fbpx

Hoe veilig is een infrarood verwarming

Hoe veilig is een infrarood verwarming?

Veilig verwarmen

Veiligheid staat altijd voorop, hoe veilig is een infrarood verwarming eigenlijk? Een infrarood verwarming is 100% veilig! Sterker nog, een infrarood verwarmingssysteem is zelfs bevorderlijk voor je gezondheid. Het is niet voor niets dat infrarood straling ook in kritieke omgevingen wordt gebruikt, zoals in ziekenhuizen en operatiekamers.

Veilig verwarmen heeft bij Warmteshop de allerhoogste prioriteit. Infrarood verwarming werkt middels elektriciteit waarbij de energie omgezet wordt in gezonde en veilige infrarood straling. Voor woningen maakt de IR kachel gebruik van de lange golf infrarood straling, ook wel c-straling genoemd. Deze infrarood straling is volkomen veilig. 

Infrarood warmte is te vergelijken met de warmte van de zon. Een infrarood paneel geeft stralingswarmte af welke vergelijkbaar is met het effect van de warme zonnestralen, maar dan zonder de schadelijke uv-straling. Wat je zeker moet weten over infrarood verwarming gezondheid en veilig verwarmen.

Infrarood straling

Toepassing infrarood straling

Om uit te leggen hoe veilig infrarood verwarming is, moeten we eerst begrijpen wat infrarood straling is. Fysiek gezien is infrarood straling een elektromagnetische golf die onderin het rode uiteinde van het licht ligt. Infrarood straling heeft een golflengte van 780 nm. Elk warm lichaam straalt infrarood straling uit. Hoe heter het oppervlak, hoe korter de golflengte en hoe intenser de straling wordt. 

Afhankelijk van de golflengte wordt onderscheid gemaakt tussen A-, B- en C-infrarood straling. Bij toenemende temperatuur verschuift het stralingsmaximum van de thermische straling tot kortere golflengtes en zichtbaar licht. Als infrarood straling onze huid raakt, warmt ons lichaam op. Infrarood straling geeft een comfortabel gevoel.

De toepassing infrarood straling is divers. Voor iedere ruimte is een infrarood oplossing, waarbij de diverse golf lengtes worden gebruikt. De lange golf C-straling is bijvoorbeeld geschikt voor woningen en de korte golf A-straling voor het verwarmen van minder goed geïsoleerde of open ruimtes. Zoals een industrie verwarming, verwarming voor buiten of terrasverwarming. 

Ecaros-metal-016

Infrarood verwarming straling

Infrarood korte of lange golf

Bij infrarood verwarming straling wordt onderscheidt gemaakt tussen drie soorten stralingen. Infrarood kort of lange golf wordt het meeste toegepast. We leggen je de verschillende infrarood verwarming straling uit. 

IR-A: korte golf straling: ook wel korte golf stralers genoemd, hebben een oppervlaktetemperatuur van ten minste 900°C. De lampen gloeien rood op en vereisen geen opwarmtijd. De korte golf stralers hebben een stralingscomponent van meer dan 90%. De stralingswarmte wordt nauwelijks beïnvloed door tocht of wind. De korte golf infrarood verwarming is daarom ideaal voor toepassingen buiten.

IR-B: middengolf IR kachel zendt infraroodstraling uit tussen 1400 nm en 3000 nm. Het heeft een oppervlakte temperatuur tussen de 250 tot 900°C. Deze straling herken je aan het donkerrode licht dat ze uitstralen. Ze hebben een groot bereik en zijn ook intens, maar iets minder fel dan de korte golf straler. Middengolf infrarood kachel wordt toegepast in ruimtes die voor 75% gesloten zijn. Zoals een infrarood verwarming veranda. 

IR-C: lange golf infrarood straling. Een lange golf infraroodpaneel bereikt een oppervlakte temperatuur van maximaal 200°C. Waarbij een wandpaneel maximaal 120 graden is en plafond panelen oplopen tot 200 graden. Dit in verband met aanraak veiligheid. 

Doordat de maximale straling in het infraroodbereik ligt, is de term infrarood verwarming ontstaan. Infrarood verwarming is ideaal voor het verwarmen van volledig afgesloten ruimtes, zoals woningen en kantoren. De lange golf infrarood verwarming straling genereren geen licht en worden daarom ook donkere stralers genoemd.

Zonnestralen bevatten infrarood straling met een korte en lange golflengte. De korte golf stralen gaan door het raam heen, waardoor je het warmt krijgt als je in de woonkamer in de zon zit. Bij infrarood verwarming voor woningen wordt gebruik gemaakt van de lange golflengte infrarood stralen. De warmte ontsnapt niet door het raam, waardoor je geen warmteverlies hebt. 

Keurmerken infrarood verwarming

Veilige elektrische verwarming

Om veiligheid en kwaliteit te garanderen zijn er verschillende keurmerken infrarood verwarming. Infrarood panelen moeten aan belangrijke eisen en keuringsstandaarden voldoen. Pas bij een positief resultaat worden de strenge keurmerken en certificaten uitgereikt. 

