fbpx

Is infrarood verwarming gelijk aan elektrische verwarming?

Is een infrarood verwarming gelijk aan elektrische verwarming of niet?

Is een infrarood verwarming gelijk aan elektrische verwarming? Hoewel beide elektrisch gevoed worden is er een hemelsbreed verschil in deze twee verwarmingsbronnen. We leggen je uit wat het verschil is van deze twee verwarmingsopties.

Een elektrische traditionele verwarming is op basis van een elektrische weerstand die de lucht opwarmt en deze laat circuleren in de ruimte. Het thermische vermogen van deze verwarmingsbron is de warme lucht die in de kamer aanwezig is. Wanneer een raam of deur opengaat vliegt deze thermische massa onmiddellijk naar buiten en moet alles opnieuw opgewarmd worden. 

Een infrarood verwarming warmt de objecten op en deze objecten houden de warmte veel langer vast. Het thermische vermogen zit dus in de vloer en de muren opgeslagen. De ruimte zal dus niet snel afkoelen wanneer er een deur of raam opengaat, waardoor je de ruimte ook lekker kan luchten. Is infrarood verwarming gelijk aan elektrische verwarming? Deze vraag beantwoorden wij volmondig met een nee. 

Hoe infrarood verwarming werkt

Infrarood verwarming voor in huis maakt gebruik van de lange golf infrarood straling, ook wel c-stralen genoemd. Deze zijn vergelijkbaar met de zonnestralen, maar dan zonder de schadelijke UV-straling. Stel je voor dat je in de woonkamer zit en de zon schijnt. De zonnestralen die op je vallen voelen aangenaam warm aan. De meubels die in de zon staan, worden ook warm. Zo werkt infraroodstraling ook. 

Het warmt direct de objecten en mensen op die in het stralingsgebied van het infrarood paneel staan. Het bereik van een infrarood warmtepaneel in huis is 3 à 4 meter. Zodra je uit het stralingsgebied loopt, voel je dat de omgeving koeler is. 

Bovendien weerkaatsen de infraroodstralen op bijna alles wat in de ruimte staat. Je voelt daardoor van alle kanten de warmte. Infrarood verwarming heeft slechts een korte opwarmtijd van 8 tot maximaal 15 nodig. Je geniet dus vrijwel direct van de warmte in huis.

Infrarood verwarming werkt middels elektriciteit, waarbij de energie voor maar liefst 93% wordt omgezet in infrarood warmte. Dit is een zeer hoog rendement, daardoor verbruik je minder energie en bespaar je direct op de kosten.

elektrische-verwarming-infrarood-003

Hoe elektrische verwarming werkt

Bij een elektrische verwarming wordt de lucht verwarmd. De warme lucht circuleert in de ruimte. Iedereen weet dat warme lucht eerst stijgt. Je moet dus voldoende stoken om de warmte naar beneden te laten zakken, naar het zitgedeelte waar je de warmte wenst. 

Bij de circulatie van de lucht zweven ook stofdeeltjes en bacteriën rond die niet goed zijn voor onze gezondheid. Dit probleem heb je bij infrarood verwarming niet. Doordat de lucht wordt verwarmd, kan deze ook snel naar buiten ontsnappen indien je een minder goed geïsoleerde woning hebt. 

Bovendien als je de ruimte wilt luchten, waait de warme lucht direct naar buiten. Het hele verwarmingsproces begint van weer van voren af aan. Daarnaast wordt door de warme lucht de ruimte droog. Vaak ervaren mensen met een elektrische convectie verwarming droge ogen, lippen en huid. Dit komt omdat de luchtvochtigheid uit balans is, waardoor het ook muf kan ruiken.

Elektrische kachels maken vaak geluid en de warmte ruikt vies. Elektrische radiatoren zijn echte stofvangers. In de lucht die langs de convectoren stroomt zitten stofdeeltjes die vervolgens terecht komen in de radiator. Hierdoor ruik je de elektrische verwarming. Zorg voor voldoende ventilatie en zet de radiator niet te lang op een te hoge stand.

Groot aanbod van elektrische verwarming

Het aanbod van verschillende manieren van elektrische verwarmen is groot. De diverse typen heaters kan je niet met elkaar vergelijken. De meest eenvoudige elektrische convector van de doe-het-zelf winkel is ook een elektrische verwarming. Het werkt namelijk op elektriciteit. 

