fbpx

Hoe een heater energiezuinig je huis warm houdt

Wanneer is een heater energiezuinig

Verwarm je huis slim en bespaar energie! Met de juiste keuze voor een heater energiezuinig geniet je van behaaglijke warmte zonder dat je energierekening de pan uit rijst. We verkennen hoe je door slim te kiezen niet alleen je wooncomfort verhoogt, maar ook bijdraagt aan een duurzamer huishouden. Lees verder en maak je klaar voor een warmere, groenere toekomst waarbij je heater energiezuinig je woning verwarmd.

Wat is een energiezuinige heater en hoe werkt het?

Een energiezuinige heater, of verwarmingstoestel, is onmisbaar in elk huishouden, vooral tijdens de koudere wintermaanden. Het zet elektrische energie om in warmte om je leefruimte comfortabel en warm te houden. Er bestaan verschillende soorten energiezuinige heaters, maar de meest voorkomende zijn elektrische convectie heaters en elektrische infrarood heaters. Terwijl convectie heaters de lucht in een kamer verwarmen, wat leidt tot een geleidelijke temperatuurstijging, werken infrarood heaters door objecten en personen direct te verwarmen, wat zorgt voor snelle en efficiënte warmteverspreiding zonder de lucht te verwarmen.

Elektrische convectie vs infrarood: een vergelijking

Bij het vergelijken van elektrische convectie heaters met elektrische infrarood heaters, valt het op dat een infrarood heater een stap voor is op het gebied van energie-efficiëntie. Convectie heaters gebruiken namelijk meer energie om een hele kamer gelijkmatig te verwarmen, wat tijd en meer elektriciteit kost. Infrarood heaters daarentegen richten zich op directe objecten en mensen, waardoor je sneller de warmte voelt zonder te wachten tot de hele ruimte opwarmt. Dit maakt een infrarood heater aanzienlijk zuiniger in gebruik.

convectie warmte en kachel elektrische radiatoren beste milieuvriendelijke verwarming ideale temperatuur in huis heater energiezuinig

De magie van elektrische infrarood heaters

Elektrische infrarood heaters zijn ware kunstwerken als het gaat om energiezuinig verwarmen. Ze stralen warmte uit die direct door je huid en kleding wordt geabsorbeerd, waardoor je onmiddellijk warmte voelt. Deze directe manier van verwarmen zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat aan het verwarmen van de lucht, wat resulteert in een lager energieverbruik. Het is de efficiëntie van de directe warmteoverdracht die een elektrische infrarood heater zo energiezuinig maakt.

Energiezuinige verwarming: de rekensom

Laten we een simpele rekensom maken om het verschil in energieverbruik tussen een convectie heater en een infrarood heater te illustreren. 

Stel, een gemiddelde convectie heater gebruikt ongeveer 1.500 watt per uur, terwijl een infrarood heater slechts 600 watt per uur nodig heeft om een vergelijkbaar gevoel van warmte te bieden. Bij dagelijks gebruik van 5 uur over een maand (150 uur totaal), zou de convectie heater 225 kWh verbruiken, terwijl de infrarood heater slechts 90 kWh nodig heeft. Dit toont aan hoe een infrarood heater veel zuiniger is, wat je terugziet in je energierekening.

energie besparen met infrarood en thermostaat

Hoe een thermostaat een heater energiezuinig maakt

Het juiste gebruik van een thermostaat kan een wereld van verschil maken in hoe heater energiezuinig je huis verwarmd wordt. Een thermostaat regelt de temperatuur in je huis door de heater aan en uit te schakelen op basis van de ingestelde temperatuur. Dit betekent dat je heater niet onnodig energie verbruikt door constant op volle kracht te draaien. Het instellen van je thermostaat op een comfortabele, maar niet overdreven hoge temperatuur, draagt aanzienlijk bij aan het energiezuinig houden van je verwarmingssysteem.

Programmeerbare thermostaat is nog energiezuiniger

Een programmeerbare thermostaat gaat nog een stap verder door je in staat te stellen verschillende temperaturen in te stellen voor diverse tijden van de dag of week. Bijvoorbeeld, het verlagen van de temperatuur ‘s nachts of wanneer het huis leeg is, kan helpen om energie te besparen zonder in te leveren op comfort wanneer je thuis bent. Het mooie van deze aanpak is dat je niet elke dag handmatig aanpassingen hoeft te maken; de thermostaat doet het werk voor je.

Plaatsing thermostaat

Het is ook verstandig om de locatie van je thermostaat te overwegen. Plaats deze niet in de buurt van warmtebronnen zoals kachels, lampen, of direct zonlicht, omdat dit de thermostaat kan misleiden om te denken dat het warmer is in huis dan het werkelijk is, wat resulteert in onnodig energieverbruik.

Door slim gebruik te maken van een thermostaat, kun je je heater energiezuinig efficiënter gebruiken, wat leidt tot lagere energiekosten en een verminderde impact op het milieu. Dit maakt de combinatie van een heater energiezuinig en een goed ingestelde thermostaat tot een winnende strategie voor iedereen die streeft naar een comfortabel, duurzaam en kosteneffectief huishouden.

Tips voor het kiezen van de juiste heater energiezuinig

Bij het kiezen van een heater energiezuinig zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  • Bepaal de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen.
  • Overweeg de installatie en het onderhoudsgemak.
  • Kijk naar het energieverbruik en de efficiëntie van het apparaat.
  • Controleer op extra functies zoals thermostaatregeling en timerfuncties.

Door deze tips te volgen, vind je de perfecte heater energiezuinig die bij jouw behoeften past, waardoor je kunt genieten van warmte en comfort zonder hoge energiekosten.

infrarood heater energiezuinig als badkamer verwarming

Is een infrarood heater energiezuinig?

Wil je meer informatie over of een infrarood heater energiezuinig is? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming. En waar je een energiezuinig heater kan toepassen als bijverwarming, zoals een energiezuinige badkamer verwarming. Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelenWij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online winkel

Mocht je nog vragen hebben over of een heater energiezuinig is, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over verwarmen met infraroodstraling kan je ook lezen in ons magazine blog, zoals hoe het keramische verwarming verbruik berekenen, bekijk de voorbeeld rekensom. Kom ook meer te weten over hoe werkt infrarood verwarming nu precies. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!