fbpx

Soorten verwarming met stralingswarmte

Diverse soorten verwarming met infraroodstraling

Er zijn verschillende soorten verwarming met stralingswarmte, wat ook wel infraroodstraling wordt genoemd. Onderling zijn hier verschillen in de soorten infraroodstraling. Ook vallen deze kachels onder de noemer elektrisch verwarmen, want je sluit de kachel aan op elektriciteit.

Met infrarood verwarming kan je zonder gas je huis verwarmen op een efficiënte en effectieve wijze. Je kan hierdoor wel tot 50% besparen op de energiekosten, onderhoud en installatie. De montage is eenvoudig en het onderhoud kunnen we kort over zijn: er zijn geen onderhoudskosten!

Wil je helemaal groen zijn en nog meer profiteren van de voordelen, gebruik dan groene stroom, zoals zonnepanelen op dak. Hierdoor stoot je geen CO2 uit. We leggen de verschillen uit van de soorten verwarming met infraroodstraling.

soorten verwarming

Soorten verwarming en de onderlinge verschillen

Je hebt infrarood verwarming, kwarts- en halogeen verwarming. Alleen werken met stralingswarmte, wat aangenaam is. Hierbij wordt dus niet de lucht verwarmd, zoals een convectie kachel doet, maar direct de objecten. Denk hierbij aan vloeren, muren, meubels, apparaten, maar ook mensen.

Er zijn vier factoren die de warmte intensiteit van de soorten verwarming beïnvloeden:
1) De soort infraroodstraling (korte, midden of lange golf)
2) De isolatie aan de achterkant.
3) Het materiaal van het verwarmingselement.
4) De coating van het oppervlaktemateriaal.

Waar op letten bij infrarood verwarming kopen?

Bij infrarood verwarming kopen is het belangrijk dat je dus let op de vier genoemde factoren. Deze bepalen namelijk het energieverbruik, de efficiency en effectiviteit van de soorten verwarming.

1. Spectrum infraroodstraling

Het spectrum van infraroodstraling is onderverdeeld in drie bereiken, welke ieder een andere toepassing hebben op de soorten verwarming.

IR-C: langegolf (<250°C): heeft géén zichtbaar licht en de temperaturen zijn lager (< 250°C). Ze worden ook wel infrarood donkerstraler, carbon stralers genoemd. Toepassing in woningbouw en utilitaire gebouwen.

soorten verwarming

IR-B middengolf (+/- 250 – 700°C): Deze straling herken je aan het donkerrode licht dat ze uitstralen. Ze hebben een groot bereik en zijn ook intens, maar iets minder fel dan de korte golf. Middengolf infraroodstraling toepassingen zijn binnen gesloten ruimtes waar er een verhoogde behoefte aan warmte is. Bijvoorbeeld als veranda verwarming of patio heater.

IR-C korte golf (> 700°C): kortegolf stralers gloeien rood op en vereisen geen opwarmtijd. Ze produceren de meest intense warmte welke direct voelbaar is op de huid. De stralingswarmte wordt nauwelijks beïnvloed door tocht of wind. Infraroodstraling toepassing: bij industriële panden zoals bedrijfshal en als infrarood terrasverwarmer.

De korte golf infraroodstraling is het scherpst, en daardoor niet geschikt om binnen in woningen te gebruiken.

2. Isolatie infrarood paneel

infrarood verwarming

Een tweede factor die de kwaliteit en het energieverbruik bepaalt voor een infrarood paneel is de isolatie aan de achterkant. Hoge kwaliteit verwarming van Warmteshop hebben een zeer goede isolatie, waardoor er weinig warmte aan de achterkant ontsnapt. Je wilt natuurlijk dat alle warmte aan de voorkant van het paneel wordt uitgestraald. De achterkant van het infrarood paneel voelt dan ook lichtjes warm aan. Goedkope verwarming hebben vaak geen goede isolatie, waardoor je de warmte aan de achterkant verliest.

3. Materiaal verwarmingselement

Het materiaal dat gebruikt wordt voor het verwarmingselement bepaalt hoe goed de warmte verspreid wordt over het oppervlaktepaneel. Hierbij is het ook belangrijk dat het verwarmingselement goed verdeeld is, zodat het gehele oppervlak warmte aan de voorkant kan uitstralen, ook in de hoeken. Technieken die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld carbon, Nano carbon crystal (epoxy hars met Nano koolstof kristallen) of ESHC-verwarmingselement.

welltherm

De ESHC-technologie wordt toegepast bij de Welltherm infrarood verwarming. Het ESHC- verwarmingselement zit in het midden van een infrarood verwarmingspaneel. Aan de voor- en achterzijde wordt dit verwarmingselement afgesloten door thermische resistente siliconen isolatie.

Dankzij de goede isolatie aan de achterkant van het verwarmingspaneel geven Welltherm infrarood panelen een optimale stralingswarmte aan de voorkant van de paneelverwarming. Daar komt nog eens bij dat hoe groter het oppervlak van de infrarood verwarming is, hoe doeltreffender dit wordt omgezet in comfortabele warmte.

4. Oppervlakte coating warmtepaneel

De coating van de metalen behuizing speelt ook een rol bij hoe effectief een warmtepaneel is. Hierbij wordt een poedercoating of keramische coating toegepast. Beide zijn heel goed, maar de keramische coating is net iets beter, doordat deze langer de warmte kan vasthouden. 

Zwarte handdoekdroger

Meer informatie over huis verwarmen zonder gas

Wil je meer informatie over huis verwarmen zonder gas? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming, zowel zakelijk als privé. En waar je een infrarood verwarming kan toepassen, bijvoorbeeld als bijverwarming in de badkamer of als hoofdverwarming in je hele huis. 

Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelenWij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online shop

Mocht je nog vragen hebben huis verwarmen zonder gas, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Hier kan je de soorten verwarming bekijken en voelen. 

Meer informatie over verwarmen met infraroodstraling kan je ook lezen in ons magazine blog, zoals goedkoop verwarmen zonder gas en wat is de beste elektrische verwarming?

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!