De meeste klassieke kachel op elektra is de nachtverwarming. Andere soorten zijn de keramische kachel, accumulatie verwarming en elektrische stralers. Deze soorten elektrische verwarming zijn niet te vergelijken met de innovatieve en geavanceerde elektrische infrarood verwarming. Het is een andere manier van verwarmen. 

Verwarmen met infrarood is een zeer zuinige vorm van verwarmen. Dit brengt het beeld van elektrisch verwarmen naar een heel ander niveau. Milieubewust, duurzaam, energiezuinig en met lage kosten. Daarom is een infrarood verwarming niet gelijk aan een elektrische verwarming. 

De zuinige en beste elektrische infrarood verwarming van bijvoorbeeld 60 x 60 cm met een vermogen van 550 Watt kost 0,55 kWh. Vermenigvuldig het aantal kWh met de gemiddelde elektriciteitsprijs van 0,22 €/kWh. Dan is het verbruik 0,12 euro per uur. Vergelijkbaar met een espresso machine thuis.

Verschillende soorten elektrische verwarming op een rij

Convectie kachel

Elektrische convectoren maken gebruik van de warmte overdrachtsmethode. De lucht wordt verwarmd dankzij een elektrische weerstand en vervolgens verspreid in de ruimte. Deze technologie is niet verfijnd en worden daardoor beschouwd als de minst efficiënte elektrische verwarming. 

Convectie kachels drogen de lucht uit en vergroten de concentratie van stofdeeltjes in de lucht. Voor het comfort wordt de lucht ongelijk verwarmd en voel je ook tocht in huis. In de kamer is de gevoelstemperatuur niet overal gelijk. Ze zijn voordelig in aankoop, maar heel erg energieverslindend en worden daarom ook niet aanbevolen als hoofdverwarming. 

Accumulatie verwarming

Bij de elektrische accumulatie verwarming vind in de nacht warmte opslag plaats. Op de dag verbruikt de accumulatie kachel geen energie, waardoor je de energiekosten verlaagt. De warmte wordt via straling in de kamer verspreidt. Voordeel van een accumulatie verwarming is dat deze geen onderhoud nodig heeft. 

Voor dit soort radiatoren dien je een daluren en piekuren abonnement bij je elektriciteitsleverancier af te sluiten. Bij de daluren (in de nacht) geniet je van een lager tarief. Het nadeel van accumulatie verwarming is dat deze langzaam de ruimte verwarmd. Daarnaast kan het voorkomen dat de opgeslagen niet voldoet aan jouw warmtevraag. Een accumulatie is groot en zwaar en neemt veel ruimte in beslag. 

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming warmt direct de meubels, muren en vloer op. De objecten houden de warmte lang vast, waardoor je energie bespaart. Schimmel verdwijnt met een infrarood verwarming. Doordat de muren droog worden, hebben schimmels geen kans meer om zich te nestelen. Daarnaast werkt de isolatie ook beter bij droge muren. 

Doordat niet de lucht wordt verwarmd, heb je ook geen last van luchtcirculatie met bacteriën en stofdeeltjes. Je zult zien dat je ook minder hoeft te stoffen met een infrarood paneel. Daarnaast blijft de vochtigheidsgraad in balans. Al met al geniet je van een schoon binnenklimaat. Geen onderhoudskosten en de installatie is snel en eenvoudig. Door het slanke ontwerp van 2 tot 3 cm is een infrarood verwarming ruimte besprarend. 

Kies voor gezonde en voordelige infrarood verwarming

Je wilt elektrisch je woning verwarmen, want de fossiele brandstoffen raken op en zijn ook nog eens milieubelastend. Elektrisch verwarmen is de toekomst, zeker met groene stroom welke opgewekt door zonnepanelen of windmolens. Stap dit jaar over op groene verwarming!

Infrarood verwarming zorg voor een gezond binnenklimaat. Bovendien hebben de infrastralen een therapeutische werking op ons lichaam. Zodra de onschuldige infraroodstralen je huid raken, warmt je lichaam op. Daarnaast ontspannen jouw spieren, vermindert het gewrichtspijnen en verbetert de bloedsomloop. Reumapatiënten hebben bijvoorbeeld veel baat bij infrarood panelen. 

