fbpx

Alles wat je wilt weten over paneelverwarming

Paneelverwarming met infraroodstraling

Wat is een paneelverwarming, hoe werkt dit verwarmingstoestel en wat zijn de voordelen van elektrische verwarmen met infraroodstraling? We geven antwoord op al je vragen over paneelverwarming. We bespreken de zuinige werking, de aangename warmte die het afgeeft en de vele voordelen. Met een paneelverwarming in huis profiteer je van een gezond binnenklimaat en lage verwarmingskosten. Bovendien stoot je geen CO2 meer uit in combinatie met groene stroom. Meer weten? Lees ons blog en kom alles te weten over paneelverwarming in huis. 

elektrische verwarming woonkamer, paneelverwarming

Hoe werkt een infrarood paneel verwarming?

Infrarood paneel verwarming valt onder de efficiënte elektrische verwarming. Het een infrarood verwarmingssysteem werkt op dezelfde manier als de zon dat doet, met infrarood licht. Dit is om verschillende redenen veel efficiënter dan traditionele verwarmingsmethoden. Paneelverwarming produceert warmte uit het licht dat onze ogen niet kunnen zien. Deze vorm van huis verwarmen houdt ons warm omdat onze kleren en huid dit infraroodlicht opzuigen. Het is een beetje als het verschil tussen binnen zitten, in de schaduw of buiten in de zon. Als je binnen of in de schaduw zit neem je het licht van de zon niet op en warm je niet op.

Elektrisch paneelverwarming aan de muur of plafond

Elektrische infrarood verwarming komt van een elektrisch verwarmingstoestel aan de muur dat erg heet wordt. Dit kan een spiegel of een foto zijn, of gewoon een slank wit paneel. Ook kan je kiezen voor een paneelverwarming aan het plafond. Deze heeft een grotere warmteverspreiding, omdat de stralen van boven komen. Ook hierbij heb je keuze in vele modellen. Zoals een infrarood verwarming met verlichting, wel te verstaan duurzame led-verlichting. Hierbij komen twee energiezuinige werelden samen, namelijk infrarood elektrisch verwarmingstoestel en verlichting. De beste plek voor een plafondverwarming is zo hoog mogelijk, zodat de deze de infrarood energie zo goed mogelijk kan afstralen. Daarbij wel rekening houdend dat het vermogen hoger moet zijn. 

Een paneelverwarming plafondverarming is zeer geschikt voor grote ruimtes, zoals een woonkamer. Maar heb je een huiskamer met veel hoeken, zoals een L-vormige huiskamer, dan is het vaak aan te raden meerdere kleinere infrarood panelen te nemen. Zodat de warmte overal in de kamer goed en gelijkmatig verdeeld wordt. Weet je niet wat je moet kiezen? Elektrische paneelverwarming aan de muur en/of plafond? Vraag de Warmteshop deskundigen om advies. Wij kunnen namelijk precies uitrekenen wat het beste verwarmingsresultaat geeft voor de te verwarmen ruimte met een elektrisch verwarmingstoestel.

Geen onderhoud aan infrarood verwarmingspaneel 

Er zijn geen bewegende delen, geen ventilatoren of lawaai aanwezig met een infrarood verwarmingspaneel. Het verwarmingselement moet over een groot oppervlak een zeer specifieke hete temperatuur bereiken om een optimale golflengte van ver infrarood uit te stralen die aangenaam is voor mensen maar ook goed genoeg om voorwerpen en de lucht te verwarmen. 

De meesten van ons hebben ervaring met nabij infrarood, dat oranje opgloeit en uitstekend geschikt is om mensen in een koude buitenomgeving hevig te verwarmen, maar dit zou de verkeerde golflengte zijn om het huis te verwarmen. De terrasverwarmer die voor buiten geschikt is, kan je niet binnen in huis gebruiken. Hiervoor gebruiken we de lange golf infraroodstraling, welke je dan ook ziet bij een infrarood verwarmingspaneel. 

hoe ver straalt een infrarood paneel

Werking van infrarood warmtestraler

De infrarood warmtestraler, zoals een paneelverwarming ook wel genoemd wordt, schijnt over de kamer en verwarmen de oppervlakken die ze raken. Daardoor ontstaat een opgewarmde thermische massa. De temperatuurstijging van de muren, vloer en meubilair bedraagt slechts enkele graden, maar is voldoende om de kamer behaaglijk en comfortabel te laten aanvoelen. Daarnaast wordt de lucht gelijkmatig verwarmd, want er is geen convectie of stijging van warme lucht en daling van koude lucht. Dit komt doordat de warmte overal wordt uitgestraald en niet op één enkel punt. 

