voor de radiatoren aan de muur. De installateur had je hierop moeten wijzen voordat je de warmtepomp verwarming kocht.

#4 Traag verwarmingssysteem

Een warmtepomp is een trage verwarmingstechniek, omdat deze gebruik maakt van lage temperatuurverwarming. Daardoor duurt het uren om het huis op de juiste temperatuur te krijgen. Veel mensen gebruiken het verwarmingssysteem op dezelfde manier als een CV ketel. Zo wordt de thermostaat ‘s nachts en als ze weg zijn lager gezet.

Dat is niet de bedoeling van een langzaam verwarmingssysteem zoals een warmtepomp verwarming. Het duurt uren voordat het huis weer enigszins op temperatuur is nadat de temperatuur is verlaagd. Het huis zal nooit warm genoeg zijn als je elke avond voor het slapen gaan de thermostaat lager zet. Je moet de warmtepomp verwarming dus op een constante temperatuur aan laten staan. Wel te verstaan dag en nacht. Als je dit niet doet, dan is een warmtepomp te koud.

Oplossing voor warmtepomp koud in huis

Heb je het met een warmtepomp koud in huis? Dan is de oplossing om naast de warmtepomp verwarming ook infrarood panelen te gebruiken. Een infrarood paneel geeft directe stralingswarmte af, dat wil zeggen binnen 5 tot 12 minuten is het warmtepaneel op volle kracht. Je voelt dan ook direct de warmte op je lichaam als jij je binnen het stralingsbereik bevindt.

Plaats een infrarood paneel als bijverwarming in de zithoek, in de woonkamer, bij de leestafel. Maar ook als badkamer bijverwarming of in de slaapkamer. De snelle opwarmtijd zorgt ervoor dat je vrijwel gelijk kan genieten van de intense en comfortabele warmte.

Hoge temperatuur infrarood verwarming

Infrarood verwarming is, in tegenstelling tot een warmtepomp verwarming, een hoge temperatuur kachel. Ter vergelijking de temperatuur van een warmtepomp verwarming, cv-ketel en infrarood verwarming:

 • Warmtepomp verwarming werkt met verwarmingswater van 30 tot 50 graden Celsius.
 • CV-ketel werkt met verwarmingswater tot 80 graden Celsius.
 • Infrarood verwarming werkt met lange golf IR-straling tot 110 tot 120 graden Celsius.
  .

Als het buiten zeer koud is, het sneeuwt, ijzelt of er staat een gure wind, dan is een warmtepomp verwarming te koud. Dit los je op door infrarood verwarming aan te zetten. Deze installeer je eenvoudig aan de wand of aan het plafond. Je bedient de warmtepanelen afzonderlijk van elkaar. Deze extra warmte zorgt ervoor dat je het altijd aangenaam warm hebt, zelfs bij koude winters.

infrarood panelen

Voordelen van infrarood panelen

Hoog warmtecomfort bij lagere kamer temperatuur

Infrarood panelen bieden bij een lagere kamer temperatuur een hoog warmtecomfort. Dit betekent dat je de thermostaat van een infrarood paneel een paar graden lager instelt dan een gewone convectie kachel. Terwijl je ondertussen wel van eenzelfde warmtecomfort geniet. Gemiddeld genomen kan je de infrarood panelen instellen op 17 graden, waarbij je hetzelfde warmtecomfort hebt als bij een convectie verwarming op 21 graden.

Iedere graad die je naar beneden bijstelt bespaar je al 6% op de energiekosten. Reken uit je winst op de hoge gasrekening. De behaaglijkheid is hetzelfde, maar het warmteverlies door ventilatie is velen malen kleiner.

50% minder warmteverlies dan warmtepomp

Bij ruimtes die met infrarood panelen verhit worden, is het overdrachtsverlies maar liefst 50% lager dan bij een warmwater vloerverwarming van een warmtepomp verwarming. Dit komt doordat infrarood panelen stralingswarmte gebruiken om de kamer zonder gas te verwarmen. Niet de lucht wordt verhit, maar direct de objecten en mensen in het stralingsgebied. Zoals meubels, vloer en muren.

De objecten houden de warmte lang vast en weerkaatsen ook de stralen opnieuw de kamer in. Je voelt van alle kanten de warmte. Met als resultaat dat je flink minder warmteverlies hebt via de bouwconstructie.

Dit verklaart ook waarom een warmtepomp te koud is als je geen bijverwarming erbij gebruikt. Wil je weten welke infrarood panelen het beste bij jouw warmtepomp passen? Neem daarvoor contact op met de adviseurs van Warmteshop.

Meer voordelen van infrarood kachel

 • Gezonde warmte zonder luchtcirculatie
 • Geruisloos en ook geurloos
 • Geen onderhouds- of andere bijkomende kosten
 • Lage aanschafkosten
 • Eenvoudige wand- of plafondmontage
 • Geen kosten voor schoorsteen en stookruimte
 • Eenvoudige en snelle installatie
 • Korte opwarmtijd
 • Lage verbruikskosten
 • Energiezuinig en duurzaam in gebruik
 • Ruimtebesparend
 • Droge muren, geen schimmels meer in je woning
 • Weinig warmteverlies bij ventilatie van de kamer
  .

infrarood kachel badkamer

Meer over elektrisch verwarmen met infraroodstraling

Wens je meer informatie te ontvangen over het verbruik warmtepomp in vergelijking met infrarood verwarming? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen zonder gas. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming, zowel zakelijk als privé. En waar je een infrarood verwarming kan toepassen als bijverwarming zodat het verbruik warmtepomp afneemt. Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelen.

Wij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online shop

Mocht je nog vragen hebben, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over verwarmen met infraroodstraling kan je ook lezen in ons infrarood verwarmingmagazine, zoals ons blog over draadloos thermostaat bespaart geld.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!