De stilte van de infraroodverwarming is rustgevend. Een warmtepaneel van de Warmteshop is namelijk muisstil, dat je jezelf afvraag of het wel een elektrisch apparaat is. De ir-panelen zijn ideaal voor je woonkamer, slaapkamer of kantoor, want er komt géén vervelend geluid van af. Dit is vooral prettig als je rustig wilt slapen, een goed gesprek voert of in volle rust wilt werken. Infrarood verwarmingspanelen zijn de ‘stilte verwarming’.

Infraroodverwarming is modieus en stijlvol. Je richt je woning prachtig in en dan heb je van die lelijke standaard radiatoren hangen. Je wilt toch een verfijnde verwarming, een infraroodverwarming die elegant en luxueus in je interieur past? 

De infraroodpanelen zijn kleiner, slank van ontwerp (2 m), in diverse kleuren verkrijgbaar en hebben een prachtige uitstraling. Het is ook mogelijk om een mooi kunstwerk of een leuke dierbare foto erop te laten drukken. Je krijgt de complimenten van je familieleden en vrienden over jouw nieuwe infrarood verwarming.

Als laatste maar niet de minste, infrarood verwarming is zeer energiezuinig in verbruik. Daarnaast heeft een IR paneel geen onderhoud nodig, want er zijn namelijk geen draaiende onderdelen die kapot kunnen gaan. 

De installatie is eenvoudig en snel met de meeleverde installatiekit. En ga je verhuizen? Dan neem je alle infraroodpanelen mee naar je nieuwe woning. De levensduur van een infrarood warmtepaneel is 25 tot 35 jaar. Hiermee hebben wij uitgelegd waarom een infrarood verwarming niet gelijk is aan elektrische verwarming. 

Kom langs bij één van onze showrooms. Wij geven je advies hoe je energie kan besparen met een infrarood verwarming in jouw woning of kantoor. Als hoofdverwarming of bijverwarming. We laten je de verschillende infrarood mogelijkheden zien. Zoals de comfortabele badkamer verwarming, keuken, woonkamer of slaapkamer panelen. Kan je niet wachten? Koop dan de Warmtesop infrarood panelen in de online web winkel. 

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming opties

Vraag en Antwoord

Infrarood verwarming werkt met onschadelijke lange golf infrarood straling. De stralen verwarmen niet de lucht, maar direct de objecten en mensen in de kamer op. De objecten houden de warmte vast. De infrarood stralen weerkaatsen op alles, zodat je van alle kanten de infrarood warmte voelt. 

De 3 onmiskenbare voordelen van infraroodverwarming zijn energiezuinig, duurzaam en rendabele warmte in huis of kantoor. 

Tips voor de aankoop van bijverwarming wanneer je huidige systeem niet voldoende warmte geeft. Kies het juiste type bijverwarming, zoals infrarood panelen. Duurzame warmte, daar waar de warmtebehoefte is.

Een goed advies voor aankoop van een infrarood verwarming is noodzakelijk. Door de warmte berekening bepaal je de juiste maat, vermogen van het infraroodpaneel. Alsmede het aantal warmtepanelen dat je nodig hebt om de ruimte energiezuinig te verwarmen.

Een berekening laten maken van infrarood verwarming voor jouw huis is van belang. Om een verwarming goed te laten werken, moet deze exact worden berekend. De positie van het paneel is van belang, evenals de grootte en het vermogen. Tevens hoe de ruimte eruit ziet. 

Er zijn meer voordelen dan nadelen van infrarood verwarming. Het enige nadeel is dat je de elektriciteitsdraden moet wegwerken. De voordelen zijn ontelbaar groot. Zoals zuinig in verbruik, geen onderhoudskosten, eenvoudige en snelle installatie, schoon binnenklimaat, geen last van de nadelen van convectie verwarming, geen lucht circulatie en zo kunnen we er nog meer opnoemen. 

Een E-peil van 0 met infrarood verwarming panelen is mogelijk door gebruik te maken van zonnepanelen. Daarbij speelt isolatie ook een primaire factor. 

Een infrarood verwarming is even behaaglijk als genieten van de warmte zonnestralen. De intense infrarood straling dringt diep door in het lichaam.

