fbpx

Waarom een verwarming kelder plaatsen? 

Voordelen van verwarming kelder

Een verwarming kelder gebruiken is een slim idee. Vroeger werd een kelder voornamelijk gebruikt als extra opslagruimte. Dat is allang niet meer zo. Een kelder wordt bijvoorbeeld gebruikt als mancave, wijnkelder, hobbyruimte of als slaapkamer. Het is een extra ruimte onder je woning die voor meerdere doeleinden kan dienen. Daarom is een verwarming kelder installeren geen overbodige luxe. 

Je wilt dat deze ruimte aangenaam warm is met een gezond klimaat, hoe krijg je dat voor elkaar? We leggen je ook de voordelen uit van een verwarming kelder. 

Verwarming in kelder, welke warmte past erbij? 

Verwarming in kelder, welke kies je? Om te begrijpen welke verwarming in kelder de beste optie is, leggen we je uit wat de mogelijkheden hiervoor zijn. We kijken naar de opties voor elektrisch verwarmen, aangezien een gasverwarming niet meer van deze tijd is. 

Er zijn twee verschillende manieren om een ruimte elektrische te verwarmen. Namelijk middels:

1) convectiewarmte

2) stralingswarmte

Wat is het verschil tussen convectie- en stralingswarmte? 

Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarmen. Het verwarmingselement zuigt koude lucht aan en warmte deze op. De warme lucht stijgt tot aan het plafond, koelt af en zakt opnieuw, zodat het proces zich kan herhalen. De omgeving warmt gelijkmatig op, waarbij de warme lucht door de ruimte circuleert. 

Stralingswarmte bestaat uit horizontale warmtegolven die direct de objecten en vervolgens de omgeving verwarmen. Het is daarom een direct vorm van verwarmen. Deze techniek wordt toegepast als infrarood stralingsverwarming. Deze verwarmingsmethode is gezonder dan convectiewarmte, omdat de warme lucht die je inademt niet uit een verwarmingselement komt dat stof met zich meebrengt. De warmte circuleert daarnaast ook niet, wat zorgt voor een gezond binnen klimaat.

Mensen ervaren stralingswarmte als zeer aangenaam. Infrarood warmte voelt ook warmer aan en is bovendien veel gezonder. Voor een verwarming kelder is stralingswarmte dan ook beter dan convectiewarmte. 

Indien een kelder niet goed geïsoleerd is, wat vaak voorkomt, heb je met stralingswarmte geen last dat de warmte door de muren verdwijnt. Infraroodstraling is namelijk niet gevoelig voor tocht of luchtbewegingen. Infrarood wordt daarom ook toegepast als terrasverwarming. Indien de kelder niet goed geïsoleerd is verdwijnt de convectiewarmte door de muren heen. Dit is zonde, daarom is voor verwarming kelder stralingswarmte de beste keuze. 

infrarood verwarming kelder

Infrarood verwarming kelder

Nu we weten dat we kiezen voor infrarood verwarming kelder, gaan we kijken naar de functie van de kelder. Daarbij kiezen we de juiste soort kachel. Infrarood verwarming kelder is namelijk in vele designs, vermogens en formaten te verkrijgen. 

Wanneer je de kelder gebruikt als opslagruimte dan hoef je de ruimte niet heel erg warm te krijgen. Een constante temperatuur is hierbij voldoende. Je kan hierbij kiezen voor vloerverwarming middels mesh matten. 

Mancave verwarmen

Gebruik je de kelder als mancave dan wil je dat de ruimte lekker warm is. Hiervoor kan je kiezen voor een infrarood verwarming aan de muur of plafond. Heb je een grote kelder te verwarmen, dan adviseren wij in ieder geval een plafondverwarming te kiezen. Deze heeft namelijk een grote warmte verspreiding. Bovendien warmt ook de vloer heerlijk op, omdat de straling van bovenaf komt. 

Plaats daarbij enkele verwarmingselementen aan de wand, zodat de ruimte gelijkmatig verdeeld wordt. Het voordeel van stralingswarmte is dat deze binnen enkele minuten heerlijk warm is. Je geniet vrijwel direct van een comfortabele ruimte. 

Mobiele verwarming voor hobbyruimte

Heb je een kleine hobbyruimte in de kelder, dan volstaat een mobiele verwarming. Je hoeft alleen de plek te verwarmen waar je bezig bent. Dat is het voordeel van een verwarming kelder. Je kan daarbij alleen de zone verwarmen waar de warmte nodig is. Met convectiewarmte kan je niet enkel één plek verwarmen. 