De onafhankelijke keuringen en certificaten geven je als potentiële koper infrarood verwarming belangrijke zekerheden en ook meer inzicht in de kwaliteit van het product. We bespreken een aantal belangrijk keurmerken waaraan een veilige elektrische verwarming aan moet voldoen. 

TÜV keuring: Een infrarood verwarming met het Duitse keurmerk TÜV staat voor veilig en efficiënt verwarmen. Bij de TÜV test worden de infraroodpanelen gekeurd op veiligheid van het product, efficiëntie van de componenten en de gebruikseigenschappen van het totaal product. Ook wordt het gehele infrarood paneel getest op veilig verwarmen. 

RoHS certificaat: Infrarood paneel met een RoHS certificaat is vrij van schadelijke stoffen. 

EMV keurmerk: Infrarood panelen met het Elektromagnetische Verträglichkeit (EMV) keurmerk worden gezien als elektromagnetisch geschikt. Ze produceren geen sterke elektromagnetische velden. 

GS keurmerk: Het Geprüfte Sicherheit (GS) keurmerk geeft je als koper de zekerheid dat de IR verwarming is getest op veiligheid. Daarnaast zijn de warmtepanelen vrij van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bij IR kachel is het bijvoorbeeld van belang dat de lak geen giftige stoffen afgeeft tijdens het verwarmingsproces. Goedkope panelen van buiten de EU staan bekend om de giftige eigenschappen van de verf. 

VDE keurmerk: Met een VDE keurmerk weet je als koper dat je een hoog kwaliteit infrarood paneel in handen hebt. VDE test elektrische apparatuur op verbruik, levensduur, veiligheid en garantie. VDE-keurmerk waarborgt ook de veiligheid van het product op elektrische, mechanische, thermische, giftige, radiologische en andere gevaren. Er zijn maar weinig infrarood panelen met een VDE keurmerk. 

CE-certificaat: Een CE-certificaat geeft aan dat de infrarood verwarming fabrikant zich tijdens de productie aan de geldende Europese normen en richtlijnen heeft gehouden. Let wel op, er bestaat ook een afwijkende CE keurmerk die vaak in China wordt gehanteerd. Deze staat voor “China Export”. Dat zegt dus niets over de kwaliteit van een product.

print-art-ecaros-008

Infrarood verwarming gezondheid

Is infrarood gezond? 

Naast hoe veilig is een infrarood verwarming heb je ook te maken met infrarood verwarming gezondheid. Is infrarood gezond? Ja, één ding is zeker dat infrarood verwarming gezond voor jou is. De staling heeft een therapeutische werking op ons lichaam. Spieren ontspannen, gewrichtspijnen nemen af en de bloedsomloop verbetert. 

Naast veiligheid en gezondheid werkt infrarood verwarming anders dan een convectie kachel. Bij het infrarood verwarmingsproces wordt niet de lucht verwarmt, zoals een convectie dat doet, maar direct de objecten en mensen in het stralingsgebied. Hierbij vindt geen luchtcirculatie plaats. Dit betekent dat er geen fijnstof en bacteriën in de lucht zweven. Boven droogt de lucht niet uit. Dit verwarmingsproces levert een gezond binnen klimaat op. 

Als laatste heeft een infrarood warmtepaneel geen scherpe punten of randen. De warmtepanelen aan de muur worden maximaal 120 graden Celsius, wat binnen de aanraak veiligheid ligt. Er is geen gevaar op brandblaren. Daarnaast zijn de IR verwarming van Warmteshop voorzien van oververhitting schakelaars. Mocht het paneel te warm worden, dan schakelt deze vanzelf uit. 

Infrarood Warmteshop

Goedkoop huis verwarmen

Infrarood Warmteshop levert hoog kwaliteit infrarood verwarming met een passende prijs. De componenten, de zorgvuldige verwerking en fabricage van de op maat gemaakte producten beloven een optimaal en duurzaam verwarmingscomfort. Warmteshop heeft 15 jaar ervaring in infrarood verwarming. 

Onze infraroodverwarming producten bevatten genoemde keurmerken als TÜV, RoHS, EMV, VDE en GS. Alsmede de CE en ISO 9001 certificering voor Europese veiligheidsnormen. Een infrarood paneel is ook veilig te gebruiken in natte en stoffige omgevingen. Infrarood verwarming badkamer IP 44 klasse is spatwaterdicht en kan dus veilig in een natte ruimte gebruikt worden. 

Heb je nog vragen over hoe veilig is infrarood verwarming? Neem gerust contact op met één van onze infrarood Warmteshop winkels. Bekijk bijvoorbeeld Warmteshop Hasselt in de kijker. Ben je op zoek naar een infrarood verwarming? Breng een bezoek aan een infrarood verwarming winkel. Onze adviseurs geven graag uitleg over veilig en goedkoop huis verwarmen met elektrische verwarming infrarood straling.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!