EXCELLENTE KWALITEIT

Warmteshop

Marktleider BELGIË

Infrarood verwarmingen

Wat is zuiniger, warmtepomp of infrarood verwarming

Warmtepomp of infrarood verwarming

Wat is zuiniger? Warmtepomp of infrarood verwarming

Is een warmtepomp of infrarood verwarming zuiniger in gebruik? Om deze vraag te beantwoorden moeten we verder kijken dan alleen het energieverbruik. Om een goed vergelijk te maken is het belangrijk om alle kosten op een rij te zetten voor de lange termijn gebruik van een duurzaam verwarmingssysteem. 

Warmtepomp of infrarood verwarming worden beide gezien als de groene verwarming. Allebei zijn ze duurzaam en zuinig in verbruik. Maar welk systeem is zuiniger, een warmtepomp of infrarood verwarming? We duiken dieper in op de kosten van beide elektrische verwarming systemen en de werking. 

Werking infrarood

Hoe werkt een infrarood verwarming?

De werking infrarood verwarming is middels stralingswarmte, welke vergelijkbaar is als de zonnestralen. Uiteraard zonder de schadelijke UV-straling. Hoe werkt een infrarood verwarming? De elektrische verwarming zet de energie om in infrarood warmte. Het warmt niet de lucht op, zoals een conventionele verwarming doet, maar direct de objecten en mensen in het stralingsgebied. 

De muren, vloer en meubels worden warm en houden deze warmte ook lang vast. Ook weerkaatsen de stralen op de vaste objecten. Het stralingsgebied van een wand infrarood verwarming is 3 tot 4 meter. Een plafond infrarood verwarming heeft een grotere warmte verspreiding van 5 tot 6 meter. Indien jij je in het stralingsbereik bevindt voel je van alle kanten de warmte. 

Bij dit verwarmingsproces vindt geen luchtverplaatsing plaats. De lucht blijft daardoor schoner en de lucht droogt niet uit. Daardoor houd je een goed vochtigheidsgraad in huis en de het binnen klimaat is gezonder doordat er minder stofdeeltjes en bacteriën in de lucht zweven. 

 

Werking warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp

De werking warmtepomp is middels luchtwarmte. Maar hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, aarde of grondwater en geeft deze af in een woning. Dit gebeurt met behulp van een vloeistof. Door de druk te verhogen en verlagen in de warmtepomp wordt het kookpunt verlaagd waardoor er warmte ontstaat. 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die allemaal een iets andere werking hebben. Je kan kiezen tussen een hybride warmtepomp en een cv-ketel of een elektrische warmtepomp. Bij een elektrische warmtepomp krijgt deze geen hulp van een cv-ketel voor het verwarmen van de woning. 

Een elektrische warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar dan andersom. Bij een koelkast wordt de warme lucht onttrokken en afgegeven aan de achterkant van de koelkast. Bij een warmtepomp wordt de warmte onttrokken aan de lucht of bodem en afgegeven in de woning.

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of uit water. De prijs elektrische warmtepomp ligt hoger dan bij een hybride warmtepomp, maar zorgt er wel voor dat je volledig van het gas af kunt.

Warmtepomp of infrarood verwarming 3

Kosten infrarood verwarming

Kosten warmtepomp

Om een goed vergelijk te maken van de kosten infrarood verwarming versus kosten warmtepomp kiezen we voor volledig elektrisch verwarmen. We vergelijken de infrarood panelen met de elektrische warmtepomp. Met beide systemen verwarm je de woning gasloos. En dat is waar we met zijn allen heen moeten, duurzaam verwarmen zonder gas. 

De kosten infrarood verwarming vs warmtepomp zijn op te delen in:
– aanschafkosten
– installatiekosten
– verbruikskosten
– onderhoudskosten.

Aanschafkosten:

De aankoop van infrarood panelen als hoofdverwarming voor een eengezinswoning ligt ongeveer tussen 4.000 en 6.000 euro. Afhankelijk van de uitvoering. Je koopt een klein infraroodpaneel al voor een kleine 200 euro wat kan oplopen tot een groot formaat design verwarming van 1.000 euro. We gaan uit van basis infrarood verwarmingspaneel uitvoering. Voor een elektrische warmtepomp liggen de investeringskosten tussen de 10.500 en 13.000 euro. 

