fbpx

Wat je zeker moet weten over infrarood verwarming

Wat je zeker moet weten over infrarood verwarming

Is infrarood verwarming zuinig duurzaam en gezond? 

Infrarood verwarming is zuinig, duurzaam en gezond. Bovendien CO2 neutraal, onderhoudsvrij, geurloos, stil, prachtig om te zien en eenvoudig te installeren. Ben je op zoek naar een infrarood verwarming? Lees in ons blog wat je zeker moet weten over infrarood verwarming. 

Vragen als hoe moet je een infrarood paneel installeren? Kan je infrarood verwarming aan het plafond hangen of ook aan de muur? Is infrarood verwarming gezond? Is infrarood verwarming zuinig en duurzaam? Allemaal vragen waar we antwoord op geven. 

Infrarood verwarming installeren

Infrarood verwarming zelf plaatsen?

Een infrarood verwarming installeren is redelijk eenvoudig en snel gedaan. Je hoeft immers geen leidingen te trekken, zoals bij een CV installatie. De vraag kan je een infrarood verwarming zelf plaatsen is te beantwoorden met ja. Een IR paneel aan de wand monteren is eenvoudig. 

Alle warmtepanelen met verschillende oppervlaktes, zoals kunst verwarming, spiegel-, glas- of metalen zijn geschikt voor wand- en plafondmontage. Infrarood verwarming installeren aan het plafond is iets moeilijker, omdat je boven je hoofd moet werken. Bij infrarood verwarming zelf plaatsen aan de wand of plafond raden wij altijd aan om dit met 2 personen te doen. 

Bij zelfinstallatie controleer je eerst de muur op sterkte en stevigheid. Het materiaal van de wand bepaalt het soort schroef en pluggen. Betonnen n stenen muren zijn een ideale basis om een infrarood verwarming aan op te hangen. Bij houten wanden of gipsplaten heb je een extra stevige beugel en bevestigingsmateriaal nodig. 

Bij infrarood verwarming kopen Warmteshop is altijd een installatiekit meegeleverd. Bij de Welltherm en Ecaros panelen is tevens een montagebeugel meegeleverd. De installatie kit bestaat uit een instructie boekje, schroeven, pluggen en boorsjabloon. 

Met behulp van het boorsjabloon teken je zo nauwkeurig mogelijk de boorgaten. Afhankelijk van de afmeting van het warmtepaneel zijn 4 of 6 boorgaten vereist. De bijbehorende pluggen en schroeven houden de infraroodpanelen stevig in de montagebeugel vast. 

Sluit het infrarood paneel middels een stekker aan op het stopcontact of rechtstreeks op de elektra. Indien er geen elektra aansluiting in de buurt zit, schakel dan een elektricien is om de juiste kabels te trekken. Uiteraard kan je de montage ook overlaten aan de installatie dienst van Warmteshop. 

installeren infrarood verwarming

 

Positie infrarood paneel bepalen

Plafond of wand montage

Naast de eigenlijke installatie is het van groot belang om als eerste de positie infrarood paneel bepalen. Je kan een infrarood paneel aan het plafond of aan de muur monteren. Om esthetische en efficiëntie redenen heeft IR verwarming de beste positie in de kamer nodig. Een verkeerde positie kan leiden tot hoger energiekosten en dat is natuurlijk zonde en onnodig.

Het beste is om een infrarood paneel zo te plaatsen dat de te verwarmen zone binnen een afstand van 3 tot 4 meter is. De stralingshoek van een infrarood paneel in een huis is 100 tot 120 graden. Indien je een infrarood verwarming als hoofdverwarming kiest is het raadzaam om onze expert van de Warmteshop te raadplegen voor een warmteplan.

Onze Warmteshop adviseur maakt een exacte berekening van het aantal benodigde warmtepanelen, het juiste vermogen en bepaalt de beste positie. Voor grote ruimtes, zoals een woonkamer, is een plafondverwarming aan te raden. De stralen hebben een grote warmteverspreiding van boven en de vloer wordt ook gelijk heerlijk warm. 

