fbpx

Wat is zuiniger, warmtepomp of infrarood verwarming

Warmtepomp of infrarood verwarming

Wat is zuiniger? Warmtepomp of infrarood verwarming

Is een warmtepomp of infrarood verwarming zuiniger in gebruik? Om deze vraag te beantwoorden moeten we verder kijken dan alleen het energieverbruik. Om een goed vergelijk te maken is het belangrijk om alle kosten op een rij te zetten voor de lange termijn gebruik van een duurzaam verwarmingssysteem. 

Warmtepomp of infrarood verwarming worden beide gezien als de groene verwarming. Allebei zijn ze duurzaam en zuinig in verbruik. Maar welk systeem is zuiniger, een warmtepomp of infrarood verwarming? We duiken dieper in op de kosten van beide elektrische verwarming systemen en de werking. 

Werking infrarood

Hoe werkt een infrarood verwarming?

De werking infrarood verwarming is middels stralingswarmte, welke vergelijkbaar is als de zonnestralen. Uiteraard zonder de schadelijke UV-straling. Hoe werkt een infrarood verwarming? De elektrische verwarming zet de energie om in infrarood warmte. Het warmt niet de lucht op, zoals een conventionele verwarming doet, maar direct de objecten en mensen in het stralingsgebied. 

De muren, vloer en meubels worden warm en houden deze warmte ook lang vast. Ook weerkaatsen de stralen op de vaste objecten. Het stralingsgebied van een wand infrarood verwarming is 3 tot 4 meter. Een plafond infrarood verwarming heeft een grotere warmte verspreiding van 5 tot 6 meter. Indien jij je in het stralingsbereik bevindt voel je van alle kanten de warmte. 

Bij dit verwarmingsproces vindt geen luchtverplaatsing plaats. De lucht blijft daardoor schoner en de lucht droogt niet uit. Daardoor houd je een goed vochtigheidsgraad in huis en de het binnen klimaat is gezonder doordat er minder stofdeeltjes en bacteriën in de lucht zweven. 

 

Werking warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp

De werking warmtepomp is middels luchtwarmte. Maar hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, aarde of grondwater en geeft deze af in een woning. Dit gebeurt met behulp van een vloeistof. Door de druk te verhogen en verlagen in de warmtepomp wordt het kookpunt verlaagd waardoor er warmte ontstaat. 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die allemaal een iets andere werking hebben. Je kan kiezen tussen een hybride warmtepomp en een cv-ketel of een elektrische warmtepomp. Bij een elektrische warmtepomp krijgt deze geen hulp van een cv-ketel voor het verwarmen van de woning. 

Een elektrische warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar dan andersom. Bij een koelkast wordt de warme lucht onttrokken en afgegeven aan de achterkant van de koelkast. Bij een warmtepomp wordt de warmte onttrokken aan de lucht of bodem en afgegeven in de woning.

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of uit water. De prijs elektrische warmtepomp ligt hoger dan bij een hybride warmtepomp, maar zorgt er wel voor dat je volledig van het gas af kunt.

Warmtepomp of infrarood verwarming 3

Kosten infrarood verwarming

Kosten warmtepomp

Om een goed vergelijk te maken van de kosten infrarood verwarming versus kosten warmtepomp kiezen we voor volledig elektrisch verwarmen. We vergelijken de infrarood panelen met de elektrische warmtepomp. Met beide systemen verwarm je de woning gasloos. En dat is waar we met zijn allen heen moeten, duurzaam verwarmen zonder gas. 

De kosten infrarood verwarming vs warmtepomp zijn op te delen in:
– aanschafkosten
– installatiekosten
– verbruikskosten
– onderhoudskosten.

Aanschafkosten:

De aankoop van infrarood panelen als hoofdverwarming voor een eengezinswoning ligt ongeveer tussen 4.000 en 6.000 euro. Afhankelijk van de uitvoering. Je koopt een klein infraroodpaneel al voor een kleine 200 euro wat kan oplopen tot een groot formaat design verwarming van 1.000 euro. We gaan uit van basis infrarood verwarmingspaneel uitvoering. Voor een elektrische warmtepomp liggen de investeringskosten tussen de 10.500 en 13.000 euro. 

Installatiekosten: 

Installatie infrarood verwarming gaat gepaard met lage installatiekosten. Een IR verwarming heeft geen ingewikkelde buizen, schoorstenen of leidingen nodig. Je kan de installatie zelf doen. Het enige wat je nodig hebt is een aansluiting op de elektriciteit. 

