fbpx

6 Beste milieuvriendelijke verwarming oplossingen

Wat is de beste milieuvriendelijke verwarming voor energierekening verlagen?

Ben je op zoek naar de beste milieuvriendelijke verwarming om je energierekening te verlagen en je ecologische voetafdruk te verminderen? Bekijk dan de volgende 6 oplossingen die we hebben geselecteerd voor milieuvriendelijk huis verwarmen. 

De traditionele gasverwarming is achterhaald. Een gasketel is niet zuinig en al helemaal niet milieuvriendelijk. Wat zijn dan de mogelijkheden voor milieuvriendelijke verwarming? Voorbeelden van milieuvriendelijke verwarming zijn infrarood panelen, warmtepompen, biomassaketels en elektrische radiatoren. We bespreken enkele van deze opties en de voordelen die ze je huis bieden.

6 Oplossingen voor milieuvriendelijk huis verwarmen

Met de hoge kosten in levensonderhoud staan huishoudens onder financiële druk. Het is daarom belangrijk te kijken naar hoe je zoveel mogelijk geld in de maand kunt besparen. Een daarvan is door de energierekening te verlagen. Ondanks dat er kleine stappen zijn die je kunt nemen om je energieverbruik te verminderen, zoals het lager zetten van je thermostaat of het verbeteren van de isolatie van je woning, is het ook raadzaam om te kijken naar je huidige verwarming. Sommige verwarmingssystemen zijn veel milieuvriendelijker dan anderen en helpen je bovendien om je energierekening laag te houden. Warmteshop bespreekt 6 oplossingen voor milieuvriendelijk huis verwarmen.  

#1 Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is niet meer nieuw, maar wordt steeds meer aangewezen als beste milieuvriendelijke verwarming. En dat is ook niet zo vreemd, want een infrarood verwarming is niet alleen duurzaam en energiezuinig in verbruik, maar het is ook een gezonde milieuvriendelijke verwarming. 

infrarood verwarming met stekker

Infrarood kachel werkt door voorwerpen te verwarmen in plaats van de lucht. Dit voelt vergelijkbaar de warme zonnestralen op een winterse dag. Hoewel het buiten misschien koud is, heb je het toch warm. Met infrarood verwarming kun je milieuvriendelijk huis verwarmen en is ook zeer geschikt als buitenverwarming. 

Uit diverse onderzoeken blijkt dat infrarood warmtepanelen ongeveer een derde gebruiken van de energie die een gewone elektrische radiator verbruikt. Als zodanig is het absoluut het overwegen waard als je zoekt naar manieren om je ecologische voetafdruk en je energierekening te verminderen. 

Een belangrijk voordeel van deze milieuvriendelijke verwarming oplossing – afgezien van de energiebesparende voordelen – is dat de warmtepanelen mooi, licht en ruimtebesparend zijn. Daardoor passen de slanke infraroodpanelen (1,7 tot 2,2 cm dun) in iedere ruimte. 

Infrarood verwarming is verkrijgbaar in prachtige functionele uitvoeringen. Ze kunnen bijvoorbeeld aan muren worden toegevoegd en lijken op moderne kunstwerken. Of kies voor een plafondverwarming waardoor ook de vloer heerlijk warmt is. Een handdoekdroger en infrarood spiegel verwarming in de badkamer zijn onmisbaar.

De installatie van deze beste milieuvriendelijke verwarming is bovendien snel en eenvoudig. Er komen geen breekwerkzaamheden aan de pas. Je kunt de warmtepanelen aan het plafond of wand monteren. Het enige wat je nodig hebt is een elektriciteitsaansluiting. 

De beste milieuvriendelijk verwarming met infraroodstraling gebruikt een laag wattage. Is zuinig in verbruik en voelt heerlijk warm. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je elektriciteitsrekening erdoor omhoogschiet. 

#2 Biomassaketel

Wil je je verwarmingsketel upgraden naar een milieuvriendelijke verwarming oplossing dat in totaal goedkoper is? Dan is wellicht een biomassaketel iets voor jou. Biomassaketels werken op kleine houtkorrels. De brandstof is dus afkomstig van bomen, die opnieuw geplant worden. Het is een circulair duurzaam proces. Bovendien is een biomassaketel veel minder duur in gebruik dan een verwarmingssysteem op olie of elektriciteit. Het is ook iets minder kostbaar in vergelijking met gasverwarming. 

biomassaketel

Het nadeel van een milieuvriendelijke verwarming biomassaketel is dat deze veel ruimte nodig heeft in huis en je een opslag voor de houtkorrels nodig hebt. Bovendien is de investering van een biomassaketel als milieuvriendelijke hoofdverwarming vrij kostbaar. Je moet al snel rekenen op zo’n 12.000 euro, maar dan kun je wel je huis milieuvriendelijk verwarmen en de energierekening naar beneden brengen. 

#3 Warmtepomp

Een andere optie voor de beste milieuvriendelijke verwarming is een warmtepomp. Een warmtepomp werkt door warmte aan de buitenlucht te onttrekken. Dat kan zelfs als het buiten koud is. Je kunt de energie van een pomp gebruiken om delen van het huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder een grondwarmtepomp. Deze is ontworpen om warmte aan de bodem te onttrekken. Hoewel dit efficiënter is dan een luchtwarmtepomp, is het ook een stuk duurder om te installeren. De reden hiervoor is dat je leidingen in je tuin moet aanbrengen, dus het is een langdurig en complex installatieproces. 

