fbpx

Infrarood paneel voordelen nadelen

Wat zijn de infrarood voordelen en nadelen?

Je huis elektrisch verwarmen is waar we allemaal naar toe moeten. Wat zijn de infrarood paneel voordelen en nadelen? Infrarood paneel is een milieuvriendelijke verwarming en heeft een veelbelovende toekomst in het verschiet. Deze energie-efficiënte panelen verwarmen huizen binnen enkele minuten, ze verlagen de CO2 uitstoot en verminderen de energierekening aanzienlijk. Dit alles tegen een lage initiële kostprijs.

De aanschafprijs is namelijk laag, je hoeft geen leidingen te leggen, de installatie is ook nog eens heel eenvoudig. Bovendien heb je geen onderhoud aan infrarood paneel, wat duidelijke voordelen infrarood verwarming zijn. Er nog meer infrarood paneel voordelen, die we verder uitleggen. Maar, zoals met veel dingen in het leven, hebben infrarood panelen ook nadelen. Met andere woorden, ze zijn misschien niet voor iedereen geschikt. We leggen je de infrarood paneel voordelen en nadelen uit. 

De 11 infrarood paneel voordelen

#1 Eenvoudige installatie infrarood paneel 

De installatie van een infrarood paneel is binnen een paar uur voor elkaar. Wil je het hele huis verwarmen met infraroodstraling? Dan duurt de installatie over het algemeen niet langer dan een dag voor de installateurs je infrarood panelen in alle kamers hebben gemonteerd. 

In tegenstelling tot traditionele ketels, hebben infrarood panelen geen leidingwerk nodig, wat betekent dat de installatie zo simpel is als het systeem aan de muur of het plafond bevestigen en het aansluiten op een elektrisch circuit.

Houd er rekening mee dat het installeren van infrarood vloerverwarming een paar extra stappen met zich meebrengt, maar er is nog steeds geen leidingwerk nodig, wat het veel gemakkelijker maakt dan het installeren van een gasverwarming.

plafond slaapkamer voordelen infrarood panelen elektrische chauffage Infrarood paneel voordelen

#2 Lage CO2 uitstoot infrarood panelen

Wereldwijd is verwarming verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale energieverbruik en ongeveer 40% van de energie gerelateerde CO2-uitstoot. Echter, door over te schakelen van een ketel naar infrarood panelen, verlagen huiseigenaren het energieverbruik drastisch. Dit betekent dat ook de uitstoot daalt. Goed nieuws voor de 49% van de Belgen die claimen ‘zeer bezorgd’ of ‘extreem bezorgd’ te zijn over klimaatverandering.

Dit is voornamelijk te danken aan de hoge efficiëntiegraad van de infrarood panelen – de beste infrarood panelen op de markt hebben een rendement van 93%. Er gaat namelijk altijd iets energie verloren tijdens het opwarmproces. Echter bij hoge kwaliteit infrarood panelen, zoals van het merk Welltherm. Ecaros en Alkari, gaat er weinig energie verloren aan de achterkant van het paneel. Dit betekent dat 93% van de energie wordt omgezet naar infraroodwarmte. Dit is een zeer hoog rendement. 

Infrarood panelen verliezen ook niet zo veel warmte als traditionele ketels omdat ze objecten direct verwarmen, in plaats van de lucht. Dit betekent dat de warmte gegenereerd door de panelen niet verloren kan gaan door tocht, waardoor je minder energie verspilt.

Door infrarood panelen kopen, kun je ook afstand nemen van gas, wat veel mensen willen doen in het kader van zowel klimaatverandering als de recente energiecrisis. Wat meer is, als je een duurzaam energietarief hebt, of zonnepanelen op je dak hebt, kun je 100% schone warmte produceren. Infrarood verwarming en zonnepanelen gaan dus heel goed samen, wat zeer goede infrarood paneel voordelen zijn. 

#3 Esthetisch aantrekkelijk

Sommige mensen worden direct afgeschrikt wanneer ze geconfronteerd worden met een omvangrijke ketel of warmtepomp – per slot van rekening wil je dat je huis er mooi uitziet. Want het oog wil ook wat. Gelukkig heeft een infrarood paneel een strak, modern uiterlijk.

Je kunt zelfs de panelen omtoveren tot kunst, een persoonlijke foto aan de panelen toevoegen. Of vorm een infrarood paneel om tot bijvoorbeeld een spiegelverwarming of krijtbord paneel, wat ze een geweldige optie maakt voor iedereen die zich zorgen maakt over hoe verwarmingssystemen het interieurontwerp zal beïnvloeden. Als dit iets is wat je wilt doen, zul je blij zijn te horen dat infrarood paneel spiegel of met een afbeelding geen invloed heeft op de prestaties van het product.

infrarood verwarming kunst infrarood verwarminspaneel infrarood panelen stralingspaneel zuinige elektrische verwarmingstoestellen chauffages kopen esthetisch aantrekkelijke infrarood panelen

#4 Neemt weinig ruimte in beslag

Deze compacte panelen komen in allerlei vormen en maten – of je nu op zoek bent naar een rechthoekige, een kleine vierkante, of een breed en smal horizontaal infrarood paneel. Een infrarood paneel dankzij de slanke afmeting van 1,7 tot 2 cm ruimtebesparend aan de wand of plafond. Een infrarood paneel is ook zeer veelzijdig in termen van waar je ze kunt plaatsen. In tegenstelling tot radiatoren, die alleen laag aan een binnenmuur kunnen worden geplaatst, monteer je een infrarood paneel op een muur of het plafond, en zelfs op de vloer zetten als mobiele verwarming. Dit is bijzonder handig om ervoor te zorgen dat de panelen niet worden geblokkeerd door meubilair. Voor iedere kamer is er een infrarood paneel oplossing.

