fbpx

Ideale temperatuur in huis voor comfort

Wat is de ideale temperatuur in huis?

Wat is de ideale temperatuur in huis, zodat je het comfortabel warm hebt? Over het algemeen geldt dat de ideale temperatuur in huis om ‘comfort warmte’ te creëren voor de gemiddelde mens rond de 21 graden Celsius ligt. Dit veronderstelt dat de persoon niet actief is, zich in een gesloten omgeving bevindt en alledaagse kleding draagt. Bijvoorbeeld als je in de woonkamer tv kijkt, eet aan de eetkamertafel of werkt in een kantoor. 

De ideale temperatuur in huis voor het slapen is lager, ongeveer 18,5 graden Celsius, hoewel we ons goed voelen bij lagere temperaturen omdat we lekker onder ons dekbed liggen. 

In een conventionele verwarmingssituatie is de luchttemperatuur in de kamer 21 graden Celsius, wat geweldig is. Maar zit je in een fauteuil op 1,5 meter van een buitenmuur met een temperatuur van 15 graden Celsius, dan voelt het toch kouder. Waarom is dit? Warmteshop legt dit uit. 

Convectiewarmte voelt anders dan stralingswarmte

De luchttemperatuur is 21 graden Celsius met convectiewarmte, maar van grotere invloed is de muurtemperatuur van 15 graden Celsius. Je lichaamswarmte straalt van jou af naar de koude muur, waardoor je lichaam koud aanvoelt. Dit komt omdat alle voorwerpen (ook mensen en dieren) warmte absorberen en uitstralen, en ‘emissie’ vloeit altijd van Warm naar Koud. We voelen opname van warmte als opwarming, en verlies van warmte als afkoeling.

Mensen verdragen tot 5 graden stralingswarmteverschil onder of boven de ideale comforttemperatuur en voelen zich nog steeds comfortabel. Boven de 5 graden voelen mensen zich ongemakkelijk en trekken ze kleding aan of uit, verhogen of verlagen ze hun activiteitsniveau en veranderen ze de luchttemperatuur door te verwarmen of het raam open te zetten. De ideale temperatuur in huis ligt dus op 21 graden Celsius, maar is wel afhankelijk van de factoren om ons heen. Koude muren, slechte isolatie en bijvoorbeeld ramen. 

convectie warmte en kachel elektrische radiatoren beste milieuvriendelijke verwarming ideale temperatuur in huis

Stralingstemperatuur onbalans: verlies van comfort

Dan is er nog de kwestie van de onbalans in stralingstemperatuur tussen de persoon en de omgeving, bijvoorbeeld de koude muur. Spouwmuurisolatie of droge bekleding zou de temperatuur van de muur kunnen verhogen, maar dat is niet altijd mogelijk of voordelig. Kleding in laagjes dragen of bewegen is goed, maar niet ideaal als je op kantoor werkt of TV kijkt. De thermostaat van de centrale verwarming hoger zetten verwarmt de lucht en de temperatuur in huis. Maar, ten koste van het verwarmen van het hele huis en met de onvermijdelijke vertraging.

De conventionele convectie- en CV-systemen zullen uiteindelijk de muur verwarmen, maar dat duurt dagen en kost veel energie en geld. Dit komt omdat deze systemen in feite kleine hoeveelheden warmte uitstralen in verhouding tot de afgifte van energie aan de lucht. 

Verwarmingssystemen die de voorwerpen in de omgeving (muren, plafond, meubels, mensen enz.) positief uitstralen pakken dit probleem aan. Dit verhoogt de stralingstemperatuur van de kamer als geheel en niet alleen van de lucht. We hebben dan over stralingswarmte in de vorm van infraroodwarmte. 

warmteshop infraroodverwarming plafond woonkamer ecaros ideale temperatuur in huis

Lange golf infrarood verwarming

Lange golf infraroodstraling is het ideale type infrarood verwarming voor mensen in gebouwen om de ideale temperatuur in huis te bereiken. Het is een deel van het infrarode golflengte spectrum waar objecten en mensen goed warmte absorberen voor minimale energie. Het huidoppervlak neemt deze warmte gemakkelijk op. De stralingswarmte wordt door het lichaam getransporteerd en gemakkelijk opgenomen via geleiding in het weefsel en het bloed.

Kortom, om het beste warmtecomfort te bereiken is infrarood stralingsverwarming het ideale systeem voor jou. Wanneer het infrarood verwarming systeem wordt bediend via een smart thermostaat kun je de panelen afzonderlijk van elkaar bedienen. Hierbij bereik je de ideale temperatuur in huis voor iedere kamer. 

Bovendien heb je met infrarood verwarming geen koude muren, omdat de muur de warmte eenvoudig absorbeert en tevens de warmte terugkaatst de kamer in. Je voelt van alle kanten de comfortabele stralingswarmte. Daardoor kun je de thermostaat gerust een paar graden lager zetten, naar 18 of 19 graden, zodat je ideale temperatuur in huis bereikt. Bovendien bespaar je met iedere graad die je naar beneden bijstelt 6% op de verwarmingskosten. 

  • Zuinig huis verwarmen: iedere graad naar beneden bespaart 6%
  • Geen onderhoudskosten
  • Eenvoudige installatie
  • Prachtige uitvoeringen
  • Schimmelvrije en warme muren, waardoor de isolatie ook optimaal werkt
  • Schone lucht: geen luchtcirculatie
  • Zonder gas huis verwarmen: geen CO2 uitstoot i.c.m. groene stroom.
    .
infrarood verwarming badkamer

Informatie over huis verwarmen met infrarood panelen

Wil je meer informatie over huis verwarmen met infrarood panelen? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. We geven advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming, zowel zakelijk als privé. 

Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelenWij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online winkel

Mocht je nog vragen hebben, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. 

Meer informatie over verwarmen met infraroodstraling kun je ook lezen in ons magazine blog. Bijvoorbeeld over onze buitenverwarming terrasverwarmer infrarood staand. Ook voor industriële verwarming kun je bij Warmteshop terecht, zoals de werkplaats verwarming die zorgt voor een comfortabele warme werkplek.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!