Installatiekosten: 

Installatie infrarood verwarming gaat gepaard met lage installatiekosten. Een IR verwarming heeft geen ingewikkelde buizen, schoorstenen of leidingen nodig. Je kan de installatie zelf doen. Het enige wat je nodig hebt is een aansluiting op de elektriciteit. 

Warmtepompen hebben daarentegen wél installatiekosten. Afhankelijk van welk model je kiest (water of lucht) liggen de kosten voor installatie tussen de 2.000 en 10.000 euro (inclusief grondboring). Voor een goede indicatie over de installatiekosten in jouw huis is het aan te raden een persoonlijke offerte aan te vragen. 

Verbruik warmtepomp en infrarood verwarming:

De stroomkosten liggen voor infraroodpanelen bij een verbruik van 3.600 kWh op zo’n 800 euro. Een volledige warmtepomp heeft een lager stroomverbruik van 2.300 kWh waarbij je uitkomt op een gemiddeld verbruik van 500 euro. Daarbij zeggende dat een infraroodverwarming binnen 5 tot 10 minuten reageert en een warmtepomp zeker een halve dag nodig heeft om op te warmen. 

Onderhoudskosten:

Infraroodverwarming heeft géén onderhoudskosten. Er hoeven geen leidingen of buizen te worden getrokken. Een IR verwarming heeft geen jaarlijks onderhoud nodig. Er zijn dan ook geen draaiende onderdelen die kapot kunnen gaan. 

Warmtepompen hebben wél jaarlijks onderhoud nodig. Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingsysteem gevuld met een speciaal middel. Dit heeft onderhoud nodig en de onderdelen kunnen kapot gaan. 

Wamwater voorziening

Warmtepomp boiler

Warmtepompen hebben een warmwater voorziening, een infrarood-panelen niet. Voor de voorziening van warm water, plaats je naast de infrarood verwarming een warmtepomp boiler. Beide systemen zijn duurzaam en een zeer energiezuinig. Doordat de pomp warmte onttrekt uit de buitenlucht, is deze drie keer zo zuiniger als een elektrische boiler. 

De warmtepomp boiler haalt de warmte uit de lucht. Deze warme lucht gebruikt de boiler om het water op te warmen. Hierbij geldt hoe hoger je verbruik van warm water is, hoe interessanter het wordt om een warmtepomp boiler te kopen. Een dergelijke boiler kost zo’n 2.500 euro.

Infrarood verwarming vs Warmtepomp

Infrarood verwarming met zonnepanelen

Om infrarood verwarming vs warmtepomp te vergelijken is toch enigszins lastig, omdat het twee verschillende systemen zijn om een woning te verwarmen. Om ze enigszins een vergelijk te maken, moet je kijken niet alleen kijken naar de kosten infrarood verwarming versus warmtepomp, maar ook naar: 

1. Warmte comfort
2. Energie prestatie
3. De Total Costs of Ownership (TCO)
4. Opwekking van duurzame energie

Daarbij komt ook dat een infrarood verwarming weinig energie nodig heeft om de kamer snel op temperatuur te brengen en te houden. Infrarood-verwarming is binnen 5 tot 10 minuten warm. Bij warmtepomp is dit een heel ander verhaal. Als je de eerste keer de warmtepomp opwarmt kan dit uren duren. Gebruik je een lage temperatuur warmtepomp voor vloerverwarming dan kan het wel een dag duren. 

Infrarood verwarming is vrijwel direct warm en kan ingezet worden als hoofd- en als bijverwarming waarbij de temperatuur in de kamer constant is. 

Infrarood verwarming is goedkoper dan warmtepomp

Informatie infrarood verwarming

Infrarood verwarming is goedkoper dan warmtepomp. Zeker wanneer je infrarood verwarming met zonnepanelen combineert. Investeren in duurzame energie is goed voor het milieu en je portemonnee. In gemiddeld zeven jaar heb je de zonnepanelen op dak al terugverdient. 

