fbpx

Hoe goedkoop verwarmen zonder gas?

Hoe je huis goedkoop verwarmen zonder gas?

Ben je op zoek naar een manier van goedkoop verwarmen zonder gas? Dan zijn er twee mogelijkheden elektrisch verwarmen met een warmtepomp of infrarood panelen. Een warmtepomp is duur in de aanschaf en is vaak te koud. Infrarood panelen daarentegen zijn goedkoop in de aanschaf (al vanaf 199 euro heb je een infrarood paneel), behoeft geen onderhoud en is binnen 10 minuten warm.

Infrarood verwarming is daarom een geloofwaardig alternatief om de Belgische regering te steunen onze huizen koolstofvrij te maken. Goedkoop verwarmen zonder gas doe je dan ook met infraroodstraling.

Infrarood verwarming plafond keuken goedkoop verwarmen zonder gas

Huis verwarmen zonder gas

Het is inmiddels geen geheim dat de CO2-uitstoot een hot item is op de nationale beleidsagenda staat. Om de klimaatdoelstelling te halen moeten we voor 2050 allemaal ons huis verwarmen zonder gas.

Nieuwbouw moet tegen 2025 koolstofarm zijn. Vanaf dat jaar komt er ook een renovatieplicht voor degene die oudere, energie-inefficiënte woningen kopen. Als je een huis koopt met een energielabel E of lager, moet je de nodige stappen ondernemen om het pand binnen vijf jaar op niveau D te brengen.

Waarom verplichte warmtepomp verwarming vanaf 2025

Een andere nieuwe maatregel is dat vanaf 2025 alle nieuwbouw woningen verwarmd worden met elektrische warmtepomp verwarming. Het doel is Vlaanderen voor te bereiden op de overgang naar elektrische warmtepompen en het afstappen van fossiele brandstoffen. Vanaf 2025 zal nieuwbouw geen aardgasaansluiting meer bevatten. Warmtepompen zullen ook de grootste stimulansen krijgen voor bestaande woningen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om al vanaf 2023 bij nieuwbouw een hybride warmtepomp te verplichten. Een hybride warmtepomp verwarming werkt deels op elektriciteit en deels op gas en werd lange tijd gezien als een ideale overgangstechnologie ter vervanging van de klassieke gas CV-ketel. Maar er is nu gekozen om de overgangsfase over te slaan en gelijk te kiezen voor elektrische warmtepomp verwarming. Welke voor nieuwbouw al vanaf 2025 de norm is.

Het koolstofvrij maken van de woningbouw speelt dan ook een belangrijke rol bij het bereiken van een zero-beleid op CO2-uitstoot. Maar waarom is een warmtepomp de ‘go-to’ van de regering om de zero CO2-doelstellingen te bereiken?

Uit meerdere studies blijkt namelijk dat infrarood verwarming een reeks voordelen bieden boven de warmtepomp die de regering verplicht wil stellen. De voordelen omvatten verwarmingsefficiëntie, kostenbesparingen en gezondheidsvoordelen. Bovendien leidt het tot een aanzienlijke vermindering van de afhankelijkheid van het nationale energienet, wat essentieel is om de veerkracht en de energiezekerheid van België te vergroten.

Infrarood verwarming betekent goedkoop verwarmen zonder gas

Er zijn talloze redenen om te kiezen voor infrarood verwarming in vergelijking met zowel traditionele luchtverwarming als warmtepompen, waaronder de innovatieve en energie-efficiënte manier waarop het een kamer verwarmt. Als je kiest voor infrarood verwarming als hoofdverwarming kies je ook gelijk voor goedkoop verwarmen zonder gas.

De infraroodstraling brengt namelijk de warmte van de infrarood panelen over om vaste voorwerpen op te warmen, wat op zijn beurt de kamer verwarmt. Daardoor is de warmte van een infrarood verwarming in minder dan 10 minuten voelbaar in een kamer.

Omgekeerd blijkt uit studies dat een warmtepomp een lager vermogen heeft dan gasketels en infrarood verwarming. Dit betekent dat een warmtepomp niet zo snel warmte levert als een infrarood verwarmingssysteem. En dat centrale verwarming op gas er wel 30 tot 60 minuten over doet.

Er zijn ook gezondheidsvoordelen voor de consument, want infraroodstraling vermindert het optreden van vocht in huis en koud gerelateerde ziekten, zodat mensen veilig en gezond in hun huis kunnen wonen.

elektrische kachel woonkamer goedkoop verwarmen zonder gas

Waarom kiezen voor infrarood panelen?

