fbpx

Infrarood vloerverwarming verbruik: efficiënte warmte

Werking en comfort van infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is een innovatieve verwarmingsoplossing die een constante en aangename warmte biedt. Deze technologie werkt door warmtegolven uit te stralen die objecten en mensen in de kamer direct verwarmen, in tegenstelling tot traditionele systemen die de lucht verwarmen. Dit zorgt voor een comfortabele ervaring, waarbij de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de ruimte.

De installatie van een infrarood vloerverwarming is relatief eenvoudig. Mesh matten worden onder de vloer geplaatst en stralen warmte uit die door de vloerbedekking wordt geabsorbeerd en afgegeven aan de ruimte. Deze manier van verwarmen is niet alleen efficiënt maar ook esthetisch aantrekkelijk, omdat er geen zichtbare radiatoren of leidingen zijn.

Verschil met andere vloerverwarmingssystemen

In vergelijking met traditionele vloerverwarmingssystemen, die vaak water of elektriciteit gebruiken om de vloer op te warmen, heeft infrarood vloerverwarming enkele unieke voordelen. Zo is de reactietijd veel sneller, waardoor de ruimte sneller op temperatuur komt. Ook is de warmteverdeling gelijkmatiger en natuurlijker.

Een ander belangrijk verschil is het energieverbruik. Traditionele systemen moeten vaak de gehele massa van de vloer opwarmen, wat meer energie kost. Infrarood vloerverwarming verbruikt minder energie omdat het direct de vloer verwarmt, wat resulteert in een efficiënter energieverbruik. Waarbij donkere tegels, bijvoorbeeld in de badkamer, de warmte nog beter vasthouden. 

stroomverbruik elektrische vloerverwarming badkamer vloerverwarming als hoofdverwarming ervaringen infrarood vloerverwarming verbruik

Kostenbesparing en duurzaamheid

Een belangrijk voordeel van infrarood vloerverwarming is de kostenbesparing. Dit systeem vereist geen onderhoud en heeft een laag energieverbruik, wat leidt tot lagere maandelijkse energierekeningen. Bovendien is het een duurzame keuze, omdat het helpt bij het verminderen van CO2-uitstoot.

De duurzaamheid van infrarood vloerverwarming wordt verder versterkt doordat het systeem een lange levensduur heeft. De infrarood meshmatten zijn robuust en betrouwbaar, waardoor ze jarenlang mee kunnen gaan zonder vervanging of reparatie.

Eenvoudige installatie en veelzijdigheid

Een ander opvallend voordeel van infrarood vloerverwarming is de eenvoud van installatie. Dit maakt het niet alleen aantrekkelijk voor nieuwe bouwprojecten, maar ook voor renovaties. De elektrische verwarmingsmat is slechts 3,2 mm dun waardoor deze uitermate geschikt is voor plaatsing onder een tegel- of betonvloer in de badkamer.

Omdat de meshmatten dun en onopvallend zijn, kunnen ze gemakkelijk worden geïnstalleerd onder verschillende soorten vloerbedekkingen, zoals tegels, laminaat, en zelfs tapijt. Dit biedt een grote mate van flexibiliteit bij het ontwerpen of herinrichten van je interieur.

Naast de eenvoudige installatie, is infrarood vloerverwarming ook opmerkelijk veelzijdig. Het kan worden gebruikt als de primaire warmtebron in een kamer of als aanvullende verwarming om koude zones aan te pakken. Dit is bijzonder nuttig in ruimtes met grote ramen of slechte isolatie, waar traditionele verwarmingssystemen vaak tekortschieten. Door het toevoegen van infrarood vloerverwarming en warmtepanelen kun je een uniforme en comfortabele temperatuur in je hele huis garanderen.

Voorbeeldberekening van verbruik

Laten we een voorbeeldberekening maken om het infrarood vloerverwarming verbruik te illustreren. Stel, je hebt een ruimte van 20 m² die je wilt verwarmen:

Het gemiddelde vermogen van een infrarood vloerverwarming is ongeveer 100 watt per m².

Voor een ruimte van 20 m² heb je dus 2.000 watt nodig.

Stel dat je de verwarming gemiddeld 6 uur per dag gebruikt.

Dit betekent een dagelijks verbruik van 12 kWh.

Met een gemiddelde elektriciteitsprijs, kun je de maandelijkse kosten eenvoudig berekenen.

Dit is slechts een indicatie; het daadwerkelijke verbruik kan variëren afhankelijk van factoren zoals isolatie en de gewenste temperatuur.

warmteshop infrarood paneel poster woonkamer

Aanvullende voordelen elektrische zelfklevende vloermatten

Infrarood vloerverwarming biedt naast efficiëntie en kostenbesparing nog meer voordelen. Het draagt bij aan een gezondere leefomgeving door de luchtkwaliteit te verbeteren. Doordat de lucht niet circuleert zoals bij conventionele verwarmingssystemen, wordt de verspreiding van stof en allergenen verminderd. Dit maakt verwarmen met elektrische zelfklevende vloermatten een ideale keuze voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

  • Aanzienlijk kortere opwarmtijd in vergelijking met warmwater vloer verwarming. 
  • Kleinere opbouwhoogte in vloer. 
  • Weinig breekwerk en daardoor goedkoper en sneller gelegd. 
  • In combinatie met groene stroom duurzaam en geen CO2 uitstoot.
  • Eenvoudig aanleggen vanwege de zelfklevende matten. 
  • Waterdicht vanwege IPX7 klasse. 
  • In verschillende formaten en wattages verkrijgbaar.

Verwarmen met elektriciteit is de toekomst

Je huis verwarmen met elektriciteit is van nu en van de toekomst. Het bespaar je gewoonweg veel kosten en bovendien als je de elektrische verwarming combineert met groene stroom stoot je geen CO2 uit. Daarom gaan infrarood verwarming op zonnepanelen ook zo goed samen. De stroom die je opwekt, gebruik je gebruik voor elektrische verwarmen. 

Wil je meer informatie over verwarmen met elektriciteit? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming, als hoofd- en bijverwarming. En waar je een infrarood vloerverwarming kunt toepassen als bijverwarmingWij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online winkel

Mocht je nog vragen hebben, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over verwarmen met infraroodstraling kan je ook lezen in ons magazine blog, zoals over onze langwerpige spiegels als verwarmingselement in de slaapkamer, badkamer of woonkamer. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!