fbpx

Hoe keramische verwarming verbruik berekenen

Keramische verwarming verbruik: een efficiënt keuze voor thuis

Hoe kun je de keramische verwarming verbruik berekenen? Keramische verwarming staat bekend om hun efficiëntie in het omzetten van elektriciteit in warmte, waardoor ze een populaire keuze zijn voor huishoudens die streven naar een lagere energierekening en een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing. In vergelijking met traditionele gasgestookte kachels, biedt een keramische verwarming een duurzamere manier om je woning te verwarmen, met minder energieverbruik en lagere CO2-uitstoot.

Soorten elektrische heater 

Verschillende soorten elektrische kachels, waaronder keramische verwarming met infraroodstraling, hebben elk hun unieke eigenschappen en voordelen. In tegenstelling tot eenvoudige elektrische heaters die vaak in bouwmarkten te vinden zijn, maakt keramische verwarming gebruik van geavanceerde infraroodtechnologie om efficiënt en gelijkmatig ruimtes te verwarmen. Door hun ontwerp en materiaalgebruik houden keramische verwarmingselementen warmte vast en geven deze geleidelijk af, wat resulteert in een efficiëntere warmteverspreiding zonder de lucht uit te drogen.

warmteshop infraroodverwarming plafond woonkamer ecaros ideale temperatuur in huis keramische verwarming verbruik

Efficiënte keramische verwarming

Een van de sleutelfactoren die bijdragen aan de efficiëntie van keramische verwarming is de hoge mate van energieconversie. Veel keramische verwarmingsmodellen kunnen tot 90% of meer van de verbruikte elektriciteit omzetten in bruikbare warmte, wat zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik. Bovendien zorgt de uitstekende isolatie aan de achterkant van deze infrarood panelen ervoor dat er nauwelijks warmte verloren gaat, wat de efficiëntie verder verhoogt.

Kwaliteit is een ander belangrijk aspect van keramische verwarmingen. Veel van deze apparaten worden met zorg geproduceerd en voldoen aan hoge kwaliteitsnormen, wat hun duurzaamheid en betrouwbaarheid ten goede komt. Dit maakt ze tot een verstandige investering voor diegenen die op zoek zijn naar een verwarmingsoplossing die zowel effectief als economisch efficiënt is.

Door te kiezen voor een keramische verwarming met infraroodstraling, kies je voor een moderne, energiezuinige manier om je woning te verwarmen. Deze infrarood panelen bieden niet alleen comfort en warmte, maar helpen ook je ecologische voetafdruk te verkleinen en je energierekening te verlagen.

Factoren die het verwarming verbruik bepalen

Prestaties, temperatuur en oppervlakte van de afzonderlijke infrarood panelen zijn factoren die het verbruik bepalen. Om een nauwkeurige berekening te maken adviseren wij je een expert van Warmteshop te raadplegen. Factoren die meespelen zijn: 

  • Prestatie en temperatuur van keramische verwarming.

  • Techniek van de besturing.

  • Positie bepaling van de warmtepanelen: de stralingshoek is van belang. 

  • Natuurlijke zonnewarmte in je woning. 

  • Goede isolatie, weinig of geen isolatie materialen in de woning.
-
  • Winst van warmte buren of aangrenzende gebouwen. 

  • Raampartijen en eventueel warmteverlies door ventilatie. 

  • Je eigen warmtebehoefte en verwarmingsgedrag. 
  • Lokatie woning of appartemen: huis bij het water, zee of in het bos. 

  • Hoogte van de te verwarmen ruimte. 

warmteshop infrarood paneel schilderij print slaapkamer energiezuinig verwarmen

Berekenen keramische verwarming verbruik 

Indien je zelf het keramische verwarming verbruik wilt inschatten, is dit zeker mogelijk. Op de infrarood verwarming staat aangegeven hoeveel watt het verbruikt. Neem als voorbeeld een keramische verwarming van 60 x 60 cm met een vermogen van 550 watt.

Dit betekent dat de keramische verwarming 0,55 kilowattuur (kWh) per uur verbruikt. Om de kosten te berekenen, vermenigvuldig je het aantal kWh met de huidige elektriciteitsprijs per kilowattuur. Zo kom je te weten wat de keramische verwarming ongeveer per uur kost, wat meestal neerkomt op slechts enkele eurocenten.

Hiermee is het keramische verwarming verbruik vergelijkbaar met dat van andere huishoudelijke apparaten, zoals een koffiezetapparaat of een waterkoker. Een efficiënte elektrische verwarming, zoals die met infrarood technologie, is daarom zeker een waardevolle investering.