Een andere manier voor het verlagen van je energierekening is een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een hybride warmtepomp werkt samen met je gasketen en zijn goed voor woningen die niet volledig geïsoleerd zijn, zoals oudere woningen en oliehoudende gebouwen. 

Warmtepomp

Deze systemen zijn zeer efficiënt. Gemiddeld zullen ze slechts 1 eenheid energie gebruiken om 3 eenheden warmte te produceren. Bovendien kan je voor de overstap naar een warmtepomp in aanmerking komen voor een overheidssubsidie. Hierdoor kun je de installatiekosten verlagen. Een nadeel van warmtepomp is dat het systeem kundig aangesloten moet worden, zodat je het niet koud in huis hebt. En dat het veel lawaai maak en de installatie complex is.

Een veelvoorkomende klacht is namelijk dat de warmtepomp verwarming te koud is. Dit kan liggen aan een verkeerde installatie, verkeerde radiatoren en slechte isolatie in huis. Bovendien is een warmtepomp ook een traag systeem, ook wel een lage temperatuur verwarming genoemd. Dit betekent dat het uren duurt om het binnen in huis warm te krijgen. De beste milieuvriendelijke verwarming oplossing hiervoor is infrarood panelen toe te voegen als bijverwarming. 

#4 Hydronisch verwarmingssysteem 

Als je het niet erg vindt om de vloer van je huis op te breken, kun je overwegen om een hydronisch verwarmingssysteem te gebruiken. Met een hydronische milieuvriendelijke verwarming kun je warm water in leidingen onder de vloer van je huis laten lopen. Dit systeem vereist een ketel om het water te verwarmen. 

Deze werkt meestal via geothermie of zonne-energie. Een pomp stuurt dan het warme water door het huis, waardoor het warm blijft. De warmte kan worden omgezet door geleiding, convectie of straling. Met zo’n systeem verbruik je 70% minder energie dan met systemen die elektriciteit nodig hebben. Zoals je misschien al raadt, is het nadeel de installatiekosten. De installatie kan oplopen tot 10.000 euro voor deze beste milieuvriendelijke verwarming, grotendeels afhankelijk van de grootte van het huis. 

#5 Verwarmingsbatterijen 

Een moderne keuze voor je huis is een warmtebatterij. Warmtebatterijen slaan de door je verwarmingssysteem geproduceerde warmte op, zodat je die kunt gebruiken wanneer je die het meest nodig hebt. Dat kan ook ‘s avonds zijn, of misschien kun je de warmte gedurende de zomermaanden opslaan en dan in de winter gebruiken. 

Het hangt af van het systeem dat je voor je woning kiest. De warmte die je opslaat kan gebruikt worden om warm water te leveren voor douches of baden. Ze kunnen ook gebruikt worden om de radiatoren in je hele huis te verwarmen. 

Het grote voordeel hierbij is dat je ‘s nachts elektriciteit gebruikt, wanneer de tarieven lager zijn omdat er minder mensen gebruik van maken. Dit betekent dat je gemiddeld misschien wel 40% op je gebruikskosten kunt besparen. Maar hoewel je na verloop van tijd altijd geld bespaart, zul je hoge aanloopkosten moeten beheren. De batterij zal ook energie nodig hebben om te werken. 

#6 Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren zijn goedkoop te installeren en kosten doorgaans veel minder dan een nieuwe gasketel. De meeste moderne elektrische radiatoren hebben een slimme bediening, zodat je gemakkelijk en zonder al te veel moeite je instellingen kunt veranderen. Het enige probleem is dat ze op piekmomenten elektriciteit gebruiken.

elektrische radiatoren

Hoewel elektrische radiatoren dus zeker goedkoop zijn in het gebruik en je helpen geld te besparen op de verwarming van je huis, verbranden ze ook fossiele brandstoffen. Met andere woorden, ze zullen je koolstofvoetafdruk niet veel verminderen. Ook zullen ze de komende jaren waarschijnlijk duurder worden door veranderingen op de hele energiemarkt. 

Indien je kiest voor zonnepanelen en elektrische verwarming, dan stoot je geen CO2 meer uit. Gebruik daarom altijd groene energie voor een elektrische verwarming. Infrarood verwarming en zonnepanelen zijn bijvoorbeeld ook een uitstekende oplossing voor milieuvriendelijk huis verwarmen. 

Beste milieuvriendelijke verwarming kiezen

We hopen dat dit je helpt in te zien dat er verschillende opties zijn die je kunt overwegen voor je huis als je overweegt over te stappen op een energievriendelijker verwarmingssysteem. Om de juiste keuze te maken voor een milieuvriendelijke verwarming, moet je een aantal factoren in overweging nemen. Waaronder de ruimte die je beschikbaar hebt, de kosten die je bereid bent te betalen en het type huis dat je hebt. 

infrarood verwarming kunst infrarood verwarminspaneel infrarood panelen stralingspaneel zuinige elektrische verwarmingstoestellen chauffages kopen print poster infraroodverwarmingen

Infraroodverwarmingen zijn een fantastische allround keuze omdat ze tegen lage kosten kunnen worden aangeschaft en geïnstalleerd. Ze passen overal en bieden een fantastisch rendement terwijl ze je huis behaaglijk houden. Daarom zijn infraroodverwarmingen de beste milieuvriendelijke verwarming die je maar kunt kiezen. 

Wil je meer informatie over de beste milieuvriendelijke verwarming? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming, zowel zakelijk als privé. Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelenWij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online online winkel.

Meer informatie over verwarmen met infraroodstraling kan je ook lezen in ons magazine blog, zoals goedkoop verwarmen zonder gas en waarom een verwarming met stekker efficiënt en gemakkelijk is. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!