fbpx

Convectorkachel of infrarood kiezen?

Kies je voor convectorkachel of infrarood

Sta je op het punt een nieuwe verwarmingsoplossing voor je huis te kiezen? Als het op warmte aankomt, is de keuze tussen een convectorkachel of infrarood een belangrijke beslissing. In dit artikel duiken we diep in de werking, voordelen en nadelen van beide opties.

convector verwarming vermogen radiator berekenen hoe werkt convectorkachel

Hoe werkt een convectorkachel?

Convectorkachels, die al decennialang populair zijn, bieden warmte aan de hand van een fascinerend natuurkundig fenomeen genaamd convectie. Maar wat houdt dit precies in? Simpel gezegd, wanneer een convectorkachel wordt ingeschakeld, begint het interne element van de kachel de lucht er direct omheen te verwarmen. Deze verwarmde lucht wordt lichter en stijgt daarom op, terwijl koudere lucht vanuit andere delen van de kamer wordt aangetrokken naar de kachel om ook verwarmd te worden.

Dit proces van opstijgende warme lucht en dalende koude lucht creëert een continue luchtcirculatie in de ruimte, wat resulteert in een geleidelijke en uniforme verwarming van de gehele kamer. Het is dit constante circulatieproces dat zorgt voor een aangename temperatuurverdeling. Een belangrijk punt om te onthouden is dat, terwijl de convectorkachel de lucht in een kamer verwarmt, de objecten en oppervlakken in de kamer indirect worden verwarmd door deze opgewarmde lucht. Hierdoor kunnen sommige ruimtes met een convectorkachel langer duren om volledig comfortabel aan te voelen, vooral in vergelijking met directe verwarmingsmethoden zoals een infrarood warmtepaneel.

Voordelen convectorkachel:

 • Gelijke warmteverdeling: Door de circulatie wordt de hele ruimte geleidelijk verwarmd.
 • Snelle opwarming: Ze kunnen een kamer snel op temperatuur brengen, mits er voldoende verwarmingselementen in de ruimte hangen. 

Nadelen convectorkachel:

 • Kan droge lucht veroorzaken: Door de circulatie kan de lucht uitdrogen, wat kan leiden tot irritatie aan de huid en ogen.
 • Hogere energiekosten: Ze verbruiken over het algemeen meer energie dan andere verwarmingsopties.
 • Gevoelig voor tocht: als de kamer niet goed is geïsoleerd of een raam of deur opengaat, verdwijnt de warmte naar buiten.
infrarood verwarming van warmteshop op je muur en als plafondverwarming

Wat is de magie achter een infrarood warmtepaneel?

In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, gebruikt een warmtepaneel een opmerkelijk proces dat de manier waarop we warmte ervaren revolutioneert. Het geheim schuilt in de infraroodtechnologie, dezelfde soort energie die de zon uitstraalt, maar dan zonder de schadelijke UV-stralen. Dit warmtepaneel zendt infraroodstralen uit die objecten, oppervlakken en zelfs je huid direct raken en opwarmen. Het resultaat is vergelijkbaar met het zachte, gezellige gevoel van zonnestralen op je gezicht op een koude, heldere dag.

Wat echt intrigeert, is dat deze stralen niet zomaar stoppen aan de oppervlakte. Ze dringen door in de huid en de materialen om ons heen, waardoor ze effectief de moleculen verwarmen en zo een diepere, meer omhullende warmte creëren dan traditionele verwarmingsmethoden. Hierdoor voel je niet alleen aan de oppervlakte warmte, maar ervaar je een algehele comfortabele temperatuur. Ondertussen blijft de lucht om je heen onveranderd, waardoor problemen die vaak worden geassocieerd met convectiewarmte, zoals droge lucht en stofcirculatie, aanzienlijk worden verminderd. Dit draagt bij aan een gezonder binnenklimaat en kan vooral voordelig zijn voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën.

Voordelen warmtepaneel:

 • Energiezuinig: Verbruikt minder energie omdat het objecten direct verwarmt.
 • Gezondere lucht: Geen circulatie van lucht, dus geen droge lucht en stofcirculatie.
 • Gerichte warmte: Waar je ook zit in de ruimte, het warmtepaneel zorgt voor een directe en aangename warmte.
 • Eenvoudige installatie: er komen geen breekwerkzaamheden aan de pas. Te installeren aan de wand of het plafond.
 • Onderhoudsvrij: geen kosten aan onderhoud, want er zijn immers geen draaiende onderdelen die kapot kunnen gaan. 
 • Design verwarming: verkrijgbaar in prachtige strakke modellen voor in de badkamer, woonkamer of andere ruimte. Zoals een handdoekdroger, foto verwarming en spiegelverwarming met led-verlichting. 
 • Ruimtebesparend: slechts 1,7 tot 2,2 cm dun. 

Nadelen infraroodpaneel:

 • De installatie en positiebepaling: dit is zeer belangrijk om de kamer gelijkmatig te kunnen verwarmen. 
 • Warmte binnen het stralingsgebied: indien de positie niet goed is bepaald, kunnen er koudere zones in huis ontstaan.

Convectorkachel of infrarood: de winnaar

Wie komt als best uit de bus, convectorkachel of infrarood? Hoewel beide opties hun eigen unieke voordelen hebben, komt het warmtepaneel als winnaar uit de bus als we kijken naar energiezuinigheid en luchtkwaliteit. Als je op zoek bent naar een gezondere, efficiëntere manier om je ruimte te verwarmen, dan is het kiezen van een warmtepaneel de weg vooruit! Gecombineerd met groene stroom, zijn verwarmingspanelen ook nog eens CO2-neutraal.

Badkamer verwarming elektrische badkamerverwarming straalkachel badkamer mobiele badkamer kopen convectorkachel of infrarood

Jouw ideale verwarmingsoplossing: infrarood kachel

De keuze tussen een convectorkachel of infrarood kachel hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur en behoeften. Convectorkachel of infrarood? De keuze lijkt misschien moeilijk, maar als je de voordelen op een rij zet, wordt het al snel duidelijk. Het warmtepaneel biedt een efficiënte, gezonde en comfortabele oplossing voor al je verwarmingsbehoeften.

Wil je meer informatie over convectorkachel of infrarood en hoe verwarmen met infraroodstraling werkt? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming, zowel zakelijk als privé. En waar je een krijtbord verwarming kan toepassen als bijverwarming. Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelenWij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online winkel

Mocht je nog vragen hebben over convectorkachel of infrarood, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over verwarmen met infraroodstraling kan je ook lezen in ons magazine blog, zoals stroomverbruik straalkachel berekenen en ontdek het geheim van een verwarming tuinkamer.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!