Ter vergelijking: het verbruik van een wasmachine is gelijk aan dat van vier infrarood panelen van 60 x 60 cm. Het kiezen van het juiste vermogen is cruciaal voor het effectief verwarmen van een ruimte.

Benodigd vermogen warmtepaneel berekenen

Het exacte energieverbruik van een infrarood warmtepaneel kan sterk variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Het is van belang om een warmtepaneel met het juiste vermogen te kiezen voor je behoeften. Hieronder volgt een rekenvoorbeeld om het benodigde wattage te berekenen, met een geschatte elektriciteitsprijs van 20-25 cent per kWh.

Voorbeeld keramische verwarming verbruik berekenen

Stel, je wilt een ruimte van 100 m² volledig verwarmen met infrarood warmtepanelen in een nieuwbouwappartement met een plafondhoogte van 2,5 meter. Voor deze situatie gebruiken we een standaardberekening van 30 watt per m³ als benodigd verwarmingsvermogen.

Gezien een totaal volume van 250 m³ (100 m² x 2,5 m), heb je een totaal verwarmingsvermogen van 7.500 watt (of 7,5 kilowatt) nodig om het gehele appartement te verwarmen. Dit vermogen dient verdeeld te worden over verschillende warmtepanelen, die strategisch in de ruimte geplaatst moeten worden voor optimale warmteverspreiding.

Indien we aannemen dat het warmtepaneel gemiddeld 4,5 uur per dag aan staan, over een periode van 31 dagen, dan resulteert dit in een totaal van 139,5 gebruiksuren per maand. De berekening wordt dan als volgt: 7,5 kW x 139,5 uur = 1.046 kWh. Bij de gegeven elektriciteitsprijs kom je uit op een geschatte maandelijkse energiekosten van ongeveer 209 euro.

Dit voorbeeld illustreert het belang van het zorgvuldig berekenen van het benodigde vermogen warmtepaneel, om zowel een comfortabele als kostenefficiënte verwarmingsoplossing te realiseren.

infrarood vewarming met afbeelding kosten infrarood verwarming berekenen keramische verwarming verbruik

Energie en kosten besparen met keramische verwarming met infraroodstraling

Het gebruik van keramische verwarming met infraroodstraling biedt significante mogelijkheden om te besparen op energieverbruik en daarmee de kosten. Een strategie om energie te besparen is door niet elke kamer in het huis dezelfde hoeveelheid tijd te verwarmen. Bijvoorbeeld, het is niet noodzakelijk om de elektrische kachel in de slaapkamer 4,5 uur per dag aan te hebben. Elke kamer heeft een verschillende hoeveelheid tijd nodig om efficiënt te worden verwarmd, afhankelijk van het gebruik en de isolatie.

Een keramische verwarming biedt directe besparingen door de mogelijkheid van een thermostatische regeling. Deze precisie in temperatuurregeling, vaak bedienbaar via een smart home-applicatie, stelt je in staat om de verwarming nauwkeurig af te stemmen op je werkelijke behoeften. 

De gevoelstemperatuur met keramische verwarming is bovendien anders dan die van traditionele luchtverwarmingssystemen. Zo voelt een omgevingstemperatuur die wordt verwarmd door een keramisch infraroodpaneel op 19 graden Celsius vergelijkbaar met een omgevingstemperatuur van 22 graden Celsius met een conventionele cv-ketel. Een verlaging van slechts één graad Celsius kan al een jaarlijkse besparing opleveren van ongeveer 6 tot 7 procent.

Het is ook raadzaam om de verwarmingspanelen niet continu, 24 uur per dag, aan te laten staan. Door slim gebruik te maken van de thermostaat en de kachel alleen aan te zetten wanneer nodig, kun je duurzaam verwarmen en tegelijkertijd besparen.

Het kiezen van het juiste vermogen voor je keramische verwarming is cruciaal. Een paneel met een te laag wattage voor de grootte van de ruimte zal constant moeten werken om de gewenste temperatuur te bereiken, wat niet efficiënt is. Het is aan te bevelen om vooraf een warmteberekening te laten uitvoeren door een deskundige adviseur van Warmteshop om het optimale vermogen voor jouw woning te bepalen. Zo zorg je voor een effectieve en efficiënte verwarming van je ruimtes, met het maximale voordeel van energie- en kostenbesparing.

Keramisch verwarming verbruik laten berekenen bij Warmteshop

Wil je het keramische verwarming verbruik laten berekenen? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming, zowel zakelijk als privé. En waar je een warmtepaneel kan toepassen als bijverwarming. Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelenWij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online winkel

Mocht je nog vragen hebben, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over verwarmen met infraroodstraling kan je ook lezen in ons magazine blog, zoals goedkoop verwarmen zonder gas en bekijk de tips waar op letten bij elektrische radiator kopen.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!