Informatie infrarood verwarming ontvang je bij de grootste infrarood winkel van de Benelux, de Warmteshop. Kom langs in één van onze 26 showroom of neem contact op. Onze infrarood experts beantwoorden als jouw vragen over onze hoogwaardige infrarood verwarming systemen. 

Infrarood verwarming koop je bij de grootste infrarood expert van de Benelux, de Warmteshop. Bij ons ben je verzekert van een energiezuinige en kwalitatieve infrarood verwarming.

Infrarood verwarming is de verwarming van de toekomst omdat je gasloos je woning of kantoor verwarmt. Infrarood verwarming werkt op elektriciteit, waarbij de energie wordt omgezet in infrarood warmt. Gasloos je woning verwarmen met infrarood verwarming. 

Infrarood verwarming met verlichting is handig omdat je het plafond kan gebruiken voor zowel verwarming als verlichting. Je hebt geen extra aansluitpunten in het plafond nodig. 

Infrarood-verwarming is geschikt voor iedere kamer. In nieuwbouw of bestaand bouw. Goed geïsoleerd of minder goed geïsoleerde woningen. Wij hebben voor iedere kamer een infrarood-verwarming oplossing, zoals badkamer, slaapkamer, keuken of woonkamer. 

Mo El infrarood verwarming, Italiaans design is de Rolls Royce verwarming onder de infrarood heaters. Prachtige design infrarood verwarming met een verbluffende energiezuinige prestatie. 

Een verwarming infrarood maakt gebruik van onschadelijke lange golf infrarood straling. Verwarming verwarmd niet de lucht, zoals een CV kachel dat doet. Maar warmt direct de mensen en objecten. Als jij je in het stralingsgebied bevindt, voel je de directe stralen je huid raken. Dit is een aangenaam gevoel. 

Ja, een infrarood verwarming heeft beveiliging tegen oververhitting. De infrarood panelen van de Warmteshop zijn allen voorzien van een oververhitting schakelaar. Wanneer het warmtepaneel te warm wordt, schakelt de verwarming automatisch uit. Voor panelen met wandmontage is dit vanuit veiligheid oogpunt verplicht, omdat het risico op aanraken van het paneel aanwezig is. 

Wil je meer van de meest gestelde vragen bekijken? FAQ over infrarood verwarmingen

Infrarood verwarming kopen

Winkel in de buurt

Warmteshop heeft een groot verdeelnetwerk van meer dan 30 winkels over de ganse Benelux. Er is altijd een winkel bij jou in de buurt. In België en Nederland.

Online Winkelen

Bestellen vanuit je comfortabele zetel. Bezoek onze Webshop om het volledige assortiment te bekijken inclusief alle prijzen. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Eigen Installatiedienst

Wij installeren vakkundig al onze infrarood verwarmingssystemen en zowel op huishoudelijk als op industrieel vlak. Contacteer ons voor een infrarood paneel offerte.

Oprichter warmteshop Eugene Verbraak

Warmteshop is marktleider in infrarood verwarming. Wij hebben meer dan 30 winkels en showrooms over de ganse Benelux. Je kan online infrarood panelen kopen in onze webshop. Energiezuinige en hoog kwalitatieve verwarmingen voor huis en bedrijfspanden.

Eugene Verbraak
Directeur oprichter

Vraag direct een gratis offerte op

Bel ons

+32 (0) 51490169

Webshop

Koop online

Gratis berekening

Wil je meer weten over onze duurzame infrarood verwarming systeem? Maak nu een afspraak. Onze infrarood experts komen gratis bij je thuis om een goede berekening te maken.

BTW 6% bij installatie

Is je huis ouder dan 10 jaar, dan betaal je geen 21% BTW, maar 6% als je de installatie door ons laat doen. Wij komen gratis bij je langs om advies en een berekening te maken.

Waarom Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming straalt de heerlijke warmtestralen uit, net als de gezonde infrarood stralen van de zon. Onze verwarmingen hebben de beste infraroodstraling.

Nieuwste blogs

Infrarood verwarming van Warmteshop

Warmteshop is de markteleider in infrarood verwarming in België. Zoek je een oplossing voor gasloos verwarmen, dan is infrarood verwarming de zuinige elektrische verwarming voor in je huis. Koop een infrarood paneel!