Warmtepompen hebben daarentegen wél installatiekosten. Afhankelijk van welk model je kiest (water of lucht) liggen de kosten voor installatie tussen de 2.000 en 10.000 euro (inclusief grondboring). Voor een goede indicatie over de installatiekosten in jouw huis is het aan te raden een persoonlijke offerte aan te vragen. 

Verbruik warmtepomp en infrarood verwarming:

De stroomkosten liggen voor infraroodpanelen bij een verbruik van 3.600 kWh op zo’n 800 euro. Een volledige warmtepomp heeft een lager stroomverbruik van 2.300 kWh waarbij je uitkomt op een gemiddeld verbruik van 500 euro. Daarbij zeggende dat een infraroodverwarming binnen 5 tot 10 minuten reageert en een warmtepomp zeker een halve dag nodig heeft om op te warmen. 

Onderhoudskosten:

Infraroodverwarming heeft géén onderhoudskosten. Er hoeven geen leidingen of buizen te worden getrokken. Een IR verwarming heeft geen jaarlijks onderhoud nodig. Er zijn dan ook geen draaiende onderdelen die kapot kunnen gaan. 

Warmtepompen hebben wél jaarlijks onderhoud nodig. Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingsysteem gevuld met een speciaal middel. Dit heeft onderhoud nodig en de onderdelen kunnen kapot gaan. 

Wamwater voorziening

Warmtepomp boiler

Warmtepompen hebben een warmwater voorziening, een infrarood-panelen niet. Voor de voorziening van warm water, plaats je naast de infrarood verwarming een warmtepomp boiler. Beide systemen zijn duurzaam en een zeer energiezuinig. Doordat de pomp warmte onttrekt uit de buitenlucht, is deze drie keer zo zuiniger als een elektrische boiler. 

De warmtepomp boiler haalt de warmte uit de lucht. Deze warme lucht gebruikt de boiler om het water op te warmen. Hierbij geldt hoe hoger je verbruik van warm water is, hoe interessanter het wordt om een warmtepomp boiler te kopen. Een dergelijke boiler kost zo’n 2.500 euro.

Infrarood verwarming vs Warmtepomp

Infrarood verwarming met zonnepanelen

Om infrarood verwarming vs warmtepomp te vergelijken is toch enigszins lastig, omdat het twee verschillende systemen zijn om een woning te verwarmen. Om ze enigszins een vergelijk te maken, moet je kijken niet alleen kijken naar de kosten infrarood verwarming versus warmtepomp, maar ook naar: 

1. Warmte comfort
2. Energie prestatie
3. De Total Costs of Ownership (TCO)
4. Opwekking van duurzame energie

Daarbij komt ook dat een infrarood verwarming weinig energie nodig heeft om de kamer snel op temperatuur te brengen en te houden. Infrarood-verwarming is binnen 5 tot 10 minuten warm. Bij warmtepomp is dit een heel ander verhaal. Als je de eerste keer de warmtepomp opwarmt kan dit uren duren. Gebruik je een lage temperatuur warmtepomp voor vloerverwarming dan kan het wel een dag duren. 

Infrarood verwarming is vrijwel direct warm en kan ingezet worden als hoofd- en als bijverwarming waarbij de temperatuur in de kamer constant is. 

Infrarood verwarming is goedkoper dan warmtepomp

Informatie infrarood verwarming

Infrarood verwarming is goedkoper dan warmtepomp. Zeker wanneer je infrarood verwarming met zonnepanelen combineert. Investeren in duurzame energie is goed voor het milieu en je portemonnee. In gemiddeld zeven jaar heb je de zonnepanelen op dak al terugverdient. 

Uit onderzoek van een Duits wetenschappelijk onderzoek “Forschungsproject IR-Bau” blijkt ook dat infrarood verwarming met zonnepanelen goedkoper is dan een warmtepomp. Lage prijs infraroodverwarming in de aanschaf, eenvoudige installatie, geen onderhoud, snellere beheersbaarheid van de temperatuur. Bij een warmtepomp zijn de aanschafkosten relatief hoog en er komen nog extra onderhoud- en installatiekosten bij.

Wil je meer weten over de verschillende kosten, verbruik en werking infrarood verwarming en warmtepomp? Kom gerust een keer langs in één van onze ruim 30 showrooms van Warmteshop. Onze adviseurs geven je graag meer informatie infrarood verwarming en stellen een vrijblijvende offerte voor je op. 

Lees ook in ons magazine meer huis verwarmen met gezonde infraroodstraling. Zoals infrarood verwarming bij jou thuis, dit zijn de mogelijkheden en wat je zeker moet weten over infrarood verwarming.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!