Uit onderzoek van een Duits wetenschappelijk onderzoek “Forschungsproject IR-Bau” blijkt ook dat infrarood verwarming met zonnepanelen goedkoper is dan een warmtepomp. Lage prijs infraroodverwarming in de aanschaf, eenvoudige installatie, geen onderhoud, snellere beheersbaarheid van de temperatuur. Bij een warmtepomp zijn de aanschafkosten relatief hoog en er komen nog extra onderhoud- en installatiekosten bij.

Wil je meer weten over de verschillende kosten, verbruik en werking infrarood verwarming en warmtepomp? Kom gerust een keer langs in één van onze ruim 30 showrooms van Warmteshop. Onze adviseurs geven je graag meer informatie infrarood verwarming en stellen een vrijblijvende offerte voor je op. 

Lees ook in ons magazine meer huis verwarmen met gezonde infraroodstraling. Zoals infrarood verwarming bij jou thuis, dit zijn de mogelijkheden en wat je zeker moet weten over infrarood verwarming.

Ik wil een gratis offerte voor infrarood verwarming

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming opties

Vraag en Antwoord

Ja, gezondheid en infrarood verwarming is een goede combinatie. Het is niet voor niets dat infrarood ook in kritieke omgevingen wordt gebruikt, zoals operatiekamers in ziekenhuizen. De lange golf infrarood c-straling heeft een therapeutisch effect op ons lichaam. Ze beschermen o.a. de huid, verhoogt de doorbloeding, stimuleert het metabolisme en versterkt het immuunsysteem.

Ja, infrarood verwarming is veilig voor volwassenen, kinderen en dieren. De infrarood straling is gezond voor ons lichaam. Verbrandingsgevaar is uitgesloten door de extra hitte beveiliging. Mocht het infrarood paneel te warm worden, dan slaat deze automatisch uit. 

Ja, een verwarming kan zeker ongezond zijn. Traditionele verwarmingssystemen verwarmen de lucht in een kamer, waardoor de luchtvochtigheid sterk daalt. Dit leidt tot droge keel, hoesten, hoofdpijn en verminderde weerstand. Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht, maar direct de objecten en mensen. De luchtvochtigheid blijft op perfect niveau, geen luchtcirculatie met rondzwevende stofdeeltjes en bacteriën. Gezonde warmte met infrarood verwarming. 

Schimmel verdwijnt met een infrarood verwarming omdat de muren drogen. Niet de lucht maar de vloer, muren en personen worden verwarmd. De vloer voelt minder koud en de wanden drogen sneller. Droge muren voorkomen schimmelvorming.

Infrarood verwarming is de toekomst, omdat je niet meer afhankelijk bent van de fossiele brandstoffen. Infrarood is de milieu vriendelijke manier van verwarming op elektriciteit. 

De gasloze verwarmingsoplossing is infrarood verwarming. Verwarm jouw huis, kantoor of industrieel pand met de zuinige en duurzame infrarood panelen. Bij gebruik van groene stroom heb je geen CO2 uitstoot. Spaarzaam en goed voor het milieu.

De meest gezonde manier van verwarmen is met infraroodverwarming. De onschadelijke lange golf infrarood straling heeft een therapeutische werking op ons lichaam. Het is ook niet voor niets dat infrarood al jaren wordt gebruikt in verschillende medische toepassingen. 

Infrarood verwarming werkt met onschadelijke lange golf infrarood straling. De stralen verwarmen niet de lucht, maar direct de objecten en mensen in de kamer op. De objecten houden de warmte vast. De infrarood stralen weerkaatsen op alles, zodat je van alle kanten de infrarood warmte voelt. 

De 3 onmiskenbare voordelen van infraroodverwarming zijn energiezuinig, duurzaam en rendabele warmte in huis of kantoor. 

Tips voor de aankoop van bijverwarming wanneer je huidige systeem niet voldoende warmte geeft. Kies het juiste type bijverwarming, zoals infrarood panelen. Duurzame warmte, daar waar de warmtebehoefte is.