#5 Geen onderhoud

Er zijn geen bewegende delen in een infrarood verwarmingssysteem, wat betekent dat er zeer weinig risico is op slijtage. Als je gewend bent aan het onderhoud van een ketel of een warmtepomp, zul je blij zijn te weten dat je bij een infrarood paneel geen luchtfilter hoeft te vervangen, het heeft geen motor die slijt, en je hoeft geen smeermiddel of water bij te vullen. Om het infrarood paneel in topconditie te houden, hoef je alleen de reflectoren af en toe schoon te maken. Kortom, in tegenstelling tot een CV-ketel en een warmtepomp, heeft een infrarood paneel geen jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig. Dit is weer zo’n prachtig voorbeeld van de infrarood paneel voordelen.

#6 Efficiënter dan centrale verwarming systeem

Infrarood verwarming warmt op een andere manier de ruimte op. Niet de lucht wordt verwarmd, maar direct de vaste objecten en mensen in de kamer die zich in het stralingsgebied bevinden. Dit betekent dat als je een niet goed geïsoleerde woning hebt, je niet langer meer hoeft te lijden onder inefficiënte verwarming. Omdat de objecten ook de warmte lang vasthouden. Bij een convectie verwarming gaat de warme lucht door de kieren naar buiten. Hier heb je met een infrarood paneel dus geen last van. 

Bovendien hebben de panelen slechts 5 tot 10 minuten nodig om volledig op te warmen, dus je kunt het wachten om warm te worden met infrarood verwarming in je huis vergeten. Het betekent ook dat je je verwarming niet zo lang aan hoeft te houden als met een ketel.

Bovendien, aangezien de panelen aan en uit kunnen worden gezet met een schakelaar, kun je gewoon één verwarmingspaneel aan laten staan, en zo het verspillen van overtollige energie door lege kamers te verwarmen vermijden.

#7 Verminderd energieverbruik door de zone-verwarming

Een extra functie die infrarood efficiënter maakt dan sommige andere verwarmingsmethoden is het feit dat gebruikers hun verwarming kunnen ‘zoneren’. Deze functie betekent in principe dat gebruikers panelen op een strategische manier kunnen plaatsen om kamers te verwarmen die ze vaker gebruiken, hoge plafonds hebben, slecht geïsoleerd zijn of tochtige plekken hebben.

Door dit te doen, kunnen gebruikers het energieverbruik verminderen, wat kan leiden tot lagere energierekeningen. Dit is een van de belangrijkste infrarood paneel voordelen. Door een bepaalde zone te verwarmen, bespaar je op het verbruik. Infrarood verwarming is dan ook heel goed te gebruiken als bijverwarming

Infrarood paneel voordelen

#8 Gezonde verwarming

Infrarood verwarming is gezonder zijn dan gasverwarming die de lucht verwarmd. Zeker voor mensen met een stofallergieën of astma problemen. Doordat er geen luchtcirculatie is, zweven er ook geen stofdeeltjes en allergenen in de lucht. Je profiteert van de infrarood paneel voordelen als gezonde verwarming. 

Ook behoudt het de juiste luchtvochtigheid in huis. De lucht droogt namelijk niet uit, wat een van de belangrijke infrarood paneel voordelen is. De muren worden ook verwarmd, waardoor het vocht zich uit de muren onttrekt. Hierdoor werkt de isolatie ook weer beter en heb je geen last van schimmels in muren. Dit komt nog vaak voor in de badkamer. Met een infrarood badkamer verwarming profiteer je van een schone lucht en schimmels verdwijnen!

#9 Geen geluidsoverlast

Omdat er geen bewegende delen in infrarood panelen zitten, zijn ze stil als ze aan staan. Dit voordeel maakt infrarood panelen bijzonder geschikt voor mensen die in flatgebouwen of rustige buurten wonen. Dit is een van de vele infrarood paneel voordelen waar Warmteshop je op wijst.

#10 Infrarood verwarming met zonnepanelen 

Infrarood verwarming met zonnepanelen is een milieubewuste oplossing. Als je echt je rekeningen en je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, kun je de infrarood panelen namelijk koppelen aan zonnepanelen.

