fbpx

IR straling de onzichtbare kracht achter warmte

Wat is IR straling?

Infraroodstraling, of IR straling, is een term die je misschien al eens bent tegengekomen. Maar weet je ook precies wat het is en waar het voor gebruikt wordt? In ons Warmteshop blog duiken we in de wereld van IR straling en leggen we uit wat het is, welke soorten er zijn en hoe het wordt toegepast in alledaagse situaties. Maak je klaar om meer te leren over deze fascinerende en veelzijdige vorm van energie!

Wat is infrarood eigenlijk?

IR straling is een vorm van elektromagnetische straling die net buiten het zichtbare lichtspectrum valt. Het wordt ook wel infrarood licht genoemd. Het woord ‘infrarood’ betekent letterlijk ‘onder het rood’, wat aangeeft dat de golflengte van IR straling langer is dan die van zichtbaar rood licht. IR straling heeft een golflengte van ongeveer 700 nanometer tot 1 millimeter en kan worden ingedeeld in drie categorieën: korte golf, middengolf en lange golf infraroodstraling. We leggen de drie soorten uit. 

infrarood kachels met IR straling

1. Korte golf infrarood straling (IR-A)

Korte golf infrarood straling heeft de kortste golflengte en ligt het dichtst bij het zichtbare lichtspectrum. De golflengtes variëren van 700 nanometer tot 1,4 micrometer. Deze straling dringt dieper door in materialen en wordt daarom vaak gebruikt voor industriële toepassingen, zoals het drogen van verf en het uitharden van kunststof. Ook in medische apparatuur, zoals infrarood sauna en fysiotherapieapparatuur, wordt korte golf IR straling gebruikt. Ook voor buitenverwarming wordt de korte golf IR straling gebruikt. Heerlijk warm buiten genieten met een infrarood terrasverwarming. 

2. Middengolf infrarood straling (IR-B)

Middengolf infraroodstraling heeft golflengtes tussen 1,4 en 3 micrometer. Dit type IR straling dringt minder diep door in materialen dan korte golf IR straling, maar wordt nog steeds gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo wordt middengolf IR straling ingezet voor het meten van temperaturen, zoals bij warmtebeeldcamera’s die gebruikt worden door brandweer en reddingsteams. En als patioverwarming of industriële verwarming. 

3. Lange golf infrarood straling (IR-C)

Lange golf infrarood straling heeft golflengtes tussen 3 micrometer en 1 millimeter. Dit is de minst energetische vorm van IR straling en dringt het minst diep door in materialen. De lange golf straling heeft een weid bereik en wordt toegepast binnen woningbouw en utilitaire bouw. Infrarood verwarming is zeer zuinig in verbruik, waardoor je tot wel 50% op de verwarmingskosten kan besparen ten opzichte van een convectie verwarming. 

Hoe werkt infrarood verwarming? Infrarood verwarming voor in woningen werkt op basis van lange golf IR straling en verwarmt objecten en personen direct, zonder eerst de lucht te verwarmen. Dit is een efficiënte manier van verwarmen, omdat er minder energie verloren gaat aan het verwarmen van de omgevingslucht. Infrarood verwarming is populair en staat bekend als een energiezuinige manier om ruimtes te verwarmen, zowel binnen als buiten. Het kan worden toegepast in de vorm van infrarood panelen, die aan muren of plafonds worden bevestigd, of als vrijstaande mobiele verwarming welke je eenvoudig verplaats. Daar waar de warmte nodig is.

Terrasverwarmer 3000 Watt korte golf infrarood straling

Terrasverwarmer met korte golf IR straling

Terrasverwarmer maakt ook gebruik van IR straling, meestal in de vorm van korte golf infrarood straling. Hierdoor kunnen terrassen en buitenruimtes aangenaam verwarmd worden, zelfs tijdens koelere avonden. Een infrarood terrasverwarmer is verkrijgbaar bij Warmteshop in hangende modellen en als staande terrasverwarming. 

Deze infrarood buitenverwarming modellen zijn bovendien niet gevoelig voor een windvlaag, in tegenstelling tot een gas terrasverwarming, waarbij de warmte gelijk wegwaait. Hier heb je met de korte golf IR heaters geen last van. Bovendien kun je een IR heaters ook in overdekte ruimtes gebruiken, zoals een partytent. Doe dit niet met een gas terrasverwarming, want dat is niet toegestaan vanwege het brandgevaar. Meer weten over terrasverwarmer van Warmteshop? Neem gerust eens contact met ons op.

Toepassingen IR straling

IR straling heeft nog tal van andere toepassingen. Zo wordt het gebruikt in afstandsbedieningen om signalen naar elektronische apparaten te sturen, en in beveiligingscamera’s om in het donker te kunnen ‘zien’. Ook de natuur maakt gebruik van IR straling: veel dieren, zoals slangen en vleermuizen, kunnen infraroodstraling waarnemen om hun prooi te vinden of om te navigeren in het donker.

In dit blog hebben we je laten zien wat infrarood straling is en hoe het kan worden ingedeeld in verschillende soorten: korte golf, middengolf en lange golf infraroodstraling. Daarnaast hebben we voorbeelden besproken van hoe infraroodstraling wordt gebruikt in het dagelijks leven, zoals bij infrarood verwarming en terrasverwarming. Nu je meer weet over infraroodstraling, kun je deze onzichtbare kracht wellicht beter waarderen en ben je je bewuster van de vele toepassingen die het heeft.

bedrijfshal verwarmen zonder gas Infrarood heater bedrijfshal werkplaats verwarming met IR straling

Meer over zonder gas huis verwarmen met infrarood stralingspanelen

Wil je meer informatie over zonder gas huis verwarmen met infrarood verwarming? Neem dan contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen met stralingspanelen. Wij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood stralingspanelen in de online winkel

Infrarood stralingspanelen kun je toepassen als hoofdverwarming en als bijverwarming. Denk daarnaast ook eens aan huis verwarmen met zonnepanelen op tuinhuis. Huis verwarmen zonder gas is namelijk de toekomst.

Mocht je nog meer willen weten, neem dan zeker eens contact op met onze adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over verwarmen met IR straling kun je ook lezen in ons infrarood verwarmingmagazine blog, zoals de veelzijdige elektrische handdoekdroger met stekker

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!