Infrarood panelen zijn ook een consument vriendelijker alternatief voor warmtepompen. Een woning met twee slaapkamers kan in één dag volledig worden aangepast naar goedkoop verwarmen zonder gas met infrarood panelen. Ter vergelijking: het kan wel een week duren om een warmtepomp te installeren, waarvoor ook meer werk nodig is.

Eenmaal geïnstalleerd vergen infrarood panelen weinig tot geen onderhoud, in tegenstelling tot het jaarlijkse kostbare onderhoud dat nodig is voor warmtepompen. Het resultaat is dat de totale kosten over een levensduur van 50 jaar betekent dat infrarood paneel aanzienlijk goedkoper is dan een warmtepomp.

Een kostenvergelijking schat de totale kosten voor IR op € 41.925. Inclusief vervangings-, onderhouds- en bedrijfskosten bij een levensduur van 20 jaar. Ter vergelijking: bij een veel kortere levensduur van 10 jaar kost een hybride warmtepomp bijna € 66.000, zelfs als de energie subsidie wordt toegepast op de installatie.

Is je warmtepomp te koud

Veel consumenten hebben al een warmtepomp aangeschaft en komen er nu achter dat het eigenlijk helemaal niet zo zuinig is als beweerd werd. Een veelvoorkomende klacht is dan ook dat de warmtepomp te koud is. Hoe komt het dat een warmtepomp te koud is?

Een warmtepomp is een lage temperatuur verwarming (in tegenstelling tot infrarood verwarming). Deze werkt dus met lagere temperaturen dan bij een traditionele gas gestookte CV ketel. Hiervoor zijn traditionele radiatoren niet geschikt. De grote oppervlakten die verwarmd moeten worden, werkt enkel met een warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming. En dus niet met de reguliere radiatoren van de (oude) gas kachel. Vaak hoor je dat mensen de warmtepomp te koud vinden, dat komt dus onder andere door deze reden.

Ook moet je de thermostaat niet lager zetten wanneer je gaat slapen of de deur uit gaat. Met een traag warmtesysteem is het belangrijk dat de kamertemperatuur constant is, anders krijg je het nooit warm in de woning.

Ook is een juiste installatie van zeer groot belang voor een goede werking van warmtepompen en goedkoop verwarmen zonder gas. De totale kosten (ook wel Total Cost of Owner genoemd TCO) van een warmtepomp is hoog. Hoge aanschaf, jaarlijks onderhoud en de installatie kan je niet zelf doen. Bovendien heb je een bijverwarming nodig, anders is de warmtepomp te koud. Kortom goedkoop verwarmen zonder gas heb je bij een warmtepomp een flinke investering aan de voorkant. En dan nog heb je het koud.

Hoe je huis verwarmen zonder gas

De beste oplossing voor je huis verwarmen zonder gas is met infrarood verwarming. Hierbij zijn twee factoren belangrijk om een hoog rendement te realiseren. De positiebepaling van de warmte panelen en het juiste vermogen voor de ruimte. Deze twee aspecten zijn belangrijk om discomfort en een hoog energieverbruik te voorkomen. Laat daarom door de experts van Warmteshop een genormeerde warmte berekening maken. Wij komen gratis bij je langs voor een warmte berekening.

Infrarood verwarming of warmtepomp

Tal van studies tonen aan dat infrarood verwarming een geloofwaardig alternatief is voor hybride warmtepomp. Dus waarom kiest de regering voor een aanpak van hybride warmtepompen bij vervanging van een CV-ketel. De aanschaf is kostbaar en de warmte is vaak niet voldoende voor een huishouden. Ook zijn de onderhoudskosten hoog en de installatie is duur.

Het valt nog te bezien of de regering de tekortkomingen van de warmtepomp benadering zal accepteren door een groter scala aan alternatieve hernieuwbare technologieën, zoals infrarood verwarming, toe te passen. En de kansen om een nul-uitstoot van CO2 in 2050 te bereiken te verbeteren.

infrarood paneel badkamer warmteshop modern beste elektrische verwarming

Vragen over goedkoop verwarmen zonder gas

Wil je meer weten over goedkoop verwarmen zonder gas? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming, zowel zakelijk als privé. Goedkoop verwarmen zonder gas doe je met infrarood warmtepanelen.

Je bespaart ook gelijk energie en ze zijn natuurlijk nog groener als je ze voedt met groene stroom. Denk daarom eens na over infrarood verwarming op zonnepanelen. Koop de energiezuinige en gezonde infrarood panelen in onze online winkel. Geschikt als hoofdverwarming en als bijverwarming.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over verwarmen met infraroodstraling kan je ook lezen in ons magazine blog, zoals is warmtepaneel infrarood efficiënter dan warmtepomp verbruik of krijg antwoord op de vraag is infrarood verwarming verbruik voordeliger dan gas?

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!