Een goed advies voor aankoop van een infrarood verwarming is noodzakelijk. Door de warmte berekening bepaal je de juiste maat, vermogen van het infraroodpaneel. Alsmede het aantal warmtepanelen dat je nodig hebt om de ruimte energiezuinig te verwarmen.

Een berekening laten maken van infrarood verwarming voor jouw huis is van belang. Om een verwarming goed te laten werken, moet deze exact worden berekend. De positie van het paneel is van belang, evenals de grootte en het vermogen. Tevens hoe de ruimte eruit ziet. 

Er zijn meer voordelen dan nadelen van infrarood verwarming. Het enige nadeel is dat je de elektriciteitsdraden moet wegwerken. De voordelen zijn ontelbaar groot. Zoals zuinig in verbruik, geen onderhoudskosten, eenvoudige en snelle installatie, schoon binnenklimaat, geen last van de nadelen van convectie verwarming, geen lucht circulatie en zo kunnen we er nog meer opnoemen. 

Een E-peil van 0 met infrarood verwarming panelen is mogelijk door gebruik te maken van zonnepanelen. Daarbij speelt isolatie ook een primaire factor. 

Een infrarood verwarming is even behaaglijk als genieten van de warmte zonnestralen. De intense infrarood straling dringt diep door in het lichaam.

Informatie infrarood verwarming ontvang je bij de grootste infrarood winkel van de Benelux, de Warmteshop. Kom langs in één van onze 26 showroom of neem contact op. Onze infrarood experts beantwoorden als jouw vragen over onze hoogwaardige infrarood verwarming systemen. 

Infrarood verwarming koop je bij de grootste infrarood expert van de Benelux, de Warmteshop. Bij ons ben je verzekert van een energiezuinige en kwalitatieve infrarood verwarming.

Infrarood verwarming is de verwarming van de toekomst omdat je gasloos je woning of kantoor verwarmt. Infrarood verwarming werkt op elektriciteit, waarbij de energie wordt omgezet in infrarood warmt. Gasloos je woning verwarmen met infrarood verwarming. 

Infrarood verwarming met verlichting is handig omdat je het plafond kan gebruiken voor zowel verwarming als verlichting. Je hebt geen extra aansluitpunten in het plafond nodig. 

Infrarood-verwarming is geschikt voor iedere kamer. In nieuwbouw of bestaand bouw. Goed geïsoleerd of minder goed geïsoleerde woningen. Wij hebben voor iedere kamer een infrarood-verwarming oplossing, zoals badkamer, slaapkamer, keuken of woonkamer. 

Mo El infrarood verwarming, Italiaans design is de Rolls Royce verwarming onder de infrarood heaters. Prachtige design infrarood verwarming met een verbluffende energiezuinige prestatie. 

Een verwarming infrarood maakt gebruik van onschadelijke lange golf infrarood straling. Verwarming verwarmd niet de lucht, zoals een CV kachel dat doet. Maar warmt direct de mensen en objecten. Als jij je in het stralingsgebied bevindt, voel je de directe stralen je huid raken. Dit is een aangenaam gevoel. 

Ja, een infrarood verwarming heeft beveiliging tegen oververhitting. De infrarood panelen van de Warmteshop zijn allen voorzien van een oververhitting schakelaar. Wanneer het warmtepaneel te warm wordt, schakelt de verwarming automatisch uit. Voor panelen met wandmontage is dit vanuit veiligheid oogpunt verplicht, omdat het risico op aanraken van het paneel aanwezig is. 

Wil je meer van de meest gestelde vragen bekijken? FAQ over infrarood verwarmingen

Infrarood verwarming kopen

Winkel in de buurt

Warmteshop heeft een groot verdeelnetwerk van meer dan 30 winkels over de ganse Benelux. Er is altijd een winkel bij jou in de buurt. In België en Nederland.

Online Winkelen

Bestellen vanuit je comfortabele zetel. Bezoek onze Webshop om het volledige assortiment te bekijken inclusief alle prijzen. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

EIGEN Installatiedienst

Wij installeren vakkundig al onze infrarood verwarmingssystemen en zowel op huishoudelijk als op industrieel vlak. Contacteer ons voor een infrarood paneel offerte.

