fbpx

Energiezuinige heater: een slimme en duurzame keuze

Kosten besparen met energiezuinige heater

Als je kijkt naar de wereld van verwarming, dan is de energiezuinige heater echt een gamechanger. De juiste verwarming kiezen kan zeker een uitdaging zijn, maar als je naar de voordelen van een energiezuinige heater kijkt, is de keuze snel gemaakt. In ons blog gaan we dieper in op de verschillende soorten elektrische verwarming en leggen we uit waar een energiezuinige heater aan moet voldoen.

Soorten elektrische verwarming

Elektrische verwarming komt in verschillende vormen. Eén daarvan is de elektrische radiator. Deze verwarmingstoestellen zijn vaak makkelijk te installeren en worden typisch gebruikt in kleinere ruimtes. Ze zijn echter niet altijd de meest energiezuinige optie.

Dan is er de convectie kachel. Dit soort kachel warmt de lucht in de kamer op, wat resulteert in een aangename, gelijkmatige warmteverdeling. Maar ook hier kunnen de energiekosten oplopen.

Vloerverwarming is een andere optie. Dit systeem straalt warmte van de vloer naar de rest van de ruimte en biedt een consistente, comfortabele warmte. Omdat vloerverwarming de warmte over een groot oppervlak verdeelt, kan het een energiezuinige keuze zijn.

Een warmtepomp kan worden gezien als een alternatieve vorm van een energiezuinige heater. Deze systemen werken door warmte van buiten naar binnen te verplaatsen, zelfs als het buiten koud is. In theorie kunnen ze zeer efficiënt zijn en hebben ze vaak een hogere energie-efficiëntie dan traditionele verwarmingssystemen.

Infrarood verwarming is de laatste op onze lijst, maar absoluut de zuinigste. Deze technologie gebruikt infraroodstralen om objecten in een ruimte te verwarmen, wat een comfortabele en energiezuinige warmte oplevert. De objecten houden de warmte lang vast en er ontsnapt ook geen warmte als een woning minder goed geïsoleerd is.

energiezuinige heater Infrarood verwarming plafond infraroodstralen

Warmtepomp: een overweging waard?

Een warmtepomp gebruikt weliswaar elektriciteit om te werken, maar het energieverbruik kan, afhankelijk van de specifieke situatie, lager zijn dan dat van andere elektrische verwarmingssystemen. Bovendien zijn ze in sommige omstandigheden geschikt voor het verwarmen van grotere ruimtes en kunnen ze ook worden gebruikt voor koeling in de warmere maanden. 

Echter moet de installatie goed gebeuren en vaak hebben mensen met alleen een warmtepomp het koud. Warmtepompen zijn traag en worden daarom vaak ingezet voor een lage temperatuur verwarming, zoals een vloerverwarming. Naast de pomp zien we ook vaak dat de zuinige infrarood panelen worden toegepast om het huis comfortabel te krijgen. 

Hoewel de efficiëntie van warmtepompen aantrekkelijk kan zijn, is het belangrijk om te benadrukken dat de initiële investering voor de installatie van een warmtepomp hoog kan zijn. De daadwerkelijke energie- en kostenbesparing hangt ook sterk af van je specifieke woonsituatie. 

Het is daarom cruciaal om je grondig te informeren en professioneel advies in te winnen voordat je de beslissing neemt om in een warmtepomp te investeren. Een warmtepomp kan in bepaalde situaties een goede keuze zijn, maar ze zijn niet altijd de meest kosteneffectieve oplossing op korte termijn.

Kenmerken van een energiezuinige heater

Het kiezen van een energiezuinige heater is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Maar wat maakt een heater energiezuinig? Ten eerste is er de energie-efficiëntie. Een energiezuinige heater zet zoveel mogelijk van de gebruikte energie om in warmte. Daarnaast is de capaciteit van belang. De heater moet krachtig genoeg zijn om de ruimte effectief te verwarmen, maar niet te krachtig, want dat verspilt energie.

Een energiezuinige heater heeft ook intelligente functies zoals programmeerbare thermostaten, zodat je de kachel kunt instellen op basis van je behoeften en het energieverbruik kunt minimaliseren. Tot slot, let op het energielabel. Een energiezuinige heater zal meestal een A of hoger hebben op dit label.

Een berekening voorbeeld: stel, je hebt een heater van 2000W. Als je deze 5 uur per dag gebruikt, verbruikt de heater 10 kWh per dag (2000W x 5 uur = 10000 Wh = 10 kWh). Een kWh kost ongeveer 0,40 euro (prijs per juni 2023). Dus, als je de heater elke dag gebruikt, kost het ongeveer 4,00 euro per dag (10 kWh x 0,40 euro/kWh = 4,00 euro). Met een energiezuinige heater kun je dit bedrag flink verminderen.

elektrische badkamerverwarming energiezuinige heater

Plaatsing en onderhoud van een energiezuinige heater

Het is cruciaal om je energiezuinige heater op de juiste plaats te installeren en goed te onderhouden voor optimale prestaties. Plaats de heaters bijvoorbeeld in ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt, zodat je de thermostaat in andere kamers lager kunt instellen en energie kunt besparen.

Zorg ervoor dat er geen meubels of andere voorwerpen voor de energiezuinige heater staan, omdat dit de warmteverspreiding kan belemmeren. Vergeet ook niet de filters van convectieradiatoren regelmatig te reinigen en te vervangen indien nodig, om ervoor te zorgen dat de heater efficiënt blijft werken. 

Als je voor een IR straler kiest, zorg er dan voor dat er geen meubels of andere objecten direct voor het paneel staan. Dit belemmert namelijk de warmteverspreiding. Ook is de positiebepaling zeer bepalend voor een zuinig energieverbruik. Wil je weten wat de optimale positie is voor je IR straler? Neem dan contact op met de deskundigen van Warmteshop. Wij maken een gratig berekening voor de beste posities, het wattage en de gemiddelde kosten wat je kwijt bent. 

Toekomst van energiezuinige heaters en duurzaamheid

Kijkend naar de toekomst, is het duidelijk dat energiezuinige heaters een cruciale rol spelen in het verminderen van de ecologische voetafdruk van huishoudens. Met de voortdurende ontwikkeling van technologie, worden de energiezuinige heaters naar verwachting nog efficiënter.

Investeer in een energiezuinige heater die niet alleen je woonruimte comfortabel houdt, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Denk hierbij aan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in combinatie met je energiezuinige heater, zoals zonnepanelen, om je energieverbruik verder te verminderen.

Tot slot, een energiezuinige heater is een investering in comfort en duurzaamheid. Door aandacht te besteden aan de soorten heaters, energie-efficiëntie, plaatsing en onderhoud, kun je een weloverwogen beslissing nemen die je op de lange termijn ten goede komt.

slaapkamer heater binnen

Informatie over energiezuinige heater Warmteshop

Wil je meer informatie over zuinig huis verwarmen met infrarood panelen? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie bespaart met infrarood verwarming in huis. En waar je deze ook kunt toepassen als bijverwarming. Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelenWij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze IR panelen in de online winkel

Mocht je nog vragen hebben, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over zuinig huis verwarmen met infraroodstraling kun je ook lezen in ons magazine blog, zoals goedkoop verwarmen zonder gas en de toepassing van zuinige warmteplaten plafond.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!