In tegenstelling tot de meeste verwarmingssoorten straalt een infrarood warmtestraler een warmte uit die je onmiddellijk voelt. Dit komt door een geconcentreerde straal van verwarmend licht te creëren. Ze warmen je op, hoe koud het buiten ook is. Binnenin de infrarood warmtestraler zit een cirkelvormige hete spoel die ontworpen is om de warmte gelijkmatig over te brengen. Deze warmte wordt dan weerkaatst door de reflector, een specifieke soort gepolijst metaal, en daarom voel je de warmte zelfs op enkele meters afstand van de verwarming. Een paneelverwarming wordt ook niet beïnvloed door wind of tocht in je huis.

Weinig energie nodig met infrarood paneel in huis

Met een infrarood paneel in huis heb je maar weinig energie nodig om het comfortabel warm te krijgen. Voor het verwarmen van het oppervlak van de paneelverwarming is heel weinig energie nodig. In tegenstelling tot traditionele radiatoren die voortdurend koud gevallen lucht weer opwarmen, hoeft de infrarood verwarming, als de kamer eenmaal warm is, alleen die oppervlaktetemperatuur te handhaven. Omdat de paneelverwarming zich niet concentreert op het verwarmen van lucht maar alleen op het op temperatuur houden van het oppervlak zijn deze elektrische kachels zeer energiezuinig. De verwarmde voorwerpen doen het werk van het opwarmen van de lucht! Waarbij we gelijk bij de vraag komen of we moeten verwarmen op elektriciteit of gas. 

Verwarmen op gas of elektriciteit? 

De vraag verwarmen op gas of elektriciteit kunnen wij eenvoudig toelichten. Lucht is geen goede isolator. Dit betekent dat als onze omgeving koud is, ons lichaam warmte verliest en onze omgeving de lucht afkoelt. Daardoor koelen we uiteindelijk af. Daarom moet de lucht bij een convectiekachel warm zijn en voortdurend opnieuw verwarmd worden om dit te compenseren. En je begrijpt, dit kost meer energie. Dit is een heel goede reden om af te zien van de traditionele centrale verwarming gas. Verwarmen op elektriciteit middels paneelverwarming is de meest warme en energiezuinige oplossing voor zonder gas huis verwarmen. 

print-art-welltherm-ws paneelverwarming

Voordelen infrarood verwarming

Nu we weten hoe een infrarood verwarming werkt, gaan we het hebben over de vele voordelen. Doordat de lucht niet wordt verwarmd en er geen luchtcirculatie is, ontstaat er een zeer gunstig en gezond binnenklimaat met een paneelverwarming. In de lucht zweven geen bacteriën en stofdeeltjes rond, wat zeer gunstig is voor onze luchtwegen. Mensen met astma of personen met allergieën hebben veel profijt van deze voordelen infrarood verwarming. 

Bovendien is met een paneelverwarming de luchtvochtigheid ook optimaal. De lucht droogt namelijk niet uit met een paneelverwarming. Dit is zeer prettig voor mensen die lenzen dragen. Maar ook goed voor eenieder huid, lippen en huid. Door de warme stralen wordt de bloedsomloop ook gestimuleerd en de warmte verlicht spierpijn en stijve spieren. Naast al deze gezondheid voordelen infrarood verwarming zijn er nog meer punten die zeer positief zijn aan deze vorm van huis verwarmen zonder gas. 

Voordelen paneelverwarming op een rij: 

– Paneelverwarming lage aanschafkosten

– Eenvoudige installatie aan de muur of plafond

– Geen onderhoudskosten

– Betrouwbare verwarming

– Zonder gas huis verwarmen met een paneelverwarming

– Ruimtebesparend dankzij slanke infrarood verwarming van 2 tot 3 cm dik

– Zeer efficiënte verwarming technologie

– Vele design verwarming mogelijkheden

– Aangename directe warmte

– Paneelverwarming is geruisloos en geurloos

– Schone lucht: geen stofdeeltjes in de lucht

– Juiste luchtvochtigheid in de ruimte

– Lange technische levensduur

Informatie over paneelverwarming

Wil je meer informatie over paneelverwarming? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming, zowel te gebruiken in woningen en kantoren. 

Ben je benieuwd naar de soorten paneelverwarming? Zoals een krijtbord verwarming als bijverwarming in de keuken of een spiegel badkamer verwarming die nooit kan beslaan? Neem gerust een keer contact met ons op. Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelen. Wij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze paneelverwarming in de online shop

Mocht je nog vragen hebben over paneelverwarming, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. We geven je graag uitleg over hoe werkt een infrarood paneel. Meer informatie over verwarmen met infrarood kan je ook lezen in ons magazine blog, zoals goedkoop verwarmen zonder gas of hoeveel infrarood panelen heb ik nodig

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!