KOOP EEN DUURZAME

INFRAROOD VERWARMING

WARMTESHOP

Elektrische verwarming is met de hedendaagse technologie een stuk zuiniger geworden. Een elektrische verwarming is volledig vrij van CO2 uitstoot. En kan bovendien 100% worden gevoed door groene stroom. Infrarood verwarming op elektriciteit. 

Infrarood verwarming koop je bij de grootste infrarood expert van de Benelux, de Warmteshop. Bij ons ben je verzekert van een energiezuinige en kwalitatieve infrarood verwarming. Infrarood verwarming verwarmt jouw woning zonder CO2 uitstoot. 

Infrarood panelen zijn een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een efficiënte en duurzame verwarming. Infrarood panelen zijn zeer zuinig in verbruik. Ze hebben geen onderhoudskosten en de installatie is eenvoudig. In vele prachtige designs verkrijgbaar. 

Infrarood terrasverwarming met korte golf infrarood straling geeft aangename warmte, is reukloos en duurzaam in verbruik. Met een infrarood terrasverwarming geniet je iedere avond van de gezonde warmte op je terras. Je sluit de dag warm af.

Electrische verwarming is er in vele soorten. De meest energiezuinige electrische verwarming is met infrarood straling. Je hebt bij infrarood verwarming namelijk een minder hoge temperatuur nodig om hetzelfde warmtegevoel te verkrijgen als bij een convectie kachel. 

Directe badkamer verwarming infrarood straling zorgt voor een warme en droge badkamer. Badkamer infrarood verwarming verkrijgbaar als spiegelpaneel, handdoekdroger of plafond paneel. Nooit meer een beslagen spiegel.

Optimaal genieten van een Sunshower in jouw badkamer. De Sunshower levert aan jou gezonde infrarood straling en zonlicht. Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D, spieren ontspannen en het stimuleert de doorbloeding. Goed voor sporters en ouderen.

Bijverwarming infrarood voor de koudere hoeken in het huis. Of ter ondersteuning van het huidige verwarming systeem. Bijverwarming infrarood is binnen enkele minuten warm. Zeer geschikt voor bijverwarming badkamer of bijverwarming woonkamer. 

Plafondverarming met infrarood panelen is de nieuwe manier van verwarmen. Niet de lucht wordt warm, maar direct de objecten en personen. Daarbij gaat geen energie verloren aan het verwarmen van lucht. Plafondverwarming heeft een groot warmtebereik.

Industrie verwarming infrarood zorgt voor directe warmte in loods, bedrijfshal of garage. Industriële panden zijn vaak slecht geïsoleerd en je hebt niet overal warmte nodig. Onze infrarood industrie verwarming is ongevoelig voor tocht en verwarmt gericht een zone. 

Elektrische convectoren verwarmen de kamerlucht. De koude lucht stroomt van onderen naar boven door de elektrische convectoren, waardoor warme lucht ontstaat. Omdat er geen bewegende delen in het toestel zitten, is deze geruisloos. 

Verwarming op elektriciteit is de toekomst. Je bent namelijk niet meer afhankelijk bent van fossiele brandstoffen, zoals aardgas of stookolie. Verwarming op elektriciteit met infrarood levert een hoog rendement op. Daarnaast is infrarood verwarming zeer energiezuinig. 

Directe badkamer verwarming middels infrarood straling zorgt voor een warme en droge badkamer. Verkrijgbaar als spiegelpaneel, handdoekdroger of plafond paneel. Nooit meer een beslagen spiegel, geen last van condensvorming en geen schimmelvorming in de muren.

Energiezuinig verwarmen met infrarood panelen in huis, kantoor of industrieel pand. Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht, maar direct de objecten en mensen. Dit is een andere manier van energiezuinig verwarmen. Regel de temperatuur met de thermostaat.

Infrarood verwarming kopen is een slimme keuze. Infrarood verwarming kopen doe je bij de grootste en goedkoopste infrarood verwarming winkel van de Benelux. Bezoek één van de vele showrooms van de Warmteshop of bezoek onze online winkel.