fbpx

Meer over infrarood verwarming gezondheid

Alles over infrarood verwarming gezondheid

Infrarood verwarming gezondheid is een belangrijk onderwerp. Is infrarood schadelijk? Wat doet infrarood straling met onze gezondheid? Is er elektrosmog met IR verwarming? Dit zijn vragen die we in ons blog over infrarood verwarming gezondheid beantwoorden. 

warmteshop infrarood verwarming gezond voor baby
warmteshop infrarood verwarming gezond voor baby

Hoe beïnvloedt infrarood verwarming gezondheid?

Het valt niet te ontkennen dat een infrarood verwarming gezondheid beïnvloedt, maar dan vooral positief! 

Allereerst is de luchtkwaliteit bij gebruik van ir verwarming veel beter dan bij convectie. Bij een infrarood verwarmingspanelen heb je aanzienlijk minder stof en stofdeeltjes in de lucht. Dit is zeer gunstig voor mensen met allergieën en astmapatiënten. 

Dit komt doordat de ir panelen geen gebruik maken van luchtverwarming. Ze warmen juist direct de objecten en personen in de kamer op. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid door de infrarood verwarming constant. Infrarood panelen zijn ook zeer geschikt als badkamer verwarming.

Er komt onverminderd droge verwarmingslucht vrij, die vooral de slijmvliezen irriteren. Hierdoor heb je sneller last van keelpijn, neusverkoudheid en hoofdpijn. Contactlens dragers profiteren van een betere luchtvochtigheid. Geen droge ogen, huid en lippen meer met infrarood verwarming in huis. 

Is de straling van infrarood verwarming schadelijk?

Als men denkt aan straling, dan wordt vaak gedacht dat dit schadelijk is voor de gezondheid. Maar is de straling van infrarood verwarming schadelijk? Het antwoord is nee, infraroodstraling is niet gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier. Dit komt doordat het lange golf infrarood C-stralen zijn. 

Deze straal moet niet worden verward met de korte golf ultraviolet straling die in de zon zit. Uv-stralen zijn namelijk wel ongezond. De zon bevat infrarood- en uv-straling. Vaak wordt de infraroodverwarming vergeleken met de warmte van de zon. Dit klopt ook, maar dan zonder de schadelijke uv-straling!

De infraroodstraling heeft bovendien een positief effect op onze gezondheid. Dit wordt ook bevestigd doordat de ir-stralen ook voor therapeutische doeleinden wordt gebruikt. Van de roodlicht lampen, die de spanning in de nek verlichten, tot reumabehandelingen. Als ook de infrarood sauna en Sunshower douche die de spieren ontspannen. Infraroodwarmte heeft zich al lang bewezen bij pijn verlichtende behandelingen. 

Verwarming gezond voor jou

Hoe zit het met elektrosmog en infrarood verwarming?

Is er elektrosmog bij infrarood verwarming? Om deze vraag te beantwoorden moeten we uitleggen wat elektrosmog is. Hier wordt onder verstaan de elektrische magnetische straling die wordt veroorzaakt door elektrische wisselspanningen op een elektrakabel. Infraroodstraling betekent daarentegen stralingswarmte.

Infrarood verwarming wekt direct warmte op via de elektrische energie. De infrarood panelen zelf produceren geen elektromagnetisch veld, omdat de straling is afgeschermd door de twee metalen platen aan de voor- en achterkant van de verwarming. Enkel langs de kabel voedingslijn ontstaat een zeer zwak veld. Maar dan ook alleen wanneer de infrarood verwarming onder spanning staat. 

Belangrijk is om te weten dat infrarood straling niet gelijk is aan elektrosmog. De warme lange golven hebben niets te maken met blootstelling aan straling. Elektrosmog kan in het dagelijks leven nooit helemaal vermeden worden. De elektrosmog waar mensen aan blootgesteld worden, komt namelijk voor 90% voort uit wat in huis geproduceerd wordt. Denk hierbij aan de mobiele telefoon, laptop, oplaadkabels, televisie en dergelijke. Vooral niet geaarde elektrische huishoudelijke apparaten veroorzaken veel elektrosmog.

Gezondheid en infrarood verwarming: de voordelen

Dat gezondheid en infrarood verwarming goed samengaan, dat hebben we aan je uitgelegd. We zetten nog even de voordelen van infrarood verwarming en gezondheid voor je op een rij: 

– Door de warme infraroodstraling zetten de bloedvaten uit en wordt de bloedcirculatie verbeterd. Dit biedt verlichting bij bijvoorbeeld gespannen spieren in de nek en schouders.

– IR kachel warmt objecten, zoals muren, meubels en mensen in de ruimte op. Hierdoor is er geen sprake van verwarming van lucht, en dus ook geen luchtcirculatie. Er zweven daarom geen stofdeeltjes door de kamer heen. Astmapatiënten en mensen met een allergie hebben hier duidelijk baat bij.

– De warmte dringt door in de muren en houdt deze droog, zodat schimmelgroei wordt voorkomen. Schimmels op de muren vormen een reëel risico voor de gezondheid.

– Verwarmen met infraroodstraling betekent dat de lucht niet uitdroogt, zoals bij den convectie kachel wel het geval is. Bij infraroodverwarming blijft de luchtvochtigheid in balans, wat een positief effect heeft op de slijmvliezen en netvlies van de ogen. Geen droge ogen, neus, mond en huid meer. 

warmteshop infrarood verwarming gezond voor kinderen en mensen
warmteshop infrarood verwarming gezond voor kinderen en mensen

Informatie over infrarood verwarming gezondheid

Wil je meer weten over infrarood verwarming gezondheid? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor gezond en energiezuinig verwarmen. We leggen je graag uit waarom infrarood verwarming en gezondheid zo goed samengaan. Indien gewenst, geven we je ook advies hoe je energie kan besparen met infrarood verwarming en hoe verwarmen zonder gas? Denk ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelen. Wij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online shop

Mocht je nog vragen hebben, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over verwarmen met infraroodstraling kan je ook lezen in ons magazine blog, zoals soepele spieren met Sunshower infrarood

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!