Soms is het ook beter om bijvoorbeeld 2 panelen van 600 watt te kiezen, dan 1 groot paneel van 1200 watt. Gebruik je een infrarood paneel als bijverwarming zorg er dan voor dat het warmte paneel vrij kan stralen. Obstructie vermindert namelijk de warmte efficiency. Hang ook nooit gordijnen over de verwarming en zet geen grote meubels direct voor het paneel. 

Weet je niet zeker wat de beste positie infrarood paneel is? Raadpleeg dan onze vakmensen van de Warmteshop. Ze geven je graag advies over de ruimte die je wilt verwarmen. Van een badkamer verwarming spiegel tot infrarood verwarming plafond met verlichting. 

Is infrarood gezond?

Infrarood verwarming gezondheid

Is infrarood gezond? Ja, infrarood is zeker gezond. Infrarood verwarming gezondheid gaat daarom zeer goed samen. Infraroodstralen hebben namelijk een therapeutische werking op ons lichaam. Onze spieren ontspannen, pijnen aan gewrichten en spieren nemen af het verlicht stijfheid. Reumapatiënten hebben veel baat bij IR warmte. Daarnaast bevordert het de bloedsdoorstroming waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. 

Dat is wat infrarood warmte met ons lichaam doet. Warmte therapie wordt ook veel toegepast bij intensieve sporters. Het verlicht ook spierpijnen na het sporten. Dat infrarood verwarming gezond voor jou is staat boven kijf. 

Naast de lichamelijke voordelen van infraroodstraling heeft IR verwarming nog meer gezonde aspecten. Verwarmen met infrarood zorgt namelijk voor een gezond binnenklimaat. De lucht droogt niet uit, waardoor je geen last hebt van een droge huid of ogen. Erg prettig voor lensdragers. 

Een juiste luchtvochtigheid zorgt er ook voor dat er geen schimmelvorming in de muren is. Daarom zie je infrarood kachels ook vaak in badkamers. Niet alleen in de ruimte zelf, maar ook voor onder de douche. Een infrarood Sunshower is genieten terwijl je doucht.

Bij het verwarmingsproces met IR panelen vindt er geen lucht verplaatsing plaats zoals bij een convectie kachel. Daardoor zweven er geen bacteriën en stof in de lucht. Doordat de vaste objecten, zoals vloer muren en meubels de warmte lang vasthouden kan je ook gerust een raam open zetten voor ventilatie zonder daarom veel warmteverlies te hebben. Nogmaals de vraag is infrarood gezond? Jazeker!

wat je moet weten over infrarood verwarming

Duurzaam verwarmen zonder gas

Is infrarood verwarming zuinig?

Zuinig en duurzaam verwarmen zonder gas is mogelijk met een elektrische verwarming infrarood. Met IR verwarming maak je geen gebruik meer van de vervuilende fossiele brandstoffen. In combinatie met groene stroom stoot je met een elektrische verwarming geen CO2 uit. 

Bovendien verwarmt een infraroodpaneel heel zuinig. Maar liefst 93% van de energie wordt omgezet in warmte. Daarnaast ligt de gevoelstemperatuur zo’n twee graden hoger. Dat wil zeggen dat je de thermostaat 2 graden naar beneden kan bijstellen. Elke graad die je verlaagt bespaar je al 6% op de energiekosten. 

Doordat infraroodpanelen een korte opwarmtijd van 5 tot 10 minuten hebben bespaar je ook energie. Combineer een infrarood verwarming met een draadloze wifi thermostaat en beweging sensoren en je bespaart nog meer op het verbruik. 

Duurzaam verwarmen zonder gas is de oplossing voor nu en de toekomst. Zuinig en duurzaam huis verwarmen is helemaal optimaal. Onze adviseurs kunnen precies voor je uitrekenen hoeveel je bespaart met jouw infrarood panelen. Ben je op zoek naar een infrarood verwarming? Kom een keer langs in één van onze showrooms. 

Heb je nog meer vragen over wat je zeker moet weten over infrarood verwarming? Neem dan gerust contact met ons op. Je kan nog meer lezen in onze magazine blog artikelen, zoals vier vakantie in eigen tuin, je accumulatie verwarming vervangen of geniet ten volle van je veranda verwarming met infrarood verwarming. 

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!