Dit is bijzonder goed nieuws voor iedereen die al een zonnepaneelsysteem op zijn huis heeft. In dit geval hoef je alleen maar een installateur te laten komen om de infrarood panelen aan te sluiten op het elektrische circuit, en je geniet van nul verwarmingskosten. Heb je nog geen zonnepanelen op dak? Dan is het zeker het overwegen waard. Je bespaart op de energiekosten, je stoot geen CO2 meer uit en je hebt binnen 5 tot 6 jaar de investering zonnepanelen al terugverdiend. Kies daarom voor infrarood verwarming met zonnepanelen.

#11 Geschikt voor montage op monumentale gebouwen

Iedereen die in een monumentaal pand woont, mag het uiterlijk van het pand niet veranderen, wat vaak betekent dat je geen zonnepanelen of warmtepomp kunt installeren.

Infrarood paneel daarentegen ziet er strak uit, neemt weinig ruimte in en heeft een grotere grote kans om goedgekeurd te worden dan zonnepanelen. Bovendien kunnen infrarood panelen worden omgetoverd tot spiegels of zelfs bedrukt worden met kunstwerken, wat betekent dat ze makkelijker op kunnen gaan in de omgeving.

Houd er echter rekening mee dat monumentale gebouwen beperkt zijn wat betreft isolatie en dubbele beglazing upgrades, wat de effectiviteit van iedere elektrische verwarming kan beïnvloeden.

De infrarood paneel nadelen

#1 Obstructie belemmert de warmte afgifte 

Even een snelle herhaling: infrarood panelen brengen warmte over naar objecten, niet de lucht. Hoewel dit ze veel efficiënter maakt dan traditionele convectiekachels, betekent het ook dat ze niet goed werken als er iets in de weg staat. Als je een stuk meubilair direct voor een paneel plaatst, absorbeert dit object alle warmte. Met name bij een kleinere woning moet je hier rekening mee houden. 

De oplossing is echter om te kiezen voor een infrarood plafondverwarming. Dit heeft zelfs nog als voordeel dat de vloer ook heerlijk warm wordt, waardoor je geen vloerverwarming meer nodig hebt. Een infraroodpaneel plafond zien we vaak terug in de woonkamer en als badkamer verwarming. Warmteshop kan ook een goede tekening en warmteberekening voor je maken, wat de beste positie is voor jouw woning, zodat je optimaal profiteert van de infrarood paneel voordelen.

infrarood paneel woonkamer plafondverwarming

#2 Infrarood verwarming werkt op elektriciteit

Hoewel infrarood verwarming efficiënt genoeg is om je te helpen besparen op energierekeningen, werkt het systeem op elektriciteit – die momenteel duurder is dan de meeste andere brandstoffen. Echter gasverwarming is milieuvervuilend. In 2050 moet iedereen in Europa van het gas af zijn, dat staat in het klimaatakkoord. Kies daarom voor een nieuwe verwarming voor infraroodstraling. Combineer infrarood verwarming met groene energie, zodat je geen CO2 uitstoot. Schone en groene verwarming. 

#3 Vervangt niet de boiler 

Hoewel infrarood paneel je huis heerlijk verwarmt, kan het geen warm water bieden. Dit betekent dat infrarood verwarming momenteel niet in staat is om een gasketel volledig te vervangen. Maar daar is natuurlijk ook een oplossing voor. Als alternatief kun je infrarood panelen combineren met een traditionele elektrische doorstroomverwarmer of zonneboiler.

Maar houd je ogen open, want dit zal niet altijd zo zijn. Hoewel infrarood panelen nog vrij nieuw zijn in verwarmingsindustrie, zijn sommige producenten al bezig met het onderzoeken van manieren om de panelen te laten evolueren om waterverwarmingstechnologie te omvatten.

Samenvatting infrarood paneel voordelen nadelen

Met de infrarood paneel voordelen en nadelen, krijg je een duidelijk beeld van wat voor een zuinige, geruisloze en groene verwarming dit is. Toegegeven, er zijn een paar nadelen aan infrarood verwarmingssystemen, maar de voordelen wegen zeker op tegen de nadelen.

Denk je dat infrarood panelen perfect zijn voor jouw huis? Ontdek zelf de infrarood paneel voordelen. Kom een keer langs bij een van de Warmteshop winkels in de buurt, waar je de infraroodwarmte zelf kunt ervaren. Er staan diverse infrarood panelen al werkend uitgestald.

Neem contact op met Warmteshop, jouw leverancier voor energiezuinig verwarmen. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming. Denk daarnaast ook eens aan infrarood verwarming op zonnepanelen en als bijverwarming badkamerWij komen gratis bij je langs en geven advies. Kan je niet wachten? Koop dan onze infrarood panelen in de online winkel

Mocht je nog vragen hebben over de infrarood paneel voordelen nadelen, neem dan zeker eens contact op met onze infrarood paneel adviseurs van de Warmteshop. We hebben ruim 30 showrooms in de Benelux, waardoor er altijd wel een infrarood verwarming winkel bij jou in de buurt is. Meer informatie over verwarmen met infrarood panelen kun je ook lezen in ons magazine blog, zoals goedkoop verwarmen zonder gas en uitleg over de elektrische convectoren soorten.

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!