fbpx

Verschil convectie en infrarood verwarming

Wat is het verschil tussen convectie en infrarood straling?

Is elke verwarming gelijk? Absoluut niet. Er is een hemels groot verschil tussen bijvoorbeeld een traditionele convectie verwarming en een infrarood stralingsverwarming. Wat is het verschil tussen convectie en infrarood straling? We gaan hier verder op in.

Terwijl een convectie verwarming zich er uitsluitend op richt om de lucht in je woning te verwarmen, verwarmt een infrarood verwarming de woning zelf. Dit zorgt voor een veel gezonder klimaat voor zowel je woning als voor jezelf. Geen vocht of schimmel problemen meer in een woning die met infrarood stralingswarmte wordt verwarmd.

Verschil convectie en infrarood verwarming

Convector versus infrarood verwarming

Convectiewarmte versus stralingswarmte

Als je convector versus infrarood verwarming vergelijkt zijn er grote verschillen. De manier van verwarmen, convectie vs stralingswarmte, de onderhoudskosten, installatie, het warmtecomfort, luchtvochtigheid en het klimaat binnen.

Convectie warmte:
Het grootste verschil van convectiewarmte versus stralingswarmte is de manier van verwarmen. Convectie verwarming warmt de lucht op, waarbij de lucht door de kamer circuleert. Warme lucht stijgt eerst en vormt zich onder het plafond een warmtezak. Hoe langer de convectie kachel aanstaat hoe verder de warmte ook naar beneden zakt.

In het begin is het bij het plafond dan ook warm, maar op de grond zakt. Het duurt dan ook vaak een lange tijd voordat de ruimte goed gevuld is met warme convectie lucht en je het aangenaam warmt hebt.

Stralingswarmte:
Stralingswarmte werkt met infrarood stralen. De lange golf infrarood stralen zijn voor binnenshuis en de korte golf infrarood straling voor een buitenverwarming, zoals een terrasverwarming. De infrarood straling warmt niet de lucht op zoals een convectie kachel doet, maar direct de objecten in de woning.

De muren, vloeren, plafonds en meubels worden direct verwarmd en houden de warmte lang vast. Ook weerkaatsen de stralen op bijna alles in de ruimte, waardoor je van alle kanten de heerlijke warmte voelt.

De golflengte van de warmtestralen is vergelijkbaar met de stralen van de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-straling. Hoe de zon naar binnen schijnt en je woonkamer opwarmt, doet infrarood verwarming dat ook.

De infraroodstralen dringen je huid binnen, wat een heerlijk warm gevoel is. Personen die zich binnen drie tot vier meter van het verwarmingspaneel bevinden voelen direct de warmte. Deze manier van elektrisch verwarmen is duurzaam en je stoot bovendien geen CO2 uit.

Schoon binnenklimaat met infrarood straling

Infrarood verwarming vs CV

Een ander groot verschil convectie en infrarood verwarming is het binnenklimaat. Met infrarood verwarming van Warmteshop profiteer je van een schoon binnenklimaat. Doordat niet de lucht wordt verwarmd, maar direct de objecten heb je geen luchtcirculatie in de kamer. Wat wel het geval is bij een convectie verwarming.

Geen luchtstroming betekent ook dat de lucht schoon is. Er zweven geen stofdeeltjes of bacteriën in de lucht. Je zult ook merken dat je minder last hebt van stof. Mensen met gevoelige bronchiën, zoals astma patiënten hebben hier veel profijt van.

Bovendien is de lucht niet droog, zoals bij convectie wel vaak het geval is. Als je hoofdpijn krijgt in een verwarmde kamer is dat meestal doordat de lucht te droog is. Dit effect treedt op bij convectie verwarming, waarbij luchtstromen circuleren.

Infrarood verwarming houdt de luchtvochtigheid in balans, wat ten goede komt van ieders gezondheid. Je zult ook merken dat je geen droge lippen, ogen en huid meer hebt. Lenzendragers hebben veel baat bij een goede luchtvochtigheid.

Doordat de muren ook direct verwarmd worden, voorkom je schimmelgroei. Bovendien werkt de isolatie ook weer naar behoren bij droge muren. Vaak zie je schimmels in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, die met convectie worden verwarmt. Deze zijn smerig, vies en schadelijk voor de gezondheid.