Doordat je heel gericht de hobbyplek verwarmt, gebruik je deze eigenlijk als bijverwarming waarbij je ook weer bespaart op de energiekosten. Doordat een stralingsverwarming binnen 5 tot 12 minuten aangenaam warm is, heb je geen opwarmtijd nodig. Daarom zie je deze ook vaak terug als badkamer verwarming bijvoorbeeld. Weer een energiezuinig voordeel van infrarode stralingswarmte. 

Wijnkelder verwarmen

Voor een wijnkelder verwarmen wil je een constante temperatuur behouden. Plotselinge temperatuur veranderingen en thermische schokken moeten in een wijnkelder vermeden worden. Dit om het behoud van de wijn te optimaliseren. In het bijzonder kunnen temperatuur wijzigingen ervoor zorgen dat de kurk de efficiëntie en elasticiteit verliest. Waardoor de lucht in de fles kan infiltreren en de wijn kan oxideren. Dit voorkom je met een goede wijnkelder verwarming. 

Bij het inrichten van een wijnkelder is een constante temperatuur belangrijk. Dit realiseer je middels warmtestraling. Stel de gewenste temperatuur in op de kachel en deze zorgt er vervolgens voor dat de ruimte een constante temperatuur behoudt. Dit regel je eenvoudig met een thermostaat verwarming met infraroodstraling. Op deze manier kan de wijn langzaam evolueren en moet je eventjes geduld hebben om de fles op de juiste rijping te drinken. 

Naast temperatuur is bij een wijnkelder de vochtigheid ook van belang. Idealiter ligt de luchtvochtigheid in een (rijpende) wijnkelder tussen de 70 en 80%. Stralingswarmte zorgt ervoor dat de ruimte een juiste vochtigheid behoudt. Voor een wijnkelder is het raadzaam om ook een hygrometer te installeren. 

Voordelen elektrische verwarming kelder

We zetten de voordelen van elektrische verwarming kelder middels stralingswarmte op een rij: 

– Juiste luchtvochtigheid

– Geen luchtcirculatie

– Schoon binnenklimaat

– Kort opwarmtijd van 5 tot 12 minuten

– Eenvoudige installatie aan muur of plafond

– Geen onderhoudskosten

– Slanke model van 1,8 tot 2,5 cm (ruimtebesparend)

– Zuinige warmte

– Te combineren met zonnepanelen op dak

– Energiezuinige warmte

– Gezonde infraroodstraling voor lichaam

Wil je meer weten over onze verwarming kelder middels infraroodstraling? Neem dan zeker een keer contact op met de Warmteshop. Of kom langs in één van onze Warmteshop winkels in de Benelux. We geven je graag advies welke infrarood verwarming de beste is voor jouw functie van de kelder. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online shop.

In onze blogs kan je ook meer informatie vinden over elektrisch verwarmen met infrarood. We geven bijvoorbeeld antwoord op de vraag waarom zijn infrarood panelen energiezuinig en waarom infrarood verwarming tuinhuis onmisbaar is.

Infrarood verwarming

Warmteshop badkamerInfrarood paneel kopen plafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming verwarmingspaneel
badkamer
Warmteshop slaapkamer Infrarood paneel kopenplafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming verwarmingspaneel
slaapkamer
Warmteshop keuken verwarming plafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming
keuken
Warmteshop garage vInfrarood paneel kopen plafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming verwarmingspaneel
garage
Warmteshop infrarood verwarming woonkamerplafondverwarming infrarood verwarming infrarood panelen bijverwarming
woonkamer
Warmteshop terrasverwarmer terrasverwarming
terras
Warmteshop infrarood spiegel - spiegel met verwarming Infrarood paneel kopen infrarood verwarming warmtepaneel verwarmingspaneel
spiegel
Warmteshop led verwarming spiegel Infrarood paneel kopen bijverwarming
LED
Warmteshop krijtbord icon bijverwarming
krijtbord
Warmteshop icon print poster verwarming
Print
Warmteshop handdoekdroger icon bijverwarming
handdoekdroger
Warmteshop plafondverwarming heater infrarood paneel infrarood verwarming warmtepaneel verwarmingspaneel
plafond
Warmteshop infrarood panelen
panelen
warmteshop thermostaat
thermostaat

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!