Ook kan je gerust een raam open zetten om de kamer te luchten, zonder dat je daarbij een groot warmteverlies hebt. Dit komt doordat de objecten de warmte lang vasthouden. Indien je bij een convectie kachel een raam openzet, vliegt de warme lucht gelijk naar buiten. Dit is niet kosten- en milieubewust.

Infrarood verwarming is gezond

Gezondheid verschil convectie en infrarood verwarming

Infrarood verwarming is gezond voor mens en dier. Infrarood c-stralen kan je niet vergelijken met UV-stralen of röntgenstralen. Deze zijn namelijk wél schadelijk voor de gezondheid. Infraroodstraling is juist goed voor de gezondheid, omdat:

– Door de indringende warmte zetten de bloedvaten uit en wordt de bloedcirculatie verbeterd. Dit biedt verlichting bij bijvoorbeeld gespannen spieren.

– Infrarood verwarming verwarmt objecten, zoals muren, meubels en mensen in de kamer. Hierdoor is er geen sprake van verwarming van de lucht en er is geen luchtcirculatie. Astmapatiënten en mensen met allergieën hebben hier duidelijk baat bij.

– De warmte dringt door in de muren en houdt deze droog, zodat schimmelgroei wordt voorkomen. Schimmels in muren vormen een reëel risico voor de gezondheid.

– Bij verwarmen met een infrarood verwarming blijft de luchtvochtigheid in balans, dit in tegenstelling tot een convectie verwarming. Dit heeft een positief effect heeft op de slijmvliezen en ook het netvlies van de ogen.

Verschil convectie en infrarood verwarming

Infrarood verwarming versus warmtepomp

Verschillende warmtetechnieken

Infrarood verwarming versus warmtepomp zijn twee verschillende verwarmingstechnieken. Ze zijn daarom lastiger met elkaar te vergelijken. Wil je ze toch vergelijken, kijk dan naar de volgende vier factoren.

1. Warmtecomfort:
Wat is het comfort van de warmte, hoe wordt de warmte ervaren?
Hoe ervaren bijvoorbeeld de bewoners de opwarmtijd die nodig is voor het bereiken van een comfortabel warm gevoel. Infrarood panelen hebben een korte opwarmtijd van 5 tot 12 minuten. Een warmtepomp heeft een dag nodig om op te warmen en geeft convectie warmte. Daarentegen kan een warmtepomp ook koelen een IR verwarming niet.

2. Energieprestatie:
Hoeveel is het werkelijke energie verbruik, waarbij je je prettig en comfortabel voelt. De korte opwarmtijd van een infrarood verwarming draagt bij aan een flinke kostenbesparing.

3. Totale kosten:
Wat zijn de Total Costs of Ownership (TCO) van een ir verwarming versus warmtepomp?
Dit zijn de totale kosten van de investering, onderhoud, installatie en energieverbruik over de gehele levensduur van de installatie.

4. Opwekking van duurzame energie:
Bij toepassing van ir verwarming en warmtepompen is het vanzelfsprekend dat de woning of het gebouw zelf energie opwekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen. De vraag is hoeveel duurzaam opgewekte energie er nodig is om aan de energievraag van de hele woning te voldoen. Dit is inclusief koken en warm tapwater.

Lees ook ons blog artikel wat is zuiniger, warmtepomp of infrarood verwarming? Waar we ook uitgebreid ingaan op de kosten van infrarood verwarming versus warmtepomp.

Informatie infrarood verwarming

Infrarood verwarming kopen

Wil je meer informatie infrarood verwarming ontvangen? Kom dan een keer langs bij één van de vele showrooms van Warmteshop waar veel infraroodpanelen al werkend staan uitgestald. Je natuurlijk ook onze infrarood panelen en toebehoren kopen in onze online shop.

Breng een bezoek aan onze vernieuwde toonzaal van Warmteshop Roeselare. Onze adviseurs geven je graag meer informatie over waarom infrarood verwarming kopen een goede investering is. Zoals energiezuinig, eenvoudige installatie, geen onderhoudskosten, verkrijgbaar in prachtige designs, slank verwarmingspaneel van 2 tot 3 cm, lange levensduur en korte opwarmtijd.

Ben je toevallig op de BIS beurs Gent? Kom dan langs bij onze stand. Warmteshop staat op de BIS Beurs 2021 in Paleis 3, stand 3141. We geven je advies bij de juiste verwarming bij renovatie van je woning kiezen. En wat het verschil van convectie